Bolån
2024-02-15
Bottenlån - Allt du behöver veta om bottenlån hos Zensum

Bottenlån

Funderar du på vad ett bottenlån är och hur det skulle kunna påverka dig? Sedan Finansinspektionen införde bolånetaket förekommer bottenlån inte särskilt ofta, men ibland händer det att man stöter på det. Här reder vi ut begreppen så att det ska bli lättare för dig att ta dig fram i lånedjungeln.


Vad är ett bottenlån?

När det fortfarande gick att belåna hela bostadens värde brukade bolån delas in i två delar; topplån och bottenlån. Det beror på att värdet på en bostad inte är statiskt utan kan förändras, och genom att dela upp lånet i två delar fick banken en slags buffert om värdet skulle gå ner. Den största delen av lånet kallades för bottenlån. Bottenlånet utgjorde vanligtvis 75-95 procent av den totala lånesumman och hade en relativt låg ränta eftersom bostaden fungerade som säkerhet för lånet. Den resterande delen var ett lån utan säkerhet som kallades för topplån. Den största skillnaden mellan bottenlån och topplån var att topplån vanligtvis hade en högre ränta och kortare återbetalningstid. 


Bolånetaket – orsaken till att bottenlån försvann

År 2010 införde Finansinspektionen ett bolånetak, som innebär att du enligt lag inte kan ta ett bolån på mer än 85 % av bostadens värde. Syftet med bolånetaket var att minska de svenska hushållens skuldsättning – att svenskar inte ska låna mer än de faktiskt har råd med. Den resterande summan kallas för kontantinsats, och är pengar du antingen behöver spara ihop eller finansiera genom ett privatlån utan säkerhet. Om man ska jämföra de två olika modellerna kan man säga att bottenlån är det nuvarande bolånet, och topplån den nuvarande kontantinsatsen.


Vem avgör hur mycket du får låna?

När du vill ta ett bolån behöver du först ansöka om lånelöfte hos en långivare. Då gör långivaren en bedömning av din kreditvärdighet, och därefter får du ett skriftligt besked om vilken summa banken kan tänka sig att låna ut till dig utifrån din ekonomiska situation. Om den summan är lägre än 85 % av bostadens värde innebär det att du kan behöva betala mer än 15 % i kontantinsats. Om du inte kunnat spara ihop de pengarna kan det då vara bra att överväga att köpa en billigare bostad så att du klarar av utgifterna lånet medför. Tänk dock på att olika banker inte alltid fattar samma beslut, så om du blir missnöjd med ett lånelöfte kan du alltid testa att vända dig till en annan bank.

Låna till kontantinsats

Om du inte hunnit spara ihop kontantinsatsen kan du ansöka om ett kontantinsatslån, det vill säga ett privatlån utan säkerhet. En förutsättning för det är dock att långivaren bedömer att du klarar av att betala lånekostnaderna för både bo- och privatlånet. Om så är fallet är det fortfarande viktigt att du jämför privatlån från flera långivare, så att du är säker på att du får ett lån vars villkor passar din livssituation.

Bottenlån - Allt du behöver veta om bottenlån hos Zensum

Vad är ett bottenlån och när behöver man det? Hos Zensum får du all information du behöver om bottenlån, topplån och bolån.
  • Bolån oavsett anställningsform
  • Bolån med bet.anmärkningar
  • Individuell helhetsbedömning
Urval partners privatlån/bolån

Bolån med individuell bedömning

Bolån med individuell bedömning

Säger storbanken nej till bolån finns det idag många bra alternativ oavsett vilket situation du befinner dig i.
Säger storbanken nej till bolån finns det idag många bra alternativ oavsett vilket situation du befinner dig i.

Zensum jämför med flera olika aktörer och kan hjälpa dig att få ett bolån oavsett om du har en betalningsanmärkning eller saknar fast anställning.

  • Bolån oavsett anställningsform
  • Bolån med bet.anmärkningar
  • Individuell helhetsbedömning

Här visas ett urval av våra 5-stjärniga omdömen. Betyg beräknas baserat på alla omdömen hos Trustpilot, med beaktande av aktualitet, mängd och stjärnbetyg. Omdömens äkthet kontrolleras delvis. Zensum bjuder in kunder som har använt tjänsten via sms/epost att lämna omdömen. Kunder som lämnar omdömen via omdömeslänken verifieras automatiskt. Kunder som inte använder länken när de lämnar omdömen kan Zensum inte verifiera.