Privatlån
2024-02-15
Låna pengar som ensamstående → Zensum förklarar

Låna pengar som ensamstående – Zensum förklarar

Många långivare upplever att det är alltför riskabelt att låna ut pengar till ensamstående. Långivaren bedömer nämligen att det är lägre risk att lånet inte betalas tillbaka om två personer ansvarar för det istället för en. Det spelar alltså ingen roll hur ordnad ekonomi du har – det är inte säkert att din ansökan beviljas. Men misströsta inte, det må vara svårare men inte omöjligt. Här förklarar vi hur det fungerar.
   

Det är svårare att låna pengar som ensamstående

I dagsläget är det mycket svårare att få ett lån beviljat som ensamstående. Långivarna anser nämligen att risken är högre att lånet inte betalas tillbaka om det endast är en låntagare som ansöker. Ur bankens perspektiv är det alltså tryggare att ha två som ansvarar för ett lån även om inkomsten hos en ensamstående är lika hög som om man slår samman två löner. Det innebär att du som ensamstående ofta får högre ränta och sämre lånevillkor. Med det sagt är det inte helt omöjligt för dig som ensamstående att låna pengar. Det är snarare en fråga om hur mycket du kan låna. 

Hur mycket får du låna som ensamstående?

Om du ansöker om ett mindre lånebelopp beviljas ofta din låneansökan ganska snabbt. Det förutsätter dock att din kreditbedömning ser bra ut och att du kan visa upp ett ansvarsfullt förhållningssätt till din ekonomi. Har du ett sparande? Har du en budget eller kanske en kalkyl du kan visa upp? 

Genom att visa att du har en ordnad ekonomi ökar alltså chansen att din ansökan beviljas även om du är en ensamstående låntagare. Långivaren skapar sig nämligen en bild av din förmåga att betala tillbaka lånet genom att bland annat titta på din kreditvärdighet, återbetalningsförmåga, inkomst, lånehistorik och civilstånd. Om du är osäker på din kreditvärdighet kan du kontrollera den hos Upplysningscentralen. Genom att kontrollera din kreditvärdighet innan du skickar in låneansökan har du möjlighet att rätta till det som ligger dig i fatet. Du kan exempelvis städa upp i din ekonomi genom att samla dina lån. På så sätt kan du sänka din månadskostnad, skapa dig en överblick över din ekonomi och förbättra din kreditvärdighet.

När långivaren bedömt din återbetalningsförmåga avgör denne till sist om din låneansökan ska beviljas eller inte och i så fall till vilken ränta. Ju högre risk långivaren tar desto högre ränta får du på ditt lån.

Ansök tillsammans med en medlåntagare

Själva poängen med att ansöka om ett lån som ensamstående är naturligtvis att du vill ansöka om det ensam. Men om du vill låna ett högre belopp till en lägre ränta är det ändå en god idé att be någon att ansöka tillsammans med dig. Då kan långivaren känna sig mer trygg i att lånet kommer att betalas tillbaka även om du får nedsatt återbetalningsförmåga, om du exempelvis skulle bli arbetslös eller sjukskriven.  

En medsökande eller medlåntagare behöver inte vara en del av hushållet eller din familj – det kan vara vem som helst i din närhet som är villig att söka lånet tillsammans med dig. Det viktigaste är att du ber någon som har en ordnad ekonomi, saknar betalningsanmärkningar och skulder till Kronofogden. Genom att använda dig av en medsökande kan du få bättre lånevillkor och lägre ränta då långivaren baserar sitt beslut på er samlade inkomst och återbetalningsförmåga.

Du kan även öka dina chanser att få lånet beviljat genom att ha någon som ”går i borgen för dig”, det vill säga någon som åtar sig att betala av lånet i ditt ställe om du inte har möjlighet.

Vanliga frågor om att låna pengar som ensamstående

Hur kan jag öka chanserna till lån som ensamstående?

Se till att ha en ordnad ekonomi – en stadig inkomst, hög kreditvärdighet och inga betalningsanmärkningar eller skulder hos Kronofogden. Du kan även använda dig av en medsökande.

Vem kan vara medsökande när jag som ensamstående vill låna pengar?

Vem som helst i din närhet kan vara din medsökande. De flesta vänder sig emellertid till familj, vänner och andra närstående. 

Varför är det svårare att beviljas lån som ensamstående?

Det är i regel svårare att beviljas lån som ensamstående på grund av att långivaren bedömer att risken är högre att lånet inte betalas tillbaka om en person ansvarar för lånet snarare än två.

Hur kan jag göra för att få ned mina månadskostnader som ensamstående?

Du kan sänka dina månadskostnader genom att samla dina lån via Zensum.

Låna pengar som ensamstående → Zensum förklarar

Varför är det så svårt att låna pengar som ensamstående & hur mycket får ensamstående egentligen låna? Här förklarar vi på Zensum hur det hänger ihop →
  • Bolån oavsett anställningsform
  • Bolån med bet.anmärkningar
  • Individuell helhetsbedömning
Urval partners privatlån/bolån

Bolån med individuell bedömning

Bolån med individuell bedömning

Säger storbanken nej till bolån finns det idag många bra alternativ oavsett vilket situation du befinner dig i.
Säger storbanken nej till bolån finns det idag många bra alternativ oavsett vilket situation du befinner dig i.

Zensum jämför med flera olika aktörer och kan hjälpa dig att få ett bolån oavsett om du har en betalningsanmärkning eller saknar fast anställning.

  • Bolån oavsett anställningsform
  • Bolån med bet.anmärkningar
  • Individuell helhetsbedömning
Se alla omdömen