Privatlån
2024-02-15
Så kan du spara pengar på mat – 9 värdefulla tips
TA KONTROLL ÖVER DIN EKONOMI
→ STARTA HÄR
Kostnadsfri tjänst - digital ansökan

Så kan du spara pengar på mat – 9 tips för att minska dina matkostnader

Går det att laga god och näringsrik mat utan att det kostar skjortan? Absolut. Nedan hittar du 9 värdefulla tips på hur du kan spara pengar på mat utan att behöva tumma på vare sig smak eller innehåll. 

1. Gör en veckoplanering

En veckomatsedel är ett effektivt sätt att minska matkostnaderna och dessutom spara tid i vardagen. Inventera skafferi, kyl och frys och gör en meny för en vecka framåt, baserad på sådant som redan finns hemma. Kompletteringshandla det som behövs. 

2. Ha en matbudget

En budget hjälper dig att hålla koll på matkostnader och undvika att de skenar iväg. Bestäm hur mycket pengar som får gå till mat varje månad, bokför varje inköp och håll koll under månaden. Ett separat betalkort för matinköp kan vara en bra hjälp.

3. Leta rabatter och röda priser

Att utnyttja rabatterbjudanden och leta varor med nedsatta priser kan spara många kronor. Idag finns smarta appar som listar aktuella rabatter i alla dina närbutiker och gör det enkelt att hålla koll. De flesta matbutiker försöker också jobba svinnsmart och sänka priset på varor med kort datum eller skönhetsfel – ofta med så mycket som 40-60%.

4. Bli svinnsmart

Minska ditt eget matsvinn genom att äta upp det du lagar och utnyttja eventuella rester till nya rätter. Kanske kan gårdagens köttfärssås bli helgens lasagne? Eller överblivna potatisar en hemgjord pytt? Att slänga mindre kommer att hjälpa dig spara pengar på mat, samtidigt som du gör en viktig insats för miljön. 

5. Handla efter säsong

Råvaror är betydligt mer prisvärda när de är i säsong – inte minst om de dessutom finns i Sverige. Håll koll på vilka frukter och grönsaker som skördas i vilken säsong och anpassa dina inköp efter det. Under sommarhalvåret kan du dessutom plocka bär och svamp helt gratis i skogen (och frukt förstås om du har egna träd) och frysa in. 

6. Är mer vegetariskt

Kött och fisk av god kvalitet är ofta dyrt. Genom att laga mer vegetariskt med proteinkällor som linser, bönor och ärtor samt frysta grönsaker finns möjlighet att sänka matkostnaderna betydligt. 

7. Gör storkok 

Storkok sparar både tid och pengar. Passa på att handla livsmedel på kampanj, laga många portioner och frys in. Perfekt för lunchlådor till jobbet, såväl som till middagar när tiden är knapp.

8. Handla mat online

Att handla mat online är ett bra sätt att hålla sig till den lista man gjort och inte lockas till onödiga och oplanerade inköp. Många butiker erbjuder dessutom fina rabatter vid köp för en viss summa online, och då och då kommer även erbjudanden om gratis hemkörning. Tänk på att jämföra priser med fysiska butiker.

9. Välj matlåda istället för utelunch

Utelunch är både bekvämt och trevligt, men inte särskilt billigt. Genom att byta ut restauranglunch mot matlåda kan du spara flera hundra eller till och med några tusen kronor per månad, beroende på hur ofta du äter ute och i vilken prisklass. Ett effektivt spartips som hjälper dig att minska dina levnadskostnader och få mer pengar kvar i plånboken.


Tips! Se även vår artikel med 17 tips för att leva billigt.

Fördelar med att minska matkostnader

  • Mat är en av de största levnadskostnaderna för många. Genom att spara pengar på mat kan vi få mer pengar över till annat. 
  • Att handla mer prismedvetet är bra för miljö och klimat.
  • Minskade matkostnader ger större ekonomisk marginal i hushållsekonomin, vilket i sin tur är fördelaktigt i tider av inflation och när räntorna blir högre

Förbättra din privatekonomi med Zensum

Att spara pengar på mat är ett effektivt sätt att sänka levnadskostnaderna och förbättra sin ekonomi. Att samla lån och sänka räntan på ditt bolån och andra krediter är ett annat. Hos Zensum kan du få hjälp att jämföra lån och villkor mellan olika banker och hitta bästa möjliga alernativet för dig. Snabbt, enkelt och smidigt. 


Har du frågor eller funderingar? Varmt välkommen att kontakta oss så hjälper vi dig. 

Vanliga frågor om att spara pengar på mat

Hur kan man få ner matkostnaderna?

En matbudget, veckomatsedel, handla billig mat efter säsong och leta rabatter och nedsatta priser är exempel på effektiva sätt att minska matkostnader.

Vad är en rimlig matbudget?

Det varierar mellan olika hushåll och familjer. Det är viktigt att du utgår från dina egna ekonomiska förutsättningar och gör en lämplig budget utifrån det. 

Hur billigt kan man äta per månad?

Äter du väldigt ensidigt av bara de billigaste livsmedlen kan du komma väldigt billigt undan. Men det är viktigt att äta en varierad, näringsrik kost så att du får i dig allt du behöver. 

Vad finns det för billig mat?

Generellt är all mat du lagar från grunden billigare (och bättre) än hel- och halvfabrikat. Baljväxter, råvaror i säsong, gryn och kål är exempel på ofta prisvärda livsmedel.

Här visas ett urval av våra 5-stjärniga omdömen. Betyg beräknas baserat på alla omdömen hos Trustpilot, med beaktande av aktualitet, mängd och stjärnbetyg. Omdömens äkthet kontrolleras delvis. Zensum bjuder in kunder som har använt tjänsten via sms/epost att lämna omdömen. Kunder som lämnar omdömen via omdömeslänken verifieras automatiskt. Kunder som inte använder länken när de lämnar omdömen kan Zensum inte verifiera.