Så kan du tänka kring räntehöjning på bolån ✓ Bankerna höjer bolåneräntan – vad göra? ✓ Så mycket ökar din månadskostnad.
När räntorna plötsligt stiger är det många som undrar hur en räntehöjning på bolånet kommer att påverka hushållsekonomin. I denna artikel går vi igenom hur du kan tänka kring höjda bolåneräntor och vad du kan göra.
Riksbankens styrränta, det som tidigare kallades för reporänta, ligger till grund för alla räntor på lån, inklusive bolåneräntor.
Vi har länge haft sjunkande och riktigt låga räntor i Sverige. 2015–2020 var styrräntan till och med negativ. De senaste åren har denna trend brutits. När Riksbanken höjde räntan med 0,5 procentenheter till 0,75 procent var det den största höjningen på 22 år. Prognosen gör gällande att räntan kan komma att ligga kring 2 procent i början av 2023.
När Riksbanken höjer styrräntan leder det till räntehöjning på bolån. Historiskt har den rörliga bolåneräntan följt Riksbankens ränta ganska så exakt. Räntenivån ligger dock alltid någon procentenhet över styrräntan.
De bundna räntorna följer samma trend men kan vara antingen högre eller lägre än den rörliga räntan beroende på hur räntemarknaden ser ut. Vanligtvis är det dyrare att binda räntan ju längre bindningstid du väljer. Räkna med att ett bundet bolån kan kosta 1–2 procentenheter mer jämfört med den rörliga 3-månadersräntan.
Många står i valet och kvalet mellan fast eller rörlig bolåneränta. Rent historiskt har det nästan alltid varit billigast att inte binda räntan. Många väljer dock att binda hela eller en del av bolånet för att få ökad trygghet och förutsägbarhet i hushållsekonomin.
Kommer bolåneräntorna att stiga ännu mer? Det är det ingen som vet men de flesta bedömare räknar med att vi står inför en tid med stigande räntor. Det är därför klokt att ta med det i beräkningarna över dina boendekostnader.
Att räntorna höjs ibland hör till det normala. Vi har dock vant oss med ett lågränteläge så därför kan det kännas lite ovant. Det är värt att komma ihåg att banken alltid tar med risken för eventuella räntehöjningar i beräkningen när den beviljar ett bolån.
Har du redan ett bolån har banken alltså redan tagit höjd för detta så att du ska kunna klara dina amorteringar även nu när räntorna stiger. Ska du teckna ett bolån så är kalkylen i princip densamma.
Så här kan du tänka:
Använd en bolåneförmedlare som Zensum för att få en så låg ränta som möjligt på ditt bolån.
Ingen vet. De senaste 20 åren har den rörliga boräntan sällan toppat över 5 procent. I början av finanskrisen 2008 var den över 6 procent under en kort period.
Se över din hushållsbudget och beräkna hur mycket dyrare den höjda räntan blir varje månad. Har du inte den marginalen i ekonomin får du dra ner på dina utgifter. Amortera när du kan.
När inflationen är hög eller stiger kan Riksbanken använda styrräntan för att minska efterfrågan i ekonomin och därmed minska inflationen.
Zensum har sedan 2013 hjälpt sina kunder att jämföra lån kostnadsfritt. Samla dina lån och sänk dina kostnader.