Privatlån
2024-02-15
Ränta på ränta - vad är det och hur räknar man ut ränta på ränta?

Ränta på ränta - förklaring, formel och exempel 

Ränta på ränta-effekten gör att värdet på dina investeringar kan öka utan att du behöver göra något själv. Det beror på att du får ränta på dina investeringar över tid. I denna artikel går vi igenom hur ränta på ränta fungerar, hur du räknar ut hur det kan påverka ditt sparande samt hur du kan göra för att få en bättre överblick över ditt sparande och din ekonomi.

Vad är ränta på ränta? 

Ränta på ränta, även kallat sammansatt ränta, är ett uttryck som används när man pratar om utvecklingen på investerat kapital. 

Ränta på ränta brukar förenklat liknas med en snöboll som rullas ner för en backe och växer sig större med tidens gång. Med det menar man att avkastningen varje år beräknas på ditt investerade belopp plus den avkastning du fått under tidigare perioder.

Tack vare räntan som läggs på tidigare avkastning får du avkastning på avkastning (ränta på ränta) och därför växter kapitalet ju längre tid man räknar med, i formeln för ränta på ränta-effekten. 


Så räknar du ut ränta på ränta

För att veta hur ränta på ränta-effekten påverkar ditt sparande kan det vara bra att ha koll på hur man räknar ut ränta på ränta. Nedan visar vi formeln för hur det räknas ut.

Formeln är inget du behöver memorera (om du inte vill, förstås) och för att göra det enklare att greppa visar vi även ett räkneexempel på hur ränta på ränta-effekten kan påverka ditt investerade kapital. 

Formel

Formeln för att räkna ut ränta på ränta ser ut som följande:

Slutvärde år x = Startkapital * [(1 + r) ^x]

Där:

- Slutvärde är ditt saldo på kontot efter x antal år

- Startkapital är det belopp du sätter in i början av år 1 

- r är räntan, eller avkastningen, i decimalform 

- x är antal år

Räkneexempel

Vi antar att 2000 kr sätts in på ditt bankkonto med 4% i ränta.

År 1 får du 4% i ränta på 2000 kr = 2000 kr + 80 kr ränta = 2080 kr

År 2 får du 4% i ränta på 2080 kr = 2080 kr + 83,2 kr ränta = 2163,2 kr

År 3 får du 4% i ränta på 2163,2 kr = 2163,2 + 86,528 kr i ränta = 2249,728 kr


Efter 3 år har du ett saldo på 2249,728 kr och tack vare ränta på ränta-effekten har du sparat ihop 249,728 kr extra, utan att ha gjort mer än att ha haft pengarna på ett sparkonto med ränta. 

Om vi istället använder oss av formeln ovan skriver vi:

Slutvärde år x = Startkapital * [(1 + r) ^x]

Slutvärde år 3 = 2000 * [(1,04)^3] = ​​2249.728

Ha koll på ränta på ränta-effekten när du sparar och investerar

När du investerar och sparar är det bra att ha koll på ränta på ränta-effekten och hur det påverkar dina investeringar och ditt sparande över tid. Genom att spara pengar på ett sparkonto med ränta får du förhoppningsvis avkastning på ditt sparade kapital i slutet av året. Året därpå får du återigen avkastning på ditt sparade kapital, och denna gång både från året som varit och från åren dessförinnan. 

När du sparar i fonder eller aktier fungerar det ungefär på samma sätt. Istället för ränta får du avkastning, som du i sin tur kan få avkastning på igen om du återinvesterar avkastningen. Viktigt är dock att komma ihåg att sparande i aktier och fonder både kan öka och minska i värde. Sparar du i aktier och fonder har du ingen garanti att få tillbaka pengarna du investerar. 

Kom igång med ett sparande

Innan du kommer igång med ett sparande kan det vara en god ide att få en översikt över din ekonomi. Först och främst är det viktigt att ha en budget, där du listar alla dina inkomster och dina fasta utgifter. På så sätt är det lätt att se hur mycket pengar du har råd att lägga undan till sparande och investeringar. Hur mycket som kan användas till månadssparande för att bli rik varierar från person till person och sparandet kommer därför ta olika lång tid beroende på dina förutsättningar.  


Har du även andra dyra utgifter i form av lån och krediter, kan det kanske vara en god ide att se över att samla lån och krediter för att kratta för ett framtida sparande. Genom att samla lån och krediter får du alla dina skulder på en och samma plats. Det ger en god översikt över din privatekonomi. Du minskar risken att glömma bort en faktura och råka ut för dyra påminnelseavgifter. Dessutom kan det vara lättare att bli skuldfri snabbt om du har lånen samlade på ett ställe.

Ränta på ränta - vad är det och hur räknar man ut ränta på ränta?

Vad är ränta på ränta? I denna artikel förklarar Zensum vad ränta på ränta är och ger räkneexempel så att du lättare ska förstå vilken effekt det kan ha på ditt privata sparande!
  • Bolån oavsett anställningsform
  • Bolån med bet.anmärkningar
  • Individuell helhetsbedömning
Urval partners privatlån/bolån

Bolån med individuell bedömning

Bolån med individuell bedömning

Säger storbanken nej till bolån finns det idag många bra alternativ oavsett vilket situation du befinner dig i.
Säger storbanken nej till bolån finns det idag många bra alternativ oavsett vilket situation du befinner dig i.

Zensum jämför med flera olika aktörer och kan hjälpa dig att få ett bolån oavsett om du har en betalningsanmärkning eller saknar fast anställning.

  • Bolån oavsett anställningsform
  • Bolån med bet.anmärkningar
  • Individuell helhetsbedömning
Se alla omdömen