Privatlån
2024-02-15
Vad är kredit? – Zensums ordlista ger dig svaret!
TA KONTROLL ÖVER DIN EKONOMI
→ STARTA HÄR
Kostnadsfri tjänst - digital ansökan

Vad är kredit?

Kredit ger dig möjlighet att köpa varor eller tjänster trots att du för tillfället inte har pengar tillgängliga – i princip är det ett slags lån. Dock är det sällan kostnadsfritt att handla på kredit, då det vanligtvis tillkommer såväl räntekostnader som andra avgifter. Här berättar vi allt du behöver veta om krediter.


Vad betyder kredit?

Kredit innebär att en kredittagare får förfoganderätt över en summa pengar under en viss tidsperiod, så kallad kredittid. Före kredittidens slut måste denna skuld vara återbetald, och utöver skuldbeloppet tillkommer ränta och eventuella avgifter. Exempel på krediter är lån, betalning med uppskov och av- eller delbetalningsköp. Dock används begreppet kredit ofta i en snävare bemärkelse för att skilja krediter från banklån


Vad är syftet med kredit?

Det finns tillfällen då man inte har de likvida medlen som krävs för att kunna köpa en vara eller tjänst man vill ha eller behöver. I dessa fall finns möjligheten att handla på kredit; du finansierar köpet genom att skjuta upp hela eller delar av betalningen. Ibland är kredit ett sätt för företag att främja konsumtion, som när webbutiker erbjuder olika avbetalningsplaner så att du ska kunna göra kreditköp och handla varor trots att du inte har pengar just då.


Vad är skillnaden mellan banklån och krediter?

När du tar ett banklån lånar du en summa pengar som betalas ut till dig vid ett enstaka tillfälle, och lånet ska sedan återbetalas inom ett viss tidsperiod. Ett krav för att lånet ska beviljas är ofta att pengarna ska användas i ett visst syfte, till exempel för att köpa en bostad. Kredit är ett slags pengalån då du får tillgång till pengar under en viss tidsperiod, men till skillnad mot när du tar ett banklån sätts pengarna aldrig in på ditt konto. Krediter är ofta löpande och i dessa fall får du upp till en avtalad limit använda pengarna precis som du vill, så länge du upprätthåller din del av avtalet.


Vad innebär det att vara kreditvärdig?

I samband med att du tar ett lån eller köper varor på avbetalning tar lån- eller kreditgivaren vanligtvis en kreditupplysning på dig för att bedöma om du är kreditvärdig. Syftet med kreditupplysningen är att undersöka om du har förutsättningar att betala din skuld enligt avtal. Detta är dels för att motverka att du ska få ekonomiska problem, dels för att skydda långivaren från låntagare som inte kan betala sina lån. Faktorer som påverkar din kreditvärdighet är befintliga skulder, skuldhistorik, inkomst och fasta utgifter. Hög kreditvärdighet innebär att du har goda förutsättningar att återbetala lånet eller krediten, medan låg kreditvärdighet innebär det motsatta.

Här visas ett urval av våra 5-stjärniga omdömen. Betyg beräknas baserat på alla omdömen hos Trustpilot, med beaktande av aktualitet, mängd och stjärnbetyg. Omdömens äkthet kontrolleras delvis. Zensum bjuder in kunder som har använt tjänsten via sms/epost att lämna omdömen. Kunder som lämnar omdömen via omdömeslänken verifieras automatiskt. Kunder som inte använder länken när de lämnar omdömen kan Zensum inte verifiera.