Privatlån
2024-02-15
Högkostnadskrediter – viktigt att veta
TA KONTROLL ÖVER DIN EKONOMI
→ STARTA HÄR
Kostnadsfri tjänst - digital ansökan

Allt om högkostnadskrediter

Överväger du att ta ett lån som är märkt som en högkostnadskredit? I den här artikeln förklarar Zensum vad du behöver veta om snabblån, inklusive vad dess villkor kan få för konsekvenser för din plånbok. 

Vad är högkostnadskredit?

Högkostnadskrediter definieras som lån vars ränta är minst 30 procent högre än Riksbankens referensränta. Dessa lån kallas även för snabblån eller sms-lån, och kännetecknas av att låntagaren kan låna utan kreditkontroll hos UC – men till en hög ränta och kort återbetalningstid. Före år 2018 var marknaden för snabblån i stort sett helt oreglerad, vilket ledde till att många låntagare hamnade i en ond spiral där de tog nya snabblån för att kunna betala sina skulder. För att motverka att konsumenter skulle hamna i en sådan situation skapades regler som omfattar just högkostnadskrediter.

Regler för högkostnadskrediter

  • Maxränta: Lånets nominella ränta får max vara 40 procentenheter högre än Riksbankens referensränta.
  • Lånetak: Lånets totala kostnad får som högst vara lånebeloppet x 2.
  • Marknadsföring: Det ska framgå både i långivarens marknadsföring och i avtalet att lånet räknas som en högkostnadskredit.
  • Dröjsmål: Ifall låntagaren är sen med betalning får långivaren endast ta ut en dröjsmålsränta på 40 procent – inga andra avgifter är tillåtna.
  • Förlängning: Det är inte tillåtet att förlänga lånet mer än en gång.

Dessa regler omfattar inte bolån och kreditköp – även i de fall när den nominella räntan överstiger referensräntan med 30 procentenheter.

Hur vet jag om ett lån är en högkostnadskredit?

Långivare som erbjuder högkostnadskrediter behöver förhålla sig till olika regler när de marknadsför lånet, vilket i praktiken innebär att de måste vara tydliga med lånets reella kostnad. Att lånet klassas som en högkostnadskredit ska alltså tydligt framgå såväl i låneansökan som i långivarens reklam. Därutöver ska låntagaren också förses med information om att det går att få hjälp vid skuldproblem. 
 

Jämför privatlån innan du tar en högkostnadskredit

Innan du överväger att ta ett snabblån är det viktigt att du undersöker vilka andra alternativ du har eftersom den totala lånekostnaden för sådana kan uppgå till dubbelt så mycket som det belopp du lånat. På Zensum kan vi både hjälpa dig att baka ihop befintliga skulder till ett samlingslån eller teckna ett helt nytt privatlån – alltid med bästa möjliga villkor. Vi ser till att du får jämföra erbjudanden från flera långivare och att du är väl införstådd med vad villkoren innebär i praktiken innan du bestämmer dig. 

Vanliga frågor om högkostnadskrediter

Vad innebär högkostnadskredit?

En högkostnadskredit är ett samlingsnamn för snabblån där räntan överstiger referensräntan med minst 30 procent.

När är högkostnadskredit aktuellt?

Det är bra att försöka undvika högkonstnadskrediter i den mån det går eftersom de per definition är mycket dyra.

Vilka lån klassas som högkostnadskrediter?

Privatlån vars ränta överstiger Riksbankens referensränta med minst 30 procent räknas som högkostnadskrediter. Detta gäller inte bolån eller kreditköp, oavsett räntans storlek.

Här visas ett urval av våra 5-stjärniga omdömen. Betyg beräknas baserat på alla omdömen hos Trustpilot, med beaktande av aktualitet, mängd och stjärnbetyg. Omdömens äkthet kontrolleras delvis. Zensum bjuder in kunder som har använt tjänsten via sms/epost att lämna omdömen. Kunder som lämnar omdömen via omdömeslänken verifieras automatiskt. Kunder som inte använder länken när de lämnar omdömen kan Zensum inte verifiera.