Privatlån
2024-02-15
17 tips för att leva billigt – Lev snålt och spara pengar
TA KONTROLL ÖVER DIN EKONOMI
→ STARTA HÄR
Kostnadsfri tjänst - digital ansökan

17 tips för att leva billigt

Vill du leva snålt för att spara pengar? Den som spar han har säger det gamla ordspråket och det gäller alltjämt. Egentligen är det inte svårt. Gör du av med mindre pengar än vad du tjänar så kommer du alltid att ligga på plus. Behöver du inspiration? Här är våra 17 tips för att leva billigt.

1. Bestäm dig för att leva billigt

Det första steget är alltid att fatta beslutet, att bestämma sig för att börja leva billigt. Det underlättar om du skriver ner varför du vill leva sparsamt.

Att leva enkelt kan förvisso vara ett självändamål, men de flesta som bantar sina levnadskostnader gör det för att få pengar över till något speciellt. Kanske är det en resa, kontantinsatsen till ett boende, barnen, ökat svängrum i ekonomin eller ett långsiktigt sparande. Du bestämmer själv.

2. Skriv ner dina mål

Skriv ner dina mål och hur mycket du skulle vilja spara. Det är mentalt fördelaktigt.

Dels hjälper det dig förstå hur mycket du måste spara och du kan därmed räkna på hur mycket varje tips om att leva ekonomiskt verkligen bidrar till målet.

Dels är det motiverande. När du är på väg att köpa en kaffe latte på stan kommer du att tänka på ditt sparmål och bestämmer dig för att koka en kopp kaffe när du kommer hem istället. Bara för att ge ett exempel.

3. Håll koll på vart pengarna tar vägen

För att leva på en liten budget måste du först ha ett sätt att mäta hur du spenderar dina pengar.

Bestäm hur mycket du ska lägga varje månad på mat, kläder, nöjen och så vidare. Summan får inte överstiga din inkomst och helst ska det förstås bli pengar över att spara också.

Sedan noterar du alla utlägg. Spräcker du budgeten måste du ändra på dina vanor. En budgetapp i mobilen gör det hela enkelt.

4. Sluta vara konsument

De flesta av oss har med oss ett ”konsumenttänk” nästan sedan födelsen. Vi köper ständigt på oss onödiga saker eller försöker mäta oss med andra med statusprylar. En större pool, en snabbare bil, modekläder eller en häftigare hemmabio. När lönen kommer är det mycket som går åt till ren konsumtion. Men de allra flesta saker behövs egentligen inte.

5. Bli minimalist

Detta råd går hand i hand med det förra. Gör det till en livsstil att äga så få saker som möjligt. Du tvingas tänka till kring vilka saker du verkligen behöver. Ska du verkligen ha två stekpannor hemma? Eller nio täckjackor? Lever du som minimalist spar du plats, får större sinnesfrid och kan samtidigt leva extremt billigt. Det finns bra kanaler på YouTube på temat.

6. Spärra dina impulsköp

Tvinga dig själv att alltid vänta en viss tid innan du köper något, till exempel en vecka eller två. Vi kan kalla det för karenstid. Ser du något du ”bara måste” ha så får du helt enkelt vänta tills din karens löpt ut. Vi lovar – detta tips kommer att hjälpa dig att leva snålt.

7. Planera matinköp och matlagning

Många gör två kardinalfel när de handlar: De 1) har ingen matnota och 2) de är hungriga när de handlar. Många handlar på väg hem från jobbet och där har vi alltså förklaringen. Med en rejäl nota och full mage kommer du att göra färre impulsköp och du spar dessutom tid jämfört med att springa i mataffären var och varannan dag.

Köp råvaror istället för halvfabrikat eller färdigrätter. Köp storpack. Det som blir över kan bli till pytt i panna eller en ny rätt dagen efter. Eller så fryser du in.

8. Skaffa nytt elavtal

Det finns ingen anledning att vara trogen sitt elbolag. Jämför elpriset på Elpriskollen och byt till ett billigare elavtal.

