Bolån
2024-02-15
Köp ditt dröm-fritidshus → Zensums guide till en trygg affär
TA KONTROLL ÖVER DIN EKONOMI
→ STARTA HÄR
Kostnadsfri tjänst - digital ansökan

Köp dina drömmars fritidshus – Zensum guidar dig till en tryggare affär

Närhet till saltstänkta klippor, lummiga skogar eller snövita backar. Många drömmer om att köpa det perfekta fritidshuset att spendera lediga dagar på. Det finns emellertid en del saker att ha koll på inför köpet. Med kunskap och planering kan du hitta ett fritidshus som passar dig och dina förutsättningar.

Ta reda på vad du har råd med

Att köpa ett fritidshus är som att köpa ett vanligt bostadshus. Det innebär att du måste tänka igenom köpet precis lika noggrant. Börja därför med att se över din privatekonomi och skapa en budget. Vad har du råd med? Förutom sommarstugans pris måste du också betala för både lagfart och pantbrev, samt eventuella lånekostnader. Dessutom tillkommer månatliga kostnader för exempelvis el, vatten, värme, försäkring, bredband och sophämtning.

Jämför långivare och skaffa ett lånelöfte

Om du inte redan har sparat ihop tillräckligt med pengar för att köpa ett fritidshus är det en god idé att börja jämföra bolån och se till att du har ett lånelöfte så tidigt i processen som möjligt. Intresset för fritidshus har ökat bland svenskarna, vilket ibland resulterar i att budgivningen kommer igång väldigt snabbt. En del säljare har dessutom inte tid att vänta med försäljningen. Om du därmed redan har ett lånelöfte om fritidshuslån och kan skrida till verket snabbt ökar chansen att du kan köpa den sommarstugan du drömt om. Med ett lånelöfte i handen vet du också hur högt du kan buda vid en eventuell budgivning.

Vilka önskemål ska fritidshuset uppfylla?

Att köpa det perfekta sommarhuset handlar om vad du har för behov och önskemål. När du börjar titta på fritidshus kan det därför vara bra att en tydlig krav- och önskelista. Du behöver bland annat bestämma dig för hur du vill använda huset. Kommer du att använda huset enbart under sommaren eller vill du spendera tid där under olika årstider? I så fall måste du vara noga med att kontrollera huruvida fritidshuset är vinterbonat eller inte.

Du måste naturligtvis även veta var du var du vill att stugan ska ligga – i skogen, på fjället eller i den närliggande skärgården? För många är närheten till fritidshuset eller kolonistugan ett måste. Vill du kunna åka till fritidshuset på helgerna eller jobba därifrån under vardagarna? Ju närmare fritidshuset är dig, desto mer tid kommer du förmodligen att spendera där. Men glöm inte att fritidshusets läge, storlek, standard och närhet till sjön eller havet påverkar priset.

Ett tips är att göra en lista med saker du inte vill kompromissa med – då blir det lättare att göra ett urval. Sedan är det bara att börja gå på visningar. Om du inte hittar ett fritidshus som faller dig i smaken kan du alltid börja titta närmare på tomter istället. Där kan du bygga det fritidshus du alltid drömt om.

Beräkna sommarstugans renoveringskostnader

Under visningen bör du titta på vad som måste repareras – särskilt sådant som har med husets exteriör att göra, det vill säga tak, fönster och fasad. Du bör även ta reda på hur gammalt el- och avloppssystemet är. Det kan också vara en