Bolån
2024-02-15
Ta bolån som föräldraledig ✓ Så fungerar det

Bolån för föräldralediga – så funkar det 

Att få barn och vara föräldraledig är en fantastisk tid i livet som bjuder på många överraskningar. Vi vill bidra till att ansökan om bolån inte blir en av överraskningarna, så vi har sammanställt en guide för hur det fungerar med bolån för dig som är – eller ska bli – föräldraledig.

Det viktigaste: Föräldralediga kan få bolån

Att vara föräldraledig är inget hinder för att få bolån. Långivaren tar en kreditupplysning precis som vanligt och har du en anställning som du är föräldraledig ifrån så tas det med i kalkylen. 

Kreditprövningen görs på din ordinarie inkomst och långivaren tar hänsyn till hur länge du planerar att vara föräldraledig. 

Om du är föräldraledig, men inte har en fast anställning att gå tillbaka till efter föräldraledigheten kan långivarna välja att ge dig en högre ränta eller låta dig låna ett mindre belopp än du hade fått om du hade en fast anställning. Du kan alltid få hjälp av oss att jämföra bolån för att säkerställa att du får de bästa villkoren och den bästa räntan för just dig.

Så fungerar bolån för föräldralediga

Att bli bevilja bolån som föräldraledig påminner mycket om att att bli beviljad bolån när man inte är föräldraledig. Till exempel gäller fortfarande de här bolånereglerna:

  • Du ska vara folkbokförd i Sverige.
  • Du får inte ha några betalningsanmärkningar.
  • Ålder: Du ska vara minst 18 år.
  • Inkomst: Du behöver ha en fast inkomst, som per år är minst en sjättedel (⅙) av summan du önskar låna.
  • Bolånetak: Du kan låna max 85 procent av bostadens värde.
  • Amorteringskrav: Lån över 50 procent av bostadens värde måste amorteras med minst 1 procent per år.
  • Extra amorteringskrav: Om din årsinkomst är mindre än 4,5 gånger bolånets storlek behöver du amortera 1 procent extra per år.

Det är också bra om du inte har så mycket andra skulder när du söker bolån. Dina skulder innan bolånet bör uppgå till max 5-6 procent av din bruttoinkomst (inkomst före skatt) för att långivarna ska se att det finns utrymme för bolånet i din ekonomi.

Bestäm din inkomst med föräldrapenningen

För att få ut 80% av din vanliga inkomst när du har föräldrapenning så behöver du ta ut föräldrapenning för sju dagar i veckan. Om du väljer att ta ut pengar för fem eller tre dagar i veckan så är det viktigt att kolla på hur det påverkar din inkomst och din chans att få den storlek på bolån du önskar.

Har du en fast anställning att gå tillbaka till kan långivaren ta hänsyn till din ordinarie inkomst och bevilja lån utifrån den högre inkomsten. Beräkna hur länge du vill vara föräldraledig och hur mycket föräldrapenning du vill ta ut varje vecka, så att du ser att både ekonomin och tiden du önskar vara hemma går ihop.

Gör en kalkyl för hur mycket pengar du har kvar att leva på 

När vi får barn och är föräldraledig så minskar inte bara vår inkomst tillfälligt, utan ofta tillkommer kostnader för det barnet behöver. Därför att det extra viktigt att göra en kalkyl när du överväger att byta bostad som föräldraledig. Även om din långivare kan erbjuda amorteringsfritt lån under en tid då din ekonomi försämrats – som vid föräldrapenning eller arbetslöshet – är det en bedömning de gör från fall till fall.

Vi hjälper dig gärna att jämföra lånevillkor, och rekommenderar att du gör en Kvar-att-leva-på-kalkyl (så kallad KALP-kalkyl)  innan du bestämmer hur stort bolån du vill ansöka om. Banker och långivare använder sig också av en KALP-kalkyl för att estimera personers återbetalningsförmåga. De använder sig av schablonkostnader, men du vet ju exakt hur din ekonomi ser ut så du kan göra en mer rättvisande kalkyl.

