Hitta ditt nästa bolån

Gör som tusentals andra. Kontakta Zensum och få tillgång till en personlig bolånehandläggare som finns där för dig från start till mål. Kostnadsfritt och ej bindande.
Privatlån
2023-05-29

Hur mycket kostar ett barn? – Kostnad per år och månad

Hur mycket kostar ett barn? – Kostnad per år och månad

Så mycket kostar ett barn ✓ Stor genomgång ✓ Mat, kläder, utrustning, försäkringar och mer! ✓ Vad kostar barn i olika åldrar?

Scrolla ned - Läsning
3 min

Hur mycket kostar ett barn?

Den glädje som barn skänker kan inte på något sätt mätas i pengar. Men det går inte heller att blunda för att det kostar pengar att ha barn. ”Priset” för denna glädje kan vara bra att känna till för att kunna planera sin ekonomi – och kanske också avgöra hur många barn det får bli till slut. I denna artikel tittar vi på Zensum närmare på hur mycket ett barn kostar, totalt och per månad.

Hur mycket kostar ett barn?

Barn kostar pengar. Så är det och så får det lov att vara. Men hur mycket? Det blir genast ökade utgifter och oftast också minskad inkomst. Allt som allt kan den totala kostnaden bli 1,5–2 miljoner kronor fram tills 18-årsdagen, beroende på hur man räknar.

Exakt kostnad är givetvis mycket individuellt
och beror på många faktorer – exempelvis om ni bara köper nya saker eller även begagnat. Det beror också på hur man räknar. De flesta kalkyler för omkostnad för barn brukar inkludera minskad inkomst till följd av föräldraledighet och här kan det bli stor variation.

Bebisar är dyrast

Det första året är det allra dyraste. Ni behöver då köpa in olika saker till barnet. Speciellt barnvagn och bilbarnstol kan vara ganska dyra i inköp. Konsumentverket har beräknat att en basutrustning för bebisar i snitt kostar runt 24000 kronor. I det priset ingår varken kläder eller leksaker.

Dessutom  kommer en av er att vara föräldraledig det första året vilket ger ett stort inkomstbortfall. Exakt hur mycket beror givetvis på nuvarande lön. Du får knappt 80 procent av din inkomst men som mest 1116 kronor per dag. Har du medellön handlar det om ett bortfall på knappt 9000 kronor före skatt per månad.

Ni kan få totalt 480 dagar föräldrapenning men endast 390 dagar baserat på inkomsten – resterande 90 dagar är ersättningen endast 180 kronor per dag. Många tar av naturliga skäl ut det mesta av föräldrapenningen under det första året. Därför är kostnaden för barnet, om vi räknar med inkomstbortfallet, också störst under barnets första år.

Räkna med barnets första år kostar runt 150 000 kronor.
Barnbidraget är 1250 kronor per månad så drar vi bort det från kostnaden landar vi på 135 000 kronor.

Kostnaden för barn ändras med tiden

I takt med att barnet växer ändras behoven och därmed vad barnet kostar. Innan barnet börjar i skolan finns utgifter för daghem som med maxtaxa kostar upp till 1425 kronor per månad.

Under den här perioden får du räkna med att vara hemma en del för vård av barn (vab), vilket ger lägre inkomst. Räkna med upp till 85 000 kronor per år, eller drygt 7000 kronor per månad i inkomstbortfall.

När barnet är i skolåldern brukar denna kostnad minska rejält. Då behövs inte heller något daghem, men kanske istället fritidshem de första åren. Det kan kosta runt 950 kronor per månad. Behövs inte fritids, ja då sparar ni kanske över 10 000 kronor per år.

I takt med att barnet blir äldre och så småningom tonåring ökar istället kostnaden för kläder, skor och fritidsaktiviteter. Dessa kostnader är mycket individuella.

Matkostnaden ökar också med tiden. De första åren kan kostnaden för mat vara runt 900 kronor per månad. När barnet är i skolålder kan ni räkna med en matkostnad på drygt 1500 kronor per månad.

Försäkringar och sparande

Redan från början måste barnet givetvis ha ett gott försäkringsskydd. En barnförsäkring brukar kosta mellan 1000 och 3000 kronor per år, vilket ger en månadskostnad på runt 80 – 250 kronor.

Det är också smart att spara till barn så att det finns kapital att tillgå den dagen barnet fyller 18 eller något år därefter. Det är bra för exempelvis kontantinsatsen till en lägenhet. Det kan vara lämpligt att spara undan minst 500 kronor per månad, gärna mer.

Övriga kostnader för barn

Glöm inte att ett barn kostar mer än bara det nödvändigaste – mat, kläder, försäkring och barnomsorg. Någon form av vecko- eller månadspeng är på sin plats. Denna kostnad brukar öka med åren. En tonåring har helt andra behov än en tioåring.

Födelsedagar ska firas och så blir det julafton med julklappar. Budgetera för det också.

Sedan måste semestern tas med i beräkningen också. Här spelar era semestervanor stor roll givetvis. Reser ni utomlands eller semestrar ni till exempel i egen stuga hemma i Sverige? Hur som helst behövs en extra budgetpost för semester men storleken kan variera mycket.

Vad kostar ett barn per år och månad?

Som du förstår är det mycket olika vad ett barn kostar per år. Vilken typ av utrustning och kläder ni köper, var ni bor och hur mycket ni som föräldrar kommer att vara hemma med barnet avgör vad det kostar i slutändan.

Här är ändå en ungefärlig uppskattning av vad ett barn kostar till 18 år. Vi har räknat per år och per månad.

