Hitta ditt nästa bolån

Gör som tusentals andra. Kontakta Zensum och få tillgång till en personlig bolånehandläggare som finns där för dig från start till mål. Kostnadsfritt och ej bindande.
Privatlån
2023-04-27

Bolån & inflation – så hänger det ihop

Bolån & inflation – så hänger det ihop

Bolån & inflation | Vad innebär inflation? ✓ Så påverkas bolån ✓ Därför påverkas bolån ✓ Tips & råd för dig som låntagare ✓ Läs mer hos Zensum.

Scrolla ned - Läsning
3 min

Bolån & inflation – så hänger det ihop

Efter många år av obefintlig inflation stiger priserna rejält i samhället, och mycket tyder på att det kommer att vara en ihållande trend. Hur påverkas bolån av inflationen och vad kan du som låntagare göra för att skydda din ekonomi? Här går Zensum igenom allt du behöver känna till om bolån och inflation.

Vad innebär inflation?

Inflation är när prisnivån i samhället stiger så att pengarna tappar i värde, det betyder att du inte får lika mycket för din lön som tidigare. Inflation gör alltså att det blir dyrare för såväl hushåll som företag, vilket kan leda till lågkonjunktur eftersom alla tvingas bli mer försiktiga med hur de spenderar sina pengar. Riksbankens främsta verktyg för att hålla inflationen på en stabil nivå är genom styrräntan, som avgör hur mycket det kostar för bankerna att låna pengar. När styrräntan höjs blir det dyrare att låna, vilket gör att företag och hushåll spenderar mindre och inflationen minskar.

Varför påverkas bolån av inflationen?

När Riksbanken höjer styrräntan för att motverka inflationen kommer bankerna att justera sina låneräntor för att deras verksamhet inte ska gå med förlust. Om styrräntan ligger på 3 % måste bankerna låna ut till en ränta på 3 % eller mer för att gå med vinst. Av denna anledningen finns det ett direkt samband mellan inflationen och bolåneräntornas nivå. Ju högre inflation, desto högre bolåneräntor.

Hur påverkas bolån av inflationen?

Kortsiktigt gör inflationen att bolån blir dyrare för det enskilda hushållet och det blir mindre pengar över till annat när boendekostnaderna är betalda. Men om inflationen håller i sig får den effekten att även lönenivåerna höjs, vilket gör att bolånet minskar i värde i förhållande till prisnivåerna. Detta är därmed något som gynnar låntagaren.

Exempel:

Du äger en bostad och har ett bolån på 2 miljoner kronor. Under ett par år stiger inflationen kraftigt i Sverige. Detta får effekten att din bolåneränta höjs till 10 %, men även att din lön höjs med 10 %. Även om räntekostnaderna har stigit och att du lägger mer pengar på ditt boende är din skuld fortfarande densamma. Det betyder att bolånet nu har minskat i värde i förhållande till din inkomst.

7 tips på hur du kan klara inflationen som låntagare 

För de flesta låntagare innebär en ökad inflation att de måste göra vissa livsstilsförändringar för att ha råd med sina utgifter. Hur dramatiska förändringar som krävs beror dock på din egen ekonomiska situation och hur högt belånad du är. Här har vi samlat våra bästa tips på vad du kan göra för att klara inflationen.

1. Överväg att binda räntan

Om du vill att dina utgifter ska bli mer förutsägbara är ett alternativ att binda din bolåneränta. Genom att dela upp lånet på olika bindningstider kan du dessutom sprida ränterisken och undvika att räntan höjs för hela lånet samtidigt.

2. Kontakta andra långivare

Undersök om du kan få ett bättre låneerbjudande hos en annan bank. På Zensum kan vi hjälpa dig att jämföra lån från flera långivare, helt kostnadsfritt och utan att du förbinder dig till något.

3. Skapa en budget

En budget ger dig överblick över din ekonomi och ökar din förståelse för vad dina pengar faktiskt går till. På så sätt kan det bli betydligt enklare att avgöra vad som krävs för att du ska klara högre utgifter.

4. Dra ner på utgifterna

Ett område som du själv kan påverka är dina egna utgifter. Börja med att ta fram ett kontoutdrag och gå igenom vilka kostnader du haft den senaste månaden. Troligtvis kommer du hitta allt från abonnemang till spontanköp som du kan klara dig utan i fortsättningen.

