Privatlån
2024-02-15
Allt du behöver veta om studentlån|En guide från Zensum

Studentlån – allt du behöver veta om att låna pengar som student

Är du student och behöver låna pengar? Utan en stadigvarande inkomst och trygg anställning är valmöjligheterna kring lån färre, men det betyder inte att det är omöjligt att få lån som student. I den här artikeln kan du läsa om vilka alternativ för studentlån som finns, vad du bör tänka på när du lånar och vilken typ av krediter du bör se upp med. 

Vad är ett studentlån?

Ett studentlån är ett privatlån som tas av någon som studerar. Det ska inte förväxlas med det studielån man kan ansöka om hos CSN, vilket är ett statligt lån som betalas ut månadsvis under studieperioden. Ett studentlån är istället ett vanligt privatlån (eller bolån) som betalas ut vid ett enda tillfälle. 

Du väljer själv vilket lånebelopp du vill ansöka om, och kan använda pengarna till vad som helst – till exempel en bil, en resa, en investering av något slag eller för att ta körkort. 

Krav för att få ta studentlån

För att kunna låna pengar som student måste du uppfylla vissa grundläggande villkor ställda av kreditgivaren. Villkoren kan skilja sig något åt mellan olika banker och långivare, men generellt gäller följande krav:

  • du måste ha fyllt 18 år
  • du har inga skulder hos Kronofogden
  • du är folkbokförd i Sverige
  • inkomstkrav: kan variera mellan olika långivare. 

Vad gäller inkomstkravet måste du ha någon form av garanterad lägsta inkomst för att beviljas ett lån. Detta för att banken ska kunna vara säker på att du har råd att betala tillbaka pengarna. Inkomstkravet är också en trygghet för dig som student och låntagare, så att du inte tar ett lån som du egentligen inte har råd med. 

Den begränsade inkomst man ofta har som student kan göra det svårare att få ett lån, men viktigt att veta är att det inte är omöjligt. Har du bara studiebidrag eller studielån från CSN räknas det dessvärre inte som en inkomst, men har du däremot ett jobb vid sidan av studierna går det utmärkt att söka så länge din lön uppfyller långivarens minimikrav.

Hur mycket kan man låna som student?

Hur mycket du får låna och till vilka villkor bestäms av varje enskild långivare utifrån de förutsättningar som gäller för just dig. Vissa beviljar studentlån på upp till 600 000 kronor, medan andra är mer restriktiva. Ju tryggare ekonomi och bättre återbetalningsförmåga du anses ha, desto större lån kan du oftast få.

När banken eller långivaren handlägger ditt lån tittar de också på om du står som ensam sökande eller om ni är två som söker, samt huruvida det gäller ett lån med eller utan säkerhet. 

Sammantaget görs en bedömning av:

Din återbetalningsförmåga

Din sammanlagda återbetalningsförmåga visar om du har ekonomi nog att betala tillbaka lånet och de räntekostnader som följer. Banken gör en kalp-kalkyl (kvar- att-leva-på-kalkyl) utifrån din inkomst och de fasta kostnader du har. Ett deltidsjobb som ger en extra inkomst utöver studiemedel ökar dina chanser att dels få ett studentlån beviljat, dels få ett lån med bra villkor.

Eventuell medsökande

Som student kan du vara hjälpt av att ha en medlåntagare – och då allra helst någon med fast anställning och stadigvarande inkomst. Du kan till exempel ansöka om lån tillsammans med en förälder, ett syskon eller en partner. När ni är två som söker tittar banken på era gemensamma förutsättningar och sammanlagda återbetalningsförmåga. Chansen att bli beviljad lån är ofta större med en medsökande

Lån med eller utan säkerhet

Lån utan säkerhet, även kallat blancolån, är mer riskabla för banken än lån med säkerhet. Ansöker du om studentlån för att köpa en bostad eller bil har du en säkerhet för lånet – en pant. Vid ett lån utan säkerhet har banken ingenting att konfiskera om du inte kan betala tillbaka, varför risken blir högre. Som student kan du få låna både med och utan säkerhet, förutsatt att du uppfyller alla krav, men villkoren är oftast bättre för lån med säkerhet. Maximalt lånebelopp är oftast högre och räntan lägre. 

Läs mer om att söka bolån som student.

Ränta på studentlån

Det går inte att på förhand säga vilken ränta du kommer att få på ett studentlån. Detta bestäms av varje enskild bank eller långivare och grundas dels på deras aktuella listräntor, dels på din kreditvärdighet och återbetalningsförmåga.

