Så fungerar det att dela upp bolån ✓ Fördelar & nackdelar ✓ Olika bindningstid ✓ Lån i flera banker? ✓ Amortering ✓ Vanliga frågor.
Att dela upp bolån ger möjlighet att ha olika bindningstid för olika delar av lånet – ett sätt att sprida på riskerna. Hur fungerar det och ska man dela upp bolån eller inte? Zensum förklarar.
Det går att dela upp ett bolån i flera delar om du vill. Gör du det så har du möjlighet att välja olika bindningstider för varje del, vilket är ett sätt att sprida på riskerna.
Du kan välja att dela upp lånet i två, tre, fyra eller fler delar om du vill. Varje del kan vara lika stor, men måste inte vara det.
Om du vill kan du dela upp ditt bostadslån från början även om du planerar att ha rörlig ränta på ditt lån. Då kan du lätt binda en eller flera delar av bolånet senare om du vill.
Att dela upp bolånet handlar om att sprida på ränterisken. Du kan till exempel låta en del av lånet ha obunden ränta medan du binder räntan på 3 år för den andra delen och sedan har en bindningstid på 5 år på den tredje delen.
Just frågan att binda räntan eller inte är det många som undrar över. Historiskt sett har det nästan alltid varit billigast att inte binda sitt bolån utan att låta räntan vara rörlig. Å andra sidan kan det kännas tryggare att binda bolånet för att gardera sig mot stigande räntor. Det kan bli rätt så påfrestande på ekonomin annars.
Bägge alternativen har alltså sina fördelar. Sedan har vi det där med att välja bindningstid. Ska man binda lånet i ett år, två, kanske fem? Det är inte alltid lätt att välja.
Om du delar upp lånet kan du kompromissa och välja lite av varje. Det kan bli en bra mix av olika bindningstider som du kan justera senare.
En annan fördel med att dela upp bolånet och ha olika bindningstid på de olika delarna är att du inte behöver fatta beslut för hela lånet på en och samma gång.
När bindningstiden löper ut för en del av lånet behöver du bara fatta ett nytt beslut för hur du ska göra med räntan för just den delen. Konsekvenserna av att fatta ‘fel’ beslut blir mindre jämfört med om du måste bestämma dig för hur du ska göra med hela bolånet på en gång.
Det finns inte några egentliga nackdelar förknippat med att dela upp bolånet. Det du bör känna till är att det ofta är dyrare att binda en del av lånet jämfört med att ha rörlig ränta. Du får en mer förutsägbar ekonomi, ja, men den totala kostnaden blir oftast högre jämfört med att ha helt obunden ränta. Du kan se det lite som en försäkring mot högre ränta.
Denna nackdel har dock inte att göra med huruvida bolånet är uppdelat eller inte eftersom du kan dela upp lånet men ha rörlig ränta på alla delar om du vill. Det handlar snarare om att ge dig större valfrihet om du vill binda en del av lånet senare.
Tips – Läs gärna vår bolåneguide med tips för dig som ska köpa bostad.
Det är långt ifrån alla som väljer att dela upp bolånet, men ofta är det en god idé att göra det för att öka sina möjligheter att finjustera det – nu, om ett tag eller senare.
Du själv väljer hur uppdelningen ska ske. Detta gör du efter att din ansökan blivit beviljad och du diskuterar låneupplägget med banken.
När det kommer till amorteringen av bolånet spelar det ingen roll om du delat upp det eller inte. Vad du ska amortera per del delas upp proportionerligt. Den totala summan att amortera varje månad är således densamma.
Det är upp till dig! Du kan välja att dela upp det i två, tre, fem eller tio delar om du vill. Välj så många delar som känns rimligt utifrån hur många olika bindningstider du kan tänkas vilja ha.
I teorin ja, i praktiken nej. Det beror på att banken alltid vill ha hela panten hos sig och inte dela den med en annan bank.
Nej. Du amorterar varje del proportionellt mot hur stor andel den utgör av hela lånet. Totala beloppet att amortera varje månad påverkas inte.
Samma regler för bolån gäller som när du och din sambo tecknar bostadslån. Ni är gemensamt betalningsansvariga. För ökad trygghet rekommenderas att ni skriver samboavtal.
Zensum har sedan 2013 hjälpt sina kunder att jämföra lån kostnadsfritt. Samla dina lån och sänk dina kostnader.