5. Öka din lön

Hur länge sedan var det du fick en löneförhöjning? Ta reda på om du har den möjligheten hos din befintliga arbetsgivare. Om så inte är fallet kan det vara värt att se sig om efter en ny arbetsplats eller hitta ett extrajobb.

6. Spara

Prioritera ditt sparande även när det är skralt i plånboken. Något som är bra att känna till är att börsen generellt sett brukar gå bra i tider av inflation, vilket betyder att du kan få en god värdeutveckling på ditt kapital om du sparar i fonder.

7. Flytta till ett billigare boende

Om inflationen leder till att du får svårt att få ekonomin att gå ihop kan ett billigare boende i vissa fall vara den bästa lösningen. Även om det kan kännas tråkigt att flytta kan det leda till att din livskvalitet höjs väsentligt.

Vanliga frågor om inflation och bolån

Vad händer med bolån vid hög inflation?

I förhållande till prisnivåerna sjunker bolånet i värde, vilket innebär att det blir en form av sparande.

Kan inflation gynna låntagare?

Både ja och nej. Inflation är inte gynnsamt ur den aspekten att räntekostnaderna ökar, men samtidigt minskar bolånet i förhållande till prisnivåerna vilket är positivt för låntagaren.

Är det läge att fortsätta amortera när inflationen är hög?

Ja, att amortera är alltid positivt eftersom det är en form av sparande.

Ansök om ett privatlån

Zensum har sedan 2013 hjälpt sina kunder att jämföra lån kostnadsfritt. Samla dina lån och sänk dina kostnader.

Totalt lånebelopp
Lånetid
8 år
Ungefärlig månadskostnad:
1 985 kr
Gå vidare
Välj syfte med lånet
Vill du lösa nuvarande lån (ej bolån)?
Ange den del av lånet på 150 000 kr som du vill använda till att lösa dina nuvarande lån.
?
Ange ungefärlig nuvarande skuld för lån/krediter du vill lösa (ej bolån).
Syfte för övriga 100 000 kr
Vad är syftet med lånet?
Civilstånd
Ange antal barn/ungdomar, under 21 år, som föräldrarna är underhållsskyldiga för.
Boendeform
Hyra och driftskostnader (din del)
?
I boendekostnaden ingår hyra och övriga driftskostnader. Ej räntor och amorteringar.
Amorteringar och räntor ska inte räknas med.
Anställningsform
Månadslön
Arbetsplats
Anställd sedan
Anställd till
Vilken företagsbransch?
Kontaktuppgifter
Personnummer
Är du eller familjemedlem i en politisk utsatt ställning?
?
Enligt lag måste bankerna ställa denna fråga.
Medsökande
Ta bort
?
Medsökande är en person som tillsammans med dig står på lånet.
En medsökande ökar chansen till mer relevanta bud.
Medsökande Civilstånd
Ange antal barn/ungdomar, under 21 år, som föräldrarna är underhållsskyldiga för.
Medsökande Boendeform
Boendekostnad
?
I boendekostnaden ingår amortering, hyra och övriga driftskostnader.
Ange ungefärlig boendekostnad
Medsökande Anställningsform
Månadslön
Arbetsplats
Anställd sedan
Anställd till
Vilken företagsbransch?
Medsökande Kontaktuppgifter
Medsökande Personnummer
Är du eller familjemedlem i en politisk utsatt ställning?
?
Enligt lag måste bankerna ställa denna fråga.
Genom att klicka på “Jämför nu” godkänner du vårt användaravtal och vår dataskyddspolicy. Det kommer även genomföras en kreditupplysning på dig och en eventuell medsökande.

Boka telefonmöte

Zensum Säker är en trygghetsförsäkring som erbjuds i samarbete med AXA.

Under telefonmötet ger vi dig mer information och svarar på dina eventuella frågor. Telefonmötet är kostnadsfritt.
Välj vilken dag du vill bli kontaktad
Hämtar tider
När på dagen ska vi ringa?
Vilken tid vill du att vi ringer?
Kontaktuppgifter
Genom att klicka på “Boka tid” godkänner du att vi ringer upp dig.
Se alla omdömen