Privatlån
2024-02-15
Dröjsmålsränta – så fungerar det | Zensum förklarar

Dröjsmålsränta – så fungerar det

Om du är försenad med att betala en faktura eller annan skuld har företaget rätt att ta ut dröjsmålsränta som kompensation för att de inte har fått sina pengar i tid. I den här artikeln går vi igenom allt du behöver känna till om dröjsmålsränta, såsom vad som gäller och hur du undviker extra räntekostnader.

Vad är dröjsmålsränta och hur fungerar det?

Dröjsmålsränta är en avgift som företag kan ta ut om du inte betalar en faktura eller ett lån inom 30 dagar från det att fakturan skickats ut eller betalningen begärts. Företag har rätt att själva bestämma hur hög dröjsmålsränta de ska ta ut så länge de informerat dig om detta och räntekostnaden ligger på en rimlig nivå. De flesta företag väljer dock att följa räntelagens rekommendationer – en lag som appliceras på alla fakturaköp och lån om inget annat har avtalats. Enligt räntelagen ska företagen utgå från Riksbankens referensränta och lägga på 8 procentenheter när de ska ta ut dröjsmålsränta.

Hur räknar man ut dröjsmålsränta?

Exempel:

Du har glömt att betala en faktura på 7 000 kronor. Efter 30 dagar tar företaget ut dröjsmålsränta, de använder sig av den lagstiftade räntesatsen som är referensräntan plus 8 procentenheter. Vid tillfället ligger referensräntan på 3 procent, vilket gör att dröjsmålsräntesatsen blir 11 procent.

Dröjsmålsränta per år:

7 000 x 0,11 = 770 kronor

Dröjsmålsränta per dag:

630/365 = 2,1 kronor

För varje dag som du inte betalar läggs 2,1 kronor till på räkningen, på en månad blir det cirka 60 kronor.

Vad är skillnaden mellan dröjsmålsränta och påminnelseavgift?

Utöver att det fakturerande företaget kan ta ut dröjsmålsränta om du är sen med en betalning har de även rätt att ta ut en påminnelseavgift för det administrativa arbetet. Påminnelseavgiften får som högst vara 60 kronor, såvida påminnelsen inte kommer från CSN – då ligger avgiften istället på 450 kronor.

Viktigt att tänka på som kund eller låntagare

  • Även om dröjsmålsräntan för en enstaka faktura inte behöver landa på några stora belopp kan ärendet gå vidare till inkasso och Kronofogden. Utöver att du kan få en betalningsanmärkning tillkommer ytterligare avgifter som kan göra skulden svårare att återbetala.
  • Företag är skyldiga att informera dig om hur hög dröjsmålsränta de kommer debitera om du inte betalar i tid. Läs därför alltid noggrant igenom dina fakturor så att du har koll på vilka villkor som gäller.
  • Om du ofta glömmer att betala fakturor i tid kan du spara mycket pengar på att försöka undvika dem helt och hållet – betala köpet omgående istället för att skjuta upp betalningen.

Vanliga frågor om dröjsmålsränta

Vad är dröjsmålsränta?

Dröjsmålsränta är en räntekostnad som företag har rätt att ta ut vid dröjsmål av betalning, det vill säga om du inte har betalat en faktura eller ett lån i tid.

Hur hög dröjsmålsränta kan ett företag ta ut?

Maxgränsen för hur hög dröjsmålsränta företag kan ta ut är 40 procentenheter över referensräntan, sådana räntenivåer förekommer dock främst i samband med olika typer av högkostnadskrediter.

Kan man avtala bort dröjsmålsränta?

Ja, du och det aktuella företaget kan avtala om att du inte behöver betala någon dröjsmålsränta. 

Varför finns dröjsmålsräntan?

Tanken med dröjsmålsräntan är att motverka sena betalningar, samt att företag ska kompenseras för att deras likviditet försämras när deras kunder inte betalar som avtalat.

Dröjsmålsränta – så fungerar det | Zensum förklarar

Vad är dröjsmålsränta? Zensum förklarar: ✓ Så fungerar dröjsmålsränta ✓ Regler ✓ Räkneexempel ✓ Viktigt att tänka på som kund & låntagare ✓ Läs mer →
  • Bolån oavsett anställningsform
  • Bolån med bet.anmärkningar
  • Individuell helhetsbedömning
Urval partners privatlån/bolån

Bolån med individuell bedömning

Bolån med individuell bedömning

Säger storbanken nej till bolån finns det idag många bra alternativ oavsett vilket situation du befinner dig i.
Säger storbanken nej till bolån finns det idag många bra alternativ oavsett vilket situation du befinner dig i.

Zensum jämför med flera olika aktörer och kan hjälpa dig att få ett bolån oavsett om du har en betalningsanmärkning eller saknar fast anställning.

  • Bolån oavsett anställningsform
  • Bolån med bet.anmärkningar
  • Individuell helhetsbedömning
Se alla omdömen