Beräkningen är en uppskattning av vad ett barn kostar totalt per år och per månad, inklusive mat, kläder, försäkring, månadspeng, utrustning i hemmet, fritidsintressen och föräldraledighet.

Så får ni ekonomin att gå ihop

Självklart ska ni ha barn! Det brukar alltid lösa sig med ekonomin, men det skadar inte att förbereda sig en smula.


Här är några tips:

1. Bygg upp ett sparande innan ni skaffar barn

Ett tips är att bygga upp ett sparande redan innan ni skaffar barn. Som två förvärvsarbetande vuxna utan barn har ni troligtvis goda möjligheter att bygga upp en extra buffert som ni sedan kan ta av vid behov när ni får barn.

2. Köp viss utrustning redan innan barnet föds

Dyra saker som barnvagn och bilbarnstol kan ni kanske inhandla redan någon månad innan barnet kommer till världen. När inkomsterna sedan plötsligt blir mindre när barnet kommer är ni glada att slippa lägga ut mycket pengar på dyr utrustning i alla fall.

3. Köp begagnat och låna av vänner

Begagnade kläder, utrustning och till och med leksaker kostar en bråkdel av vad nya saker kostar – och så är det bra för miljön också! Om ni har vänner eller bekanta som har barn kan det gå att få eller låna kläder som deras barn har vuxit ur.

4. Gör en budget

Det är alltid bra att göra en budget för att få privatekonomin att gå ihop. Men när ni får barn blir det extra viktigt att planera. Den hjälper ett att prioritera bland utgifterna och anpassa er efter förutsättningarna. Det finns många budgetappar som kan vara till hjälp.

5. Se över era lån

Vi rekommenderar aldrig att ta ett lån för att täcka kostnader i samband med att ni får barn, om det inte är absolut nödvändigt. Däremot är det klokt att se över befintligt bolån och andra lån för att få en lägre ränta och därmed mer pengar över till barnet.

Ibland är det svårt att planera allt här i livet. Skulle ni få barn samtidigt som ni behöver flytta kan det vara bra att känna till att det faktiskt går att få bolån när du är föräldraledig också.

Relaterad läsning: Så kan du låna som ensamstående förälder.

Vanliga frågor

Hur mycket kostar ett barn i månaden?

Kostnaden varierar med åldern. Ett nyfött barn kan kosta upp till ca 11 000 kronor i månaden. År två är kostnaden nere på ca 6 000 kronor varpå den ökar gradvis till runt 10 000 kronor vid 18 års ålder.

När är barn som dyrast?

Barn är som dyrast under det första levnadsåret på grund av dyra inköp som ofta är nödvändiga samt ett stort inkomstbortfall genom föräldraledighet.

Hur mycket pengar ska man ha när man skaffar barn?

Har ni möjlighet är det bra att ha sparat ihop en buffert innan ni skaffar barn. Räkna med att det första året kostar ungefär 135 000 kronor efter barnbidrag.

Ansök om ett privatlån

Zensum har sedan 2013 hjälpt sina kunder att jämföra lån kostnadsfritt. Samla dina lån och sänk dina kostnader.

Totalt lånebelopp
Lånetid
8 år
Ungefärlig månadskostnad:
1 985 kr
Gå vidare
Välj syfte med lånet
Vill du lösa nuvarande lån (ej bolån)?
Ange den del av lånet på 150 000 kr som du vill använda till att lösa dina nuvarande lån.
?
Ange ungefärlig nuvarande skuld för lån/krediter du vill lösa (ej bolån).
Syfte för övriga 100 000 kr
Vad är syftet med lånet?
Civilstånd
Ange antal barn/ungdomar, under 21 år, som föräldrarna är underhållsskyldiga för.
Boendeform
Hyra och driftskostnader (din del)
?
I boendekostnaden ingår hyra och övriga driftskostnader. Ej räntor och amorteringar.
Amorteringar och räntor ska inte räknas med.
Anställningsform
Månadslön
Arbetsplats
Anställd sedan
Anställd till
Vilken företagsbransch?
Kontaktuppgifter
Personnummer
Är du eller familjemedlem i en politisk utsatt ställning?
?
Enligt lag måste bankerna ställa denna fråga.
Medsökande
Ta bort
?
Medsökande är en person som tillsammans med dig står på lånet.
En medsökande ökar chansen till mer relevanta bud.
Medsökande Civilstånd
Ange antal barn/ungdomar, under 21 år, som föräldrarna är underhållsskyldiga för.
Medsökande Boendeform
Boendekostnad
?
I boendekostnaden ingår amortering, hyra och övriga driftskostnader.
Ange ungefärlig boendekostnad
Medsökande Anställningsform
Månadslön
Arbetsplats
Anställd sedan
Anställd till
Vilken företagsbransch?
Medsökande Kontaktuppgifter
Medsökande Personnummer
Är du eller familjemedlem i en politisk utsatt ställning?
?
Enligt lag måste bankerna ställa denna fråga.
Genom att klicka på “Jämför nu” godkänner du vårt användaravtal och vår dataskyddspolicy. Det kommer även genomföras en kreditupplysning på dig och en eventuell medsökande.

Boka telefonmöte

Zensum Säker är en trygghetsförsäkring som erbjuds i samarbete med AXA.

Under telefonmötet ger vi dig mer information och svarar på dina eventuella frågor. Telefonmötet är kostnadsfritt.
Välj vilken dag du vill bli kontaktad
Hämtar tider
När på dagen ska vi ringa?
Vilken tid vill du att vi ringer?
Kontaktuppgifter
Genom att klicka på “Boka tid” godkänner du att vi ringer upp dig.
Se alla omdömen