Bolån
2024-02-15
Handpenningslån - allt om att låna till handpenning!

Handpenningslån - vad är det och hur fungerar det? Zensum lär dig allt du behöver veta!

När du vill köpa en bostad behöver du betala en handpenning som vanligtvis motsvarar 10 % av bostadens pris. Om du inte redan har detta belopp på ditt konto kan du ansöka om ett handpenningslån på hela handpenningen eller delar av handpenningen.

Vad är en handpenning?

En handpenning är en avgift som du betalar när du skriver på ett köpekontrakt för en bostad du ska köpa. Handpenningen är oftast 10 % av köpeskillingen, alltså den slutliga summan som säljare och köpare kommit överens om. Syftet med handpenningen är att köparen visar att den är seriös och att den inte kommer dra sig ur köpet. 

Hur fungerar ett handpenningslån?

Det vanligaste är att man ansöker om ett lån till handpenning hos samma bank som man tar sitt bolån. Om du tror att du kommer behöva ta ett handpenningslån är det bra att ta reda på om din bank erbjuder handpenningslån och ansöka om det i samband med att du undersöker dina möjligheter för bolån. 

Handpenningslånet är ett tillfälligt lån som betalas tillbaka i samband med att du får tillträde till din nya bostad. Generellt betalar du tillbaka lånet redan på tillträdesdagen eller en kort tid efter tillträdet.

Vem kan använda ett handpenningslån?

Ett handpenningslån är framförallt aktuellt för dig som ska köpa en ny bostad men inte fått pengar från din egen försäljning än. Då kan ett tillfälligt lån i form av ett handpenningslån hjälpa dig att betala handpenningen. Lånet betalar du sedan av när du fått in pengarna från din egen bostadsförsäljning. 

För att du ska kunna låna till handpenning krävs det oftast att du kan uppvisa dokument för banken som styrker ditt bostadsköp men också att du sålt eller ska sälja din gamla bostad. Vissa banker kräver också att en mäklare har varit med och värderat och förmedlat bostaden.

Skillnaden mellan kontantinsats och handpenning

Många förväxlar begreppen kontantinsats och handpenning eller tror att det betyder samma sak. Men faktum är att det är två helt olika saker. 

Handpenningen (vanligast på 10 % av köpeskillingen) betalas till säljaren direkt vid kontraktskrivning. Denna används för att säljaren ska vara säker på att köparen inte drar sig ur köpet. 

Kontantinsatsen (vanligtvis på 15 % av köpeskillingen) är istället en säkerhet för banken för att de inte ska förlora pengar om värdet på din bostad skulle sjunka. 


Vanliga frågor om handpenningslån

Är handpenningen alltid 10 %?

Nej, inte alltid. Men nästan alltid. Det finns möjlighet att ändra handpenningens storlek om säljare och köpare kommer överens om det vid kontraktsskrivning.

Kan man förlora handpenningen?

Nej, det kan du inte. Men handpenningen kan användas för att betala ersättning till säljaren vid eventuellt kontraktsbrott.

När ska handpenningen betalas in?

Handpenningen betalas normalt in till mäklaren (mäklarens klientmedelskonto) sju till tio dagar efter kontraktskrivningen. Säljaren kan i vissa fall välja att få handpenningen direkt men det vanligaste är att mäklaren tillhandahåller handpenningen tills dess att köparen blivit godkänd i bostadsrättsföreningen eller (om det gäller villa) tills besiktningen av villan är klar.

Handpenningslån - allt om att låna till handpenning!

Ska du köpa ny bostad? Vad är handpenningslån? Vem kan låna till handpenning? Hur mycket får man låna? Läs mer hos Zensum!
  • Bolån oavsett anställningsform
  • Bolån med bet.anmärkningar
  • Individuell helhetsbedömning
Urval partners privatlån/bolån

Bolån med individuell bedömning

Bolån med individuell bedömning

Säger storbanken nej till bolån finns det idag många bra alternativ oavsett vilket situation du befinner dig i.
Säger storbanken nej till bolån finns det idag många bra alternativ oavsett vilket situation du befinner dig i.

Zensum jämför med flera olika aktörer och kan hjälpa dig att få ett bolån oavsett om du har en betalningsanmärkning eller saknar fast anställning.

  • Bolån oavsett anställningsform
  • Bolån med bet.anmärkningar
  • Individuell helhetsbedömning
Se alla omdömen