I en KALP-kalkyl ingår sånt som:

  • Totala inkomster (lön, bidrag, inkomst av kapital med mera)
  • Levnadskostnader (försäkringar, telefoni, mat, kläder, nöjen med mera)
  • Transportkostnader (bil, kollektivtrafik med mera)
  • Boendekostnad och driftskostnad (för nya bostaden)
  • Ränta på önskat lån
  • Amorteringar på önskat lån


Att sätta upp en KALP kan också hjälpa dig att identifiera hur mycket du är villig att betala på olika bostäder, givet kostnader för drift och eventuella avgifter till föreningen med mera. Du kan såklart söka lånelöfte på mer pengar än du vill köpa bostad för – bolånet bestäms trots allt först när du genomför köpet.

Större bolån kan kräva högre amorteringskrav

Sedan 2018 gäller skärpta amorteringskraven för att motverka osund skuldsättning hos hushållen. Det betyder att bolån som överstiger 4,5 gånger bruttoinkomsten per år ska amorteras med 1 procent extra, utöver andra amorteringskrav. När du är föräldraledig går din bruttoinkomst för året oftast ner en del, så det är värt att ta med det i beräkningen när du ansöker om bolån och budar på din nästa bostad. 

Den extra procenten betalar du alltså ovanpå den procent du behöver amortera om lånebeloppet överstiger 50% av bostadens värde. 

Exempel:

Köper du en bostad för 1 000 000 kronor och lånar max (85%) 850 000 är grundamorteringen (1%) 85 000 per år, eller 7083 kronor per månad. Då tillkommer räntekostnader och eventuellt extra amorteringskrav, samt driftskostnader och andra fasta kostnader för bostaden. 

Har du en lön på 22 000 kronor och tar föräldrapenning för 7 dagar i veckan blir det 16 300 kronor per månad (Källa: Försäkringskassan, Kassakollen). Det ger dig en årsinkomst (givet att du är föräldraledig hela året) på 195 600 kronor. Det skulle betyda att du inte behöver amortera extra på ditt lån på 850 000 kronor, eftersom 4,5 gånger 195 600 kronor blir 880 200 kronor. Om ditt lån däremot var 900 000 skulle du behöva amortera 1 procent extra per år.

Vanliga frågor om bolån vid föräldraledighet

Hur mycket får jag låna som föräldraledig?

Hur mycket du får låna beror på din inkomst och om du har en medsökande på lånet, er totala inkomst. Du får låna max 85% av bostadens värde oavsett om din inkomst tillåter högre bolån.

Måste man säga till banken att man har barn?

Du behöver vara ärlig med banken, så om du har föräldrapenning behöver du berätta det. Du behöver inte berätta att du är gravid om du är inte föräldraledig än.

Måste jag ha haft fast anställning för att få bolån vid föräldraledighet?

Nej, du måste inte ha fast anställning, men du behöver ha fast inkomst. Den kan bland annat komma av tidsbegränsade anställningar och eget företag. 

Får jag låna mindre pengar med barn?

Långivarna tar hänsyn till inkomst och kostnader. I en familj med barn kan kostnaderna vara större vilket kan leda till att något lägre summa beviljas för bolånet.

Ta bolån som föräldraledig ✓ Så fungerar det

Så fungerar bolån för föräldralediga ✓Lånelöfte för föräldraledig ✓Så påverkas föräldrapenningen ✓Amorteringskrav och amorteringsfritt vid föräldraledighet
  • Bolån oavsett anställningsform
  • Bolån med bet.anmärkningar
  • Individuell helhetsbedömning
Urval partners privatlån/bolån

Bolån med individuell bedömning

Bolån med individuell bedömning

Säger storbanken nej till bolån finns det idag många bra alternativ oavsett vilket situation du befinner dig i.
Säger storbanken nej till bolån finns det idag många bra alternativ oavsett vilket situation du befinner dig i.

Zensum jämför med flera olika aktörer och kan hjälpa dig att få ett bolån oavsett om du har en betalningsanmärkning eller saknar fast anställning.

  • Bolån oavsett anställningsform
  • Bolån med bet.anmärkningar
  • Individuell helhetsbedömning
Se alla omdömen