Privatlån
2024-02-15
Kreditkort - allt du behöver hålla koll på!

Kreditkort

Att finansiera köp av kläder, elektronik och möbler med kreditkort och avbetalningar har blivit allt vanligare. Kreditkortsföretagen är många och betalningsalternativen likaså. I denna artikel går Zensum igenom vad ett kreditkort är, hur det fungerar, vilket kreditkort som är bäst och hur kreditkort skiljer sig från avbetalningar. Dessutom går vi igenom fördelar och nackdelar med att handla på kredit och vad du kan göra för att undvika stora kreditskulder. 

Vad är kreditkort?

Ett kreditkort innebär att du som kredittagare lånar pengar från en kortutgivare (en bank eller ett kreditinstitut). Beroende på din kreditvärdighet kan du låna olika mycket av kreditkortsutgivaren. Har du en hög kreditvärdighet får du en högre kreditgräns, har du lägre kreditvärdighet får du en lägre kreditgräns. Till skillnad från ett banklån får du inte de lånade pengarna utbetalda till ditt bankkonto. Istället har du pengarna till ditt förfogande på ett kreditkort.

Hur fungerar kreditkort? 

Du kan när som helst använda pengarna, upp till din kreditgräns. När du sedan betalar av på krediten kan du på nytt låna upp till beloppet på kreditgränsen utan ytterligare kreditprövning från kortutgivaren. När du betalar med kreditkort skjuter du upp hela, eller delar av betalningen. Kostnaden för köpet betalas istället till kortutgivaren vid ett senare tillfälle, antigen vid din månadsfaktura eller månadsvis i form av delbetalning (ofta har kreditgivaren ett lägsta belopp att betala) + ränta. 

Fördelar med kreditkort

Självklart finns det både fördelar och nackdelar med kreditkort. Här har vi listat de 4 största fördelarna med kreditkort:

1. Bonusprogram.

En stor fördel som kortutgivare ofta lockar med är bonusprogram där du samlar poäng på alla dina köp som görs via kreditkortet. Dessa poäng kan vara förmånliga och om du handlar mycket på kreditkortet kan du på sikt spara ihop till en del bonuspoäng som du kan köpa annat för. 

2. Rabatter.

Utöver bonusar ingår ibland rabatter i utvalda butiker när du handlar på ditt kreditkort. 

3. Försäkringar.

En annan fördel med kreditkort är de kortförsäkringar som ibland ingår. Det kan handla om reseförsäkringar eller olycksfallsförsäkringar som du täcks av när du t.ex. betalat en resa eller en hyrbil med ditt kreditkort. 

4. Trygghet.

Slutligen kan ett kreditkort innebära en trygghet eftersom att du alltid har en buffert vid oförutsedda händelser. 

Vilket är det bästa kreditkortet?

Vilket kreditkort som är bäst beror på dina behov och hur mycket du handlar. Det du bör jämföra om du ska skaffa ett kreditkort är: årsavgift, ränta, förmåner (t.ex. bonusprogram och försäkringar). Om du inte handlar särskilt mycket på kredit och sällan kommer upp i bonuspoäng men samtidigt har en hög årsavgift eller betalar mycket ränta är det nog klokt att se över om du behöver ett kreditkort överhuvudtaget. 

Nackdelar med kreditkort 

Att handla på kredit kan vara lockande, men allt har sitt pris. Här har vi listat de 4 största nackdelarna med kreditkort:

1. Höga räntor.

De flesta kreditgivare tar ut väldigt höga räntor, vanligtvis mellan 10-30% i effektiv ränta. Betalar du inom en viss tid (ca 30-45 dagar) kan du få en räntefri kredit men många gånger kan krediter behövas utnyttjas längre än så, speciellt när man har handlat mer än vad man tänkt. Då blir ditt köp bra mycket dyrare än om du hade betalat det direkt istället för att skjuta upp betalningen.

