Bolån
2024-02-15
Grönt & gröna bolån – längre ränta för dig som vill bo klimatsmart!

Lägre ränta med Grönt bolån

Gröna bolån är helt enkelt bolån som premierar en klimatvänligare bostad. Du som ska köpa eller redan bor i en klimatsmart bostad kan få ett grönt bolån och därmed sänka dina bolånekostnader. Men vad skiljer ett grönt bolån från ett vanligt och vilka kriterier behöver boendet uppfylla för att du ska få det?


Vad är ett grönt bolån?

Grönt bolån är ett bolån som syftar till att premiera de som har klimatsmarta bostäder med rabatt på bolåneräntan. Bostaden behöver vara energieffektiv, och uppfylla vissa kriterier inom detta område. Det kan till exempelvis handla om att uppvärmningen i bostaden är miljö- och klimatvänlig. Om du redan har tecknat ett vanligt bolån för din klimatsmarta bostad kan du lägga om det till ett grönt, med lägre boendekostnad som följd.


Varför finns grönt bolån och vad är fördelen med det?

Idag står bostäders energiförbrukning för 40 % av utsläppen i Sverige. Genom att erbjuda mer prisvärda bolån till dem med energisnåla bostäder vill långivarna motivera privatpersoner att välja klimatsmart. Den fördel som kommer med ett grönt bolån är främst ekonomisk, hos de flesta banker innebär grönt bolån en rabatt på bolåneräntan med 0,1 procentenheter.


Vad krävs för att få ett grönt bolån?

Vilka kriterier som behöver uppfyllas varierar beroende på vilken långivare du vänder dig till, men något alla har gemensamt är att de tittar på bostadens energiklass. A innebär att bostadens energiförbrukning är låg, och G betyder att den är hög. De flesta banker ställer som krav att bostadens energiklass ska ligga på A eller B, medan andra godkänner C. Ett fåtal långivare tittar dessutom på andra aspekter utöver boendets energiförbrukning, och kräver att bostaden ska vara Svanenmärkt, alternativt klassas som Passivhus eller Miljöbyggnad Guld eller Silver. 


Förbättra ditt boendes energiklass!

Det är inte bara de som köper ett nyproducerat svanenmärkt hus som kan få gröna bolån. De flesta bostäder som är byggda under 2000-talet har energiklass A-C, och om du ligger på gränsen mellan två klasser finns det olika sätt att minska boendets energiförbrukning. När du gör en energideklaration via Boverket får du information om vilka åtgärder som krävs för att du ska nå nästa klass. Om större åtgärder krävs kan ett energilån vara till hjälp.

Nedan är några exempel på vad du kan göra för att minska bostadens energiförbrukning, vilket i sin tur leder till minskade boendekostnader:


 • Isolera 
 • Byta till fjärrvärme
 • Installera solceller
 • Byta till LED-lampor
 • Hålla koll på elförbrukningen med hjälp av smarta pluggar
 • Använda snålspolande kranar
 • Tilläggsisolera grunden och runt gamla fönster

Grönt & gröna bolån – längre ränta för dig som vill bo klimatsmart!

Vad är ett grönt bolån och vad krävs för att få ett sådant? Hos Zensum kan du läsa mer om gröna bolån för miljövänliga hus.
 • Bolån oavsett anställningsform
 • Bolån med bet.anmärkningar
 • Individuell helhetsbedömning
Urval partners privatlån/bolån

Bolån med individuell bedömning

Bolån med individuell bedömning

Säger storbanken nej till bolån finns det idag många bra alternativ oavsett vilket situation du befinner dig i.
Säger storbanken nej till bolån finns det idag många bra alternativ oavsett vilket situation du befinner dig i.

Zensum jämför med flera olika aktörer och kan hjälpa dig att få ett bolån oavsett om du har en betalningsanmärkning eller saknar fast anställning.

 • Bolån oavsett anställningsform
 • Bolån med bet.anmärkningar
 • Individuell helhetsbedömning
Se alla omdömen