9. Samla dina lån

Samma sak gäller banken. Samla dina lån för att sänka dina lånekostnader och få samtidigt färre lån att hålla reda på.

10. Se upp för streaming

Hundra kronor i månaden låter oskyldigt med det blir faktiskt 1200 kronor per år. Och många tjänster kostar betydligt mer än så. Det kanske räcker med en streamingtjänst hemma och det kanske inte måste vara det största paketet? Kanske behöver du inte någon streaming alls!

11. Ta med dig mat och dryck hemifrån

Du kan leva extremt snålt om du tar för vana att ta med dig allt vad du behöver i mat- och dryckesväg hemifrån. Lunch, kaffe, fika, vatten. Köp till exempel en bra vattenflaska eller termosmugg att ha med i bilen istället för att handla dyrt på macken.

12. Köp och sälj begagnat

Genom att sälja allt du inte behöver och köpa så mycket som möjligt av vad du behöver begagnat kan du leva på riktigt lite pengar.

13. Ha byteskvällar

Bjud in kompisar, arbetskamrater eller grannar till en byteskväll hemma. Byt bort sådant du inte behöver mot något som du faktiskt kan ha nytta av. Förslagsvis har ni knytkalas samtidigt så blir det riktigt trevligt utan att det kostar i princip något alls.

14. Träna hemma

Med YouTube, en träningsmatta och några träningsband behöver du inte lägga pengar på ett dyrt gymkort. Dessutom har många orter tillgång till gratis utegym!

15. Sänk innetemperaturen

Att sänka temperaturen inne hjälper dig att leva ekonomiskt. En grad lägre ger runt 5 – 6 procent lägre värmekostnad.

16. Hyr eller låna istället för att köpa

Behöver du en motorsåg, skruvdragare eller polermaskin tillfälligt? Då blir det mycket billigare att hyra än att köpa nytt. Kanske kan du rentav låna av en granne eller kompis.

17. Gå eller cykla

Det går att gå och cykla året om. Dåligt väder är en myt. Skaffa dig vinterdäck till cykeln, hjälm och en vind- och regntålig jacka så kan du leva i princip gratis när det gäller transporter i alla fall.

Kan du undvika att ha bil helt och hållet så är det kanske det allra bästa tipset på hur du kan spara pengar.

Det var våra bästa tips på hur man lever billigt. Vet du vad? Att leva enkelt och billigt kan faktiskt vara riktigt kul – och nästan beroendeframkallande. Lycka till!

Vanliga frågor

Hur billigt kan man leva på en månad?

Konsumentverket menar att en familj på två vuxna och två barn behöver 26 000 – 30 000 kronor per månad plus boendekostnad. Kronofogden hävdar att runt 18 000 kronor räcker.

Hur lite pengar kan man klara sig på?

Kronofogden anser att en ensamstående vuxen klarar sig på 5717 kronor per månad + boendekostnad (2023). Med våra leva billigt-tips kan du säkert klara dig på ännu mindre än så.

Vad kan jag dra ner på för att leva billigare?

Dra ner på mat och fika ute, biobesök och impulsköp. Sluta längta efter prylar – de flesta är helt onödiga. Skaffa dig en hobby som är gratis istället! Glöm inte att göra dig av med bilen om möjligt.

Hur kan man leva billigt med barn?

Utöver alla generella tips på att leva billigt kan du som har barn tänka på att låna så mycket kläder och utrustning som möjligt av andra familjer. Laga också all mat hemma.

Här visas ett urval av våra 5-stjärniga omdömen. Betyg beräknas baserat på alla omdömen hos Trustpilot, med beaktande av aktualitet, mängd och stjärnbetyg. Omdömens äkthet kontrolleras delvis. Zensum bjuder in kunder som har använt tjänsten via sms/epost att lämna omdömen. Kunder som lämnar omdömen via omdömeslänken verifieras automatiskt. Kunder som inte använder länken när de lämnar omdömen kan Zensum inte verifiera.