Privatlån
2024-02-15
Bli skuldfri snabbt – 7 enkla steg för att bli skuldfri snabbt

Så blir du skuldfri snabbt – 7 steg för att bli skuldfri snabbt

Att bli skuldfri snabbt kan göra underverk för din ekonomi. Dyra lån och krediter innebär en onödig kostnad varje månad. På sikt kan det handla om mycket stora summor pengar som du kan spara. Därför är det bra att betala skulder snabbt. Så här gör du för att beta av skulderna steg för steg.

1. Skaffa dig en överblick över dina skulder

Hur mycket skulder har jag egentligen? Det första steget för att bli skuldfri snabbt är att skaffa sig en bra överblick över alla dina lån och krediter. Du får reda på vad du är skyldig på ett eller flera av följande sätt:

·      Gå igenom all din post noga och samla alla räkningar i en hög.

·      Kontrollera om du har fått fakturor via din digitala brevlåda (Kivra).

·      Gör en kreditupplysning på dig själv. Det påverkar faktiskt inte din kreditvärdighet!

·      Kontakta Kronofogden om du tror att du har ett skuldsaldo där.

·      Kontrollera dina kreditkort och kontakta dina banker för att fråga hur mycket du är skyldig.

Minska utgifterna

Först och främst är det klokt att se över dina utgifter. Minska ner på antalet impulsköp, restaurangbesök och krogkvällar tills du fått lite bättre ordning på dina skulder.

Var extra noga med alla återkommande kostnader som abonnemang och prenumerationer. Skaffa dig en tydlig överblick och byt till ett billigare alternativ eller säg upp sånt som du inte behöver.

2. Få koll på dina tillgångar

För att kunna bli skuldfri snabbt underlättar det om du har bra koll på dina inkomster och utgifter.

Öka dina inkomster

Många arbetar år ut och år in utan att ens försöka förhandla upp sin lön. Gör ett försök och argumentera för en lönehöjning – det kan vara ett av de bästa sätten att kunna betala av sina skulder!

Om du får möjlighet att jobba extra eller övertid under en tid kan du även använda de pengarna till att bli av med skulderna.

Tips – Nu för tiden finns det många möjligheter att tjäna pengar online genom att frilansa.

3. Ta hjälp av Zensum och samla dina lån

Genom att samla lån och krediter får du alla dina skulder på en och samma plats. Det ger en god översikt över din privatekonomi. Du minskar risken att glömma bort en faktura och råka ut för dyra påminnelseavgifter. Dessutom kan det vara lättare att bli skuldfri snabbt om du har lånen samlade på ett ställe.

Att samla lån innebär egentligen att ta ett nytt lån för att betala dina nuvarande spridda skulder. När du tar hjälp av Zensum för att samla lån får du flera erbjudanden från olika banker. De tävlar om att ge dig den lägsta räntan och de bästa villkoren. Därför är det inte omöjligt att du även kan få en lägre ränta och mindre totalkostnad för dina skulder när du samlar dem. Så här kan du göra:

·      Besök vår sida om att samla lån.

·      Ange hur stora skulder du vill samla.

·      Berätta hur mycket du kan betala varje månad.

·      Fyll i dina personuppgifter.

·      Zensum hämtar in erbjudanden från flera banker.

·      Välj ett lån med låg ränta och bra villkor.

·      Den valda banken betalar nu dina skulder med ett nytt lån eller så får du en utbetalning för att själv betala skulderna.

4. Betala skulden med högst ränta först

Om du har flera skulder men inte vill samla lånen finns det andra metoder. Det kan dock vara svårt att veta var du ska börja. Speciellt om skulderna bara växer och växer – då kan det nästan kännas omöjligt att bli fri från dem.

En smart metod är att fokusera på att betala av så mycket som möjligt av den skuld som har högst ränta först. Efter ett tag kommer du märka att du får mer pengar över så att du även kan göra dig av med de andra mindre eller billigare lånen. Men du får inte glömma att betala de andra skulderna bara för det. Så här kan du tänka:

·      Sortera alla skulder efter ränta.

·      Betala minimibelopp på alla skulder.

