Bolån
2024-02-15
Köpa & sälja bostad samtidigt? – Så kan bostadsbytet gå till

Köpa och sälja bostad samtidigt - Allt du behöver veta

Ska jag sälja min bostad innan jag köper en ny eller är det bättre att köpa först och sälja sedan? Eller kan man kanske köpa och sälja samtidigt?

Zensum guidar dig igenom fördelar och nackdelar med att sälja innan man köper – och tvärtom.

Ska man köpa eller sälja först?

Denna fråga är mycket vanlig bland folk som funderar på att byta bostad. Ska du köpa ny villa eller bostadsrätt – det spelar ingen roll. Inte heller om du ska byta från villa till bostadsrätt eller vice versa. Det är samma frågeställning hur som helst.

Vad är vanligast? Fram tills ganska nyligen var det betydligt vanligare att man i lugn och ro letade en ny bostad och skrev på köpekontraktet innan man började sälja sin nuvarande boning.

Idag är villkoren för
bolån betydligt tuffare. Samtidigt har bostadsmarknaden blivit osäkrare. Därför är det nu för tiden ungefär lika vanligt att sälja först och köpa sedan.

Men vad är egentligen bäst? Svaret är mycket individuellt. Det beror på många faktorer. Exempelvis:

• Hur lätt det är att hitta en passande bostad

• Hur snabbt det går att sälja

• Hur flexibel du/ni är i valet av bostad

• Budget

• Din/er ekonomi och storlek på eventuellt befintligt bolån

Låt oss reda ut detta ytterligare!

OBS
– innan du bestämmer dig för om du ska köpa och sälja bostad samtidigt, om du ska sälja först och köpa sedan eller tvärtom, är det klokt att prata med din bank eller en bolånerådgivare. Vi på Zensum hjälper dig gärna med dina frågor och funderingar gällande bolån.

Sälja först – varför kan det vara bra?

Att sälja bostaden innan du köper en ny har både fördelar och nackdelar:

Fördelar med att sälja först

En av de främsta fördelarna med att sälja innan du köper nytt är att du kan ta gott med tid på dig att hitta rätt köpare. Du kan visa lägenheten eller villan flera gånger tills du får ett pris som du känner dig nöjd med.

När du sedan har pengarna i handen (inte bokstavligen, men på kontot) har du lättare att slå till på den bostad du vill ha när du väl hittar den. Du vet på förhand exakt vilken budget du har och det ger trygghet i budgivningen.

Dessutom är det många banker som faktiskt kräver att du säljer bostaden innan du köper en ny, även om det också finns överbryggningslån.

Slutligen riskerar du aldrig att vara ägare till två bostäder samtidigt om du säljer först. En sådan situation kan annars bli kostsam med dubbla bolån och andra kostnader.

Nackdelar med att sälja först

Hur bra det än låter att sälja först finns det givetvis även nackdelar. Det kan dröja länge innan du hittar en ny bostad. Är du singel och kan sova på soffan hos en kompis kanske det är okej, men är ni en barnfamilj kan det vara lite logistiskt krångligare. Då kanske ni tvingas hyra en bostad tillfälligt eller bo i sommarstugan tills ni hittat ett nytt boende.

Sedan är det ett logistiskt problem som hör ihop med att sälja bostaden först. Vad ska du göra med alla möbler och prylar? Bor du i en liten lägenhet kanske du kan förvara dem i ett förråd. Det går även med ett helt bohag, men det blir definitivt ett extra moment att tänka på.

Slutligen blir det ofta till att betala ränteskillnadsersättning till banken om du har ett bundet bolån som du löser i förtid. Detta måste du nämligen göra om du inte kan föra över bolånet på en ny bostad.

Tips
– läs gärna vår bolåneguide för mer information om hur det fungerar med ränteskillnadsersättning.

När ska man sälja bostaden först?

• Sälj bostaden först om det är viktigt för dig att kunna sälja i lugn och ro för att få ett pris du är nöjd med.

• Har du tillgång till tillfälligt boende kan det vara värt att fundera över detta val.

• Om du har möjlighet att sälja din bostad först men med tillträdesdatum långt fram i tiden slipper du många av nackdelarna som förknippas med att sälja innan du köper.

Köpa först – när är det smart?

Fördelarna och nackdelarna med att köpa hus innan man sålt sitt eget är i princip omvänt jämfört med motsatsen. Köper du först kan du ta all tid i världen på dig att hitta det perfekta boendet. Du kan gå på många visningar och minskar risken att buda för högt bara för att du är desperat efter ett boende. Eventuella bundna bolån kan du ta med dig så att du slipper betala ränteskillnadsersättning.

Tyvärr finns en risk att du får svårt att sälja ditt nuvarande hus efter att du köpt ett nytt. Då står du där med två banklån och andra avgifter.

När ska man köpa bostaden först?

Är det en het bostadsmarknad där köparna nästan slåss för att få sig en bostad kan det vara smart att köpa innan du säljer. I ett sådant läge är det också troligt att det är ganska lätt att sälja direkt efter att du köpt. I praktiken kan du då nästan köpa och sälja bostad samtidigt.

Det är även bra att köpa först för att slippa onödiga avgifter från banken om du har ett bundet bolån.

Tips
– I Zensums köpa bostad-guide kan du läsa mer om olika tips och trix när du ska köpa bostad!

Vanliga frågor om att köpa och sälja bostad samtidigt

Går det att köpa och sälja bostad samtidigt?

Ja, det går bra men du behöver prata med din bank först så att du kan få ett lånelöfte. Eventuellt kan du använda ett överbryggningslån.

Hur kan man köpa nytt hus innan det gamla är sålt?

Du behöver ett lånelöfte från banken så att du kan delta i budgivningen. Vanligtvis är det inga problem om du redan har ett hus som du planerar att sälja direkt efter att du köpt ett nytt.

Kan man ha två bolån samtidigt?

Ja det går bra att ha två bolån samtidigt så länge som din kreditvärdighet är tillräckligt stark. Banken vill se att du har råd med ränta, amortering och driftskostnader.

Vad är överbryggningslån?

Ett överbryggningslån eller brygglån är ett lån som är tillfälligt och som finns för att täcka köpeskillingen för en ny bostad om du ännu inte sålt din nuvarande.

Köpa & sälja bostad samtidigt? – Så kan bostadsbytet gå till

✓ Vill du köpa och sälja bostad samtidigt? → Köpa eller sälja först? ✓ Fördelar och nackdelar ✓ Zensum förklarar vad som gäller ✓ Vanliga frågor och svar
  • Bolån oavsett anställningsform
  • Bolån med bet.anmärkningar
  • Individuell helhetsbedömning
Urval partners privatlån/bolån

Bolån med individuell bedömning

Bolån med individuell bedömning

Säger storbanken nej till bolån finns det idag många bra alternativ oavsett vilket situation du befinner dig i.
Säger storbanken nej till bolån finns det idag många bra alternativ oavsett vilket situation du befinner dig i.

Zensum jämför med flera olika aktörer och kan hjälpa dig att få ett bolån oavsett om du har en betalningsanmärkning eller saknar fast anställning.

  • Bolån oavsett anställningsform
  • Bolån med bet.anmärkningar
  • Individuell helhetsbedömning
Se alla omdömen