Bolån
2024-02-15
Överbryggningslån - allt du behöver veta om brygglån

Överbryggningslån - allt du behöver veta

När du har köpt ny bostad men inte hunnit sälja din gamla bostad kan ett överbryggningslån, eller brygglån, komma väl till hands. I denna artikel går Zensum igenom de vanligaste frågorna och svaren om överbryggningslån. 

Var är ett överbryggningslån?

Det är vanligt att pengarna från försäljningen av ditt gamla boende ska finansiera köpet av den nya bostaden. Om tillträdet till nya bostaden infaller tidigare än du lämnar över gamla bostaden kan du ibland behöva ta ett överbryggningslån. 

Ett överbryggningslån är ett lån som du kan ansöka om för att använda när du väntar på att din bostad ska bli såld. Lånet är till så att du ska ha råd att betala vid tillträdet till din nya bostad, trots att du inte fått in pengar från försäljningen av din gamla bostad än.  

Hur fungerar överbryggningslån?

För att kunna ta ett överbryggningslån behöver du ha skrivit kontrakt, både för bostaden du köper och för bostaden du säljer. I ett överbryggningslån kan både kontantinsats på 15 % och handpenning på 10 % ingå.

Lånet ska lösas när köparen av din gamla bostad tillträder och betalar hela köpeskillingen. Du behöver betala ränta för så länge du haft lånet. 

Vad kostar ett överbryggningslån?

Eftersom att brygglån endast tas under kortare perioder brukar lånen vara amorteringsfria. Däremot behöver man alltid betala ränta precis som på alla bolån. Vad ett brygglån har för ränta kan variera och det skiljer sig från bank till bank. Somliga banker erbjuder individuell ränta för överbryggningslån medan andra banker har samma ränta för alla lånekunder. Ofta är räntan på ett brygglån något högre än på ett vanligt bolån. 

Hur betalar jag in ett överbryggningslån? 

När köparen av din tidigare bostad får tillträde till din gamla bostad och betalar köpeskillingen löser du in hela överbryggningslånet inklusive ränta. Du betalar alltså räntekostnad i slutet av löptiden. 


Vad är skillnad på bolån och överbryggningslån?

Med ett överbryggningslån slipper du amorteringen, vilket gör att minst ett av dina lån blir amorteringsfritt. Tar du istället ytterligare ett bolån kan du behöva amortera på 2 st lån samtidigt, och dina lånekostnader blir väldigt höga. 

Köpa eller sälja bostad först?

Att sälja bostaden innan du köper en ny har både fördelar och nackdelar. Mer om hur det går till att köpa och sälja bostad samtidigt, samt fördelar och nackdelar med de båda alternativen, hittar du här.

Vi hjälper dig med dina bolånefrågor

Innan du bestämmer dig för om du ska köpa och sälja bostad samtidigt, om du ska sälja först och köpa sedan eller tvärtom, är det en bra idé att ta ett snack med din bolånerådgivare. Vi på Zensum hjälper dig gärna att komma fram till bästa alternativet för dig. Om du har frågor eller funderingar kopplat till ditt bolån får du gärna ringa oss eller kontakta oss på kundservice@zensum.se så pratar vi mer än gärna bolån med dig.

Överbryggningslån - allt du behöver veta om brygglån

Vad är ett brygglån, hur fungerar det och vad ska du tänka på när du ska köpa och sälja din bostad samtidig? Zensum går igenom allt du behöver veta!
  • Bolån oavsett anställningsform
  • Bolån med bet.anmärkningar
  • Individuell helhetsbedömning
Urval partners privatlån/bolån

Bolån med individuell bedömning

Bolån med individuell bedömning

Säger storbanken nej till bolån finns det idag många bra alternativ oavsett vilket situation du befinner dig i.
Säger storbanken nej till bolån finns det idag många bra alternativ oavsett vilket situation du befinner dig i.

Zensum jämför med flera olika aktörer och kan hjälpa dig att få ett bolån oavsett om du har en betalningsanmärkning eller saknar fast anställning.

  • Bolån oavsett anställningsform
  • Bolån med bet.anmärkningar
  • Individuell helhetsbedömning
Se alla omdömen