·      Amortera sedan så mycket du bara kan på det dyraste lånet.

·      Gör samma sak nästa månad tills du blir skuldfri.

Tips – Vänta inte med att amortera av extra på dina lån. Gör det direkt efter löning så riskerar du inte att spendera pengarna på något annat under månaden.

5. Betala av småskulder först?

Ett alternativ till att betala det dyraste lånet först är att börja med att betala av de minsta skulderna snabbt. Rent psykologiskt är det en bra metod då du kanske får en kick av att bli av med flera skulder lite snabbare. Så här kan du göra:

·      Sortera alla dina skulder efter storlek. 

·      Betala minimibeloppet på varje skuld.

·      Betala av så mycket som möjligt av den minsta skulden.

·      Repetera varje månad tills du blivit skuldfri.

OBS – Denna metod innebär ofta en högre totalkostnad än om du betalar skulder med högst ränta först.

6. Låna av familjen

Ta hjälp av föräldrar eller syskon för att bli skuldfri genom att låna av dem för att betala tillbaka dyra lån och kreditkortsskulder. Troligtvis behöver du inte betala någon ränta eller i varje fall mycket liten sådan.

Tänk bara på att skulder inom familjen kan påverka relationer negativt. Var därför noga med att notera exakt hur mycket du lånat, när du ska betala tillbaka och varje gång du betalar tillbaka en bit av lånet.

7. Använd extrainkomster till amortering av lån

Extrainkomster är till exempel när du får en bonus av din arbetsgivare, när du får skatteåterbäring eller när du får in en summa pengar efter att ha sålt prylar du inte längre behöver. Om du har dyra skulder är det viktigt att alla, eller stor del av, dina extrainkomster går till att amortera på dina lån och krediter. Även om det kan kännas frestande att köpa något för de extra pengarna du får in på kontot, så är det på lång sikt betydligt roligare i att vara skuldfri. Håll dig till din vanliga månadsbudget trots extra inkomster, och försök att “tänka bort” de extra pengarna och använd dem direkt till återbetalning av skulder.

FAQ – Vanliga frågor och svar om att bli skuldfri snabbt

Hur kan man bli av med sina skulder?

Du är välkommen att kontakta oss på Zensum för att få tips på hur du kan bli skuldfri lite snabbare. Ofta brukar det finnas bra lösningar för att ta sig ur skuldfällan utan att behöva ansöka om skuldsanering hos Kronofogden.

Kan jag låna pengar för att betala skulder?

Ja, du kan samla dina skulder i ett samlingslån. Då får du alla lån samlade i ett enda större lån. Då är lättare att hålla koll på din skuld – vilket brukar underlätta om du vill bli skuldfri snabbt.

Kan jag få lån med skulder?

Det går att få lån även om du har skulder, men ju fler lån du redan har desto mindre chans är det att du får låna mer. Du bör alltid försöka bli skuldfri så snabbt som möjligt och undvika att dra på dig mer och mer lån.


Hur hittar jag alla mina skulder?

Det snabbaste sättet att hitta alla sina skulder är genom att göra en kreditupplysning på sig själv. Du kan även kontakta varje bank för att få reda på exakt hur stora skulder du har.

Bli skuldfri snabbt – 7 enkla steg för att bli skuldfri snabbt

Vad kan du göra för att beta av skulder på kort & lång sikt? Här är Zensums guide för hur stegvis kan bli skuldfri snabbt.
  • Bolån oavsett anställningsform
  • Bolån med bet.anmärkningar
  • Individuell helhetsbedömning
Urval partners privatlån/bolån

Bolån med individuell bedömning

Bolån med individuell bedömning

Säger storbanken nej till bolån finns det idag många bra alternativ oavsett vilket situation du befinner dig i.
Säger storbanken nej till bolån finns det idag många bra alternativ oavsett vilket situation du befinner dig i.

Zensum jämför med flera olika aktörer och kan hjälpa dig att få ett bolån oavsett om du har en betalningsanmärkning eller saknar fast anställning.

  • Bolån oavsett anställningsform
  • Bolån med bet.anmärkningar
  • Individuell helhetsbedömning
Se alla omdömen