2. Falsk trygghet.

Kreditkort kan innebära en falsk trygghet. Även om du med ett kreditkort har en buffert vid oförutsedda händelser så är det en buffert som består av pengar som du egentligen inte har. Det kan därför innebära en falsk trygghet som gör dig mindre försiktig med din ekonomi eftersom du tror att saker enkelt går att ersätta, med lånade pengar.

3. Släpande betalningar.

I många fall är brytdatumet för kortkrediter inte samma datum som du får lön. Många gånger betalar du dessutom till kreditgivaren månaden efter ditt köp. Det kan därför verka som du har mer pengar på kontot i slutet av månaden än vad du faktiskt har. Pengar på kontot som kanske lockar dig att handla ännu mer.

4. Du köper saker du inte behöver.

Med lockpriser och lockande finansieringsalternativ kan du lätt trilla dit och handla saker som du från början inte hade tanken på att du behövde. Ett snabbt klick så är varan betald, för pengar du inte har.

Avbetalning

När du gör ett köp på avbetalning får du som köpare en kredit av säljaren (ett företag genom en bank eller ett kreditinstitut) som sträcker sig över en viss tid. Beloppet ska sedan betalas av genom delbetalningar eller klumpsumma efter den överenskomna tiden. Om du inte betalar tillbaka beloppet i den takt eller inom den tid ni kommit överens behöver du betala ränta till kreditgivaren. 

En avbetalning kan vara räntefri om du betalar av beloppet i den talk och inom den tid ni kommit överens om. Däremot tillkommer ibland uppläggningsavgifter eller aviavgifter när du väljer att finansiera ett köp med avbetalning. På grund av dessa avgifter har även räntefria avbetalningar en extra kostnad utöver den köpta varan eller tjänsten. 

Skillnad mellan avbetalning och kredit

Även avbetalning är en sorts kreditköp. Den största skillnaden mellan avbetalning och kredit är att en avbetalning är kopplad till ett specifikt köp medan en kredit ofta är kopplad till ett kreditkort och inte till något specifik vara, tjänst eller butik. 

Samla kreditkort och avbetalningar

Det är sällan kostnadsfritt att handla på varken kredit eller avbetalning. Ofta tillkommer uppläggningsavgifter, aviavgifter, påminnelseavgifter och räntor. Har du dessutom många utspridda avbetalningar och krediter kan dina kreditköp bli en dyr historia, dels månadsvis men framförallt på lång sikt. Genom att samla dina lån, avbetalningar och krediter till ett enda privatlån kan du spara pengar, dels genom lägre ränta men också tack vare lägre månadskostnad och färre aviavgifter. Dessutom får du ofta bättre kreditvärdighet när du har färre antal skulder.  

Genom att samla krediterna i ett enda lån får du också enbart en enda räkning att hålla koll på och du kan då fokusera på att betala av ditt befintliga samlingslån i förtid istället för att betala av till fler utspridda kreditgivare. På så sätt blir du förhoppningsvis skuldfri snabbare och får pengar över till annat. 

Kreditkort - allt du behöver hålla koll på!

Hur fungerar kreditkort och vilket kreditkort är egentligen bäst? Zensum går igenom fördelar och nackdelar med kreditkort och avbetalningar!
  • Bolån oavsett anställningsform
  • Bolån med bet.anmärkningar
  • Individuell helhetsbedömning
Urval partners privatlån/bolån

Bolån med individuell bedömning

Bolån med individuell bedömning

Säger storbanken nej till bolån finns det idag många bra alternativ oavsett vilket situation du befinner dig i.
Säger storbanken nej till bolån finns det idag många bra alternativ oavsett vilket situation du befinner dig i.

Zensum jämför med flera olika aktörer och kan hjälpa dig att få ett bolån oavsett om du har en betalningsanmärkning eller saknar fast anställning.

  • Bolån oavsett anställningsform
  • Bolån med bet.anmärkningar
  • Individuell helhetsbedömning
Se alla omdömen