Bolån
2024-02-15
Amortering – Zensum om hur det går till att amortera

Amortering – Zensums lätta guide om amortering

När du tar ett lån behöver du räkna med att betala ränta och att amortera. Räntan är kostnaden för lånet, medan amorteringen indirekt går till dig själv. I den här artikeln tar vi upp vad du behöver veta om amortering och hur det fungerar.

Vad betyder amortering?

Amortering är en återbetalning av en skuld, till exempel om du har tagit ett lån. När du lånar pengar kommer du och långivaren överens om en amorteringsplan, det vill säga ett upplägg för hur och när du ska betala tillbaka lånet. Amorteringen betalas vanligtvis varje månad eller kvartalsvis, tillsammans med räntan. Till skillnad mot räntan är amortering inte en utgift, då du minskar din egen skuld varje gång du amorterar. Om lånet dessutom har investerats i någon vars värde kommer att bibehållas eller öka kan amortering ses som en form av sparande.

Varför behöver man amortera?

Syftet med att amortera är att minska din skuldsättning – vilket förbättrar din privatekonomi och gör det lättare för dig att få nya lån i framtiden. År 2016 infördes dessutom ett amorteringskrav som innebär att du enligt lag måste amortera på ditt bolån om belåningsgraden är högre än 50 % av bostadens värde. Detta har i viss mån gjort det svårare att få lån, men också lett till att färre svenskar tar lån de faktiskt inte har råd med.

Vi förklarar skillnaden mellan rak amortering och annuitetslån

Både rak amortering och annuitetslån är olika typer av amorteringsupplägg.

Rak amortering innebär att du amorterar en fast summa vid varje betalningstillfälle, och utöver amorteringsbeloppet betalar du ränta. Eftersom räntan hela tiden baseras på den kvarvarande skulden innebär det att du betalar en större summa i början av lånets löptid, och att denna sedan minskar.

Annuitetslån är ett upplägg då du betalar en fast summa som består av både amortering och ränta vid varje betalningstillfälle. I början av löptiden betalar du mer ränta och amorterar mindre, och i takt med att skulden minskar amorterar du mer.

Amorteringsfria lån och hur det går till

När du tar ett amorteringsfritt lån innebär det att du under en period endast betalar ränta för lånet. För att få amorteringsfrihet behöver du uppfylla vissa krav, antingen att du på grund av sjukdom, dödsfall eller arbetslöshet inte har råd att amortera, eller att du har byggt en helt ny bostad. I den senare fallet kan du få amorteringsfrihet i upp till fem år.

Extra amortering

“Extra amortering” betyder att du amorterar mer än vad du behöver amortera enligt amorteringskravet. Även om du enligt amorteringskravet måste amortera 3%, 2%, 1% eller 0 % får du självklart amortera mer om du så önskar. Genom att amortera extra minskar du ditt bolåns storlek snabbare, och sparar mer pengar i din bostad. Dessutom kan det vara en god idé amortera extra under en tid för att minska din bostads belåningsgrad, och på så sätt få ett lägre amorteringskrav med lägre månadskostnad. Om du däremot inte ligger nära bolånetaket kan det vara bättre att investera pengarna långsiktigt i stället för att amortera eftersom att andra investeringar kan ge dig bättre avkastning.

Vanliga frågor om amortering

Vad är amortering?

Att amortera innebär att du återbetalar en skuld till långivaren. Lånet kan återbetalas i sin helhet eller delas upp över en längre tid. 

När ska jag amortera?

Det beror på vad du och din långivare har kommit överens om. Vanligtvis amorterar man månads- eller kvartalsvis.

Varför ska jag amortera?

Att amortera kan ses som ett sparande eftersom du minskar din skuldsättning. Genom att amortera förbättrar du alltså din privatekonomi.

Hur får jag en bra amorteringsplan?

När du tar ett lån ska långivaren ta fram en amorteringsplan som passar din ekonomiska situation, och om du inte är nöjd kan du alltid komma med ett eget förslag.

Amortering – Zensum om hur det går till att amortera

Amortera → Vad det innebär ✓ Skillnad mellan rak amortering och annuitetslån ✓ Fördelar med att amortera ✓ Amorteringsfria lån ✓ Läs mer hos Zensum.
  • Bolån oavsett anställningsform
  • Bolån med bet.anmärkningar
  • Individuell helhetsbedömning
Urval partners privatlån/bolån

Bolån med individuell bedömning

Bolån med individuell bedömning

Säger storbanken nej till bolån finns det idag många bra alternativ oavsett vilket situation du befinner dig i.
Säger storbanken nej till bolån finns det idag många bra alternativ oavsett vilket situation du befinner dig i.

Zensum jämför med flera olika aktörer och kan hjälpa dig att få ett bolån oavsett om du har en betalningsanmärkning eller saknar fast anställning.

  • Bolån oavsett anställningsform
  • Bolån med bet.anmärkningar
  • Individuell helhetsbedömning
Se alla omdömen