Bolån
2023-04-27
Ta över bolån – allt du behöver veta

Ta över bolån – allt du behöver veta

Har du blivit erbjuden att ta över en bostad och undrar om det också är möjligt att skriva över det befintliga bolånet på dig? Eftersom lånevillkoren utformas efter låntagarens ekonomiska förutsättningar kan du inte ta över samma lån, men du kan ansöka om ett nytt. Här berättar vi hur du går tillväga i olika situationer.

Därför får man inte överta bolån

I samband med att du ansöker om ett lån tas en kreditupplysning på dig som sedan ligger till grund för de lånevillkor du får. Detta är för att långivaren vill vara säker på att du har ekonomiska förutsättningar att betala lånet som avtalat, och minimera risken att de inte ska få tillbaka de pengar som lånats ut. Av denna anledning går det inte heller att ta över någon annans bolån – villkoren är personliga och just därför behöver du teckna ditt eget bolån (även om säkerheten för lånet är densamma). 

Ta över bolån vid separation eller skilsmässa

För att du ska kunna ta över ett gemensamt bolån vid en separation eller skilsmässa behöver du ha tillräckligt god ekonomi. Du kan nämligen inte ta över bolånet som det är, utan behöver både lösa ut din före detta partner och räkna med att lånevillkoren kommer att förändras när har du inte längre har en medlåntagare. I praktiken innebär detta vanligtvis en högre ränta, och att du eventuellt kan behöva amortera mer. Kontakta därför din bank och undersök vad övertagandet av bostaden faktiskt skulle innebära så att du har en klar bild innan du bestämmer dig.

Ta över bolån från förälder

Precis som när du ska ta över ett gemensamt bolån från en sambo behöver du ansöka om ett nytt lån om du ska ta över en förälders bolån. Vad banken kommer att ge dig för ränta beror både på din kreditvärdighet och på lånets aktuella storlek. Ifall bostaden är högt belånad kan ett alternativ vara att omvärdera bostaden för att sänka belåningsgraden, vilket kan ge banken ett skäl att sänka räntan.

Ta över bolån vid dödsfall

Vad som händer med en bostad med tillhörande lån vid ett dödsfall beror på vem som har arvsrätt och hur lånet är tecknat – omständigheterna avgör utfallet. Den lagbalk som behandlar reglerna kring arvsrätt och dödsbo heter Ärvdabalken. Den är inte alltid helt lättolkad, så det kan ofta vara bra att ta hjälp av en jurist för att reda ut vad som gäller i ditt fall innan du tar kontakt med banken. 

Vanliga frågor och svar

Vad är fördelen med att ta över ett befintligt bolån?

Den främsta fördelarna med att ta över någon annans bolån är att man slipper betala ränteskillnadsersättning och spara ihop till en kontantinsats.

Vem har rätt att ta över bolånet vid skilsmässa eller separation?

Vanligtvis har båda parterna rätt att ta över bolånet vid en separation, men då krävs också att den som tar över har råd att stå ensam på lånet.

Måste jag som arvinge ta över mina föräldrars bolån när de avlider?

Nej, det är inget måste. Skulden tillkommer det dödsbo som bildas när de avlider.

Kan man flytta med bolån till ny bostad?

Ja, det kallas för att göra ett säkerhetsbyte.

Ta över bolån – allt du behöver veta

Hur tar man över bolån? Steg för steg - så fungerar det att ‘överta’ bolån ✓ vid separation ✓ vid skilsmässa ✓ vid dödsfall ✓ från förälder
  • Bolån oavsett anställningsform
  • Bolån med bet.anmärkningar
  • Individuell helhetsbedömning
Urval partners privatlån/bolån

Bolån med individuell bedömning

Bolån med individuell bedömning

Säger storbanken nej till bolån finns det idag många bra alternativ oavsett vilket situation du befinner dig i.
Säger storbanken nej till bolån finns det idag många bra alternativ oavsett vilket situation du befinner dig i.

Zensum jämför med flera olika aktörer och kan hjälpa dig att få ett bolån oavsett om du har en betalningsanmärkning eller saknar fast anställning.

  • Bolån oavsett anställningsform
  • Bolån med bet.anmärkningar
  • Individuell helhetsbedömning
Se alla omdömen