Precis som för alla lån gäller att ju mer osäker din ekonomi anses vara och ju större risk banken behöver ta, desto högre blir din ränta. Ett blancolån utan säkerhet har högre ränta än ett lån med säkerhet eller en medlåntagare. 

Eftersom villkoren kan skilja sig väsentligt åt mellan olika banker är det mycket viktigt att du jämför lån hos olika långivare innan du bestämmer dig. Enklaste sättet att göra det är att använda vår jämförelsetjänst, i vilken du kan få förslag från ett stort antal olika långivare med bara en enda kreditansökan. 

Bra att tänka på när du vill ta lån som student

  • Ta endast lån som du med säkerhet vet att du kan betala tillbaka. 
  • Saknar du inkomst? Satsa på ett studielån via CSN istället, och spara konsumtionslån till när du har jobb och stadigvarande inkomst. 
  • Öka dina chanser att få studentlån genom att skaffa ett extrajobb vid sidan av studierna, och/eller ha en medsökande på lånet. 
  • Undvik snabba sms-lån. Dessa har oftast skyhöga räntor och ofördelaktiga villkor. 
  • När du söker lån görs alltid en kreditupplysning. Har du många nya kreditupplysningar ser det negativt ut i en låneansökan. Då är istället en jämförelsetjänst som Zensum att föredra, med vilken du kan få offerter från flera olika långivare med bara en kreditupplysning.

Ansök om studentlån via Zensum – jämför villkor hos flera olika långivare

Vill du ansöka om studentlån är du varmt välkommen att ta hjälp av oss på Zensum. Hos oss kan du jämföra ränta och villkor hos ett stort antal olika banker och kreditinstitut, så att du enkelt kan välja den som ger bäst villkor för dig som student. Endast en kreditupplysning tas, såväl för bolån som privatlån och samlingslån, och du får personlig hjälp genom hela processen. 

Varmt välkommen till Zensum. 

Vanliga frågor om studentlån

Hur mycket kan man få i lån som student?

Maximalt lånebelopp kan variera mellan olika långivare. Hur mycket du får i studentlån beror också på om du lånar med eller utan säkerhet samt hur din ekonomi ser ut. 

När kan det vara bra att ta lån som student?

Ett studentlån kan till exempel vara bra om du behöver köpa nya möbler eller vill ta körkort. Viktigt är dock att du har en inkomst och att du har råd att betala tillbaka lånet.

Var kan man ta studentlån?

Studentlån erbjuds av flera olika banker och kreditgivare. Hos Zensum kan du få offerter på studentlån från många olika långivare, med endast en kreditupplysning. 

Hur betalar man tillbaka studentlån?

Studentlån betalas tillbaka som ett vanligt privatlån – med ränta och amortering varje månad under hela låneperioden tills dess att lånet är helt återbetalt.

Allt du behöver veta om studentlån|En guide från Zensum

Vad är studentlån & hur funkar det?→ Se vår kompletta guide med: ✓Krav & villkor ✓Bra att veta om studentlån ✓Fällor att undvika ✓Så kan Zensum hjälpa till
  • Bolån oavsett anställningsform
  • Bolån med bet.anmärkningar
  • Individuell helhetsbedömning
Urval partners privatlån/bolån

Bolån med individuell bedömning

Bolån med individuell bedömning

Säger storbanken nej till bolån finns det idag många bra alternativ oavsett vilket situation du befinner dig i.
Säger storbanken nej till bolån finns det idag många bra alternativ oavsett vilket situation du befinner dig i.

Zensum jämför med flera olika aktörer och kan hjälpa dig att få ett bolån oavsett om du har en betalningsanmärkning eller saknar fast anställning.

  • Bolån oavsett anställningsform
  • Bolån med bet.anmärkningar
  • Individuell helhetsbedömning

Här visas ett urval av våra 5-stjärniga omdömen. Betyg beräknas baserat på alla omdömen hos Trustpilot, med beaktande av aktualitet, mängd och stjärnbetyg. Omdömens äkthet kontrolleras delvis. Zensum bjuder in kunder som har använt tjänsten via sms/epost att lämna omdömen. Kunder som lämnar omdömen via omdömeslänken verifieras automatiskt. Kunder som inte använder länken när de lämnar omdömen kan Zensum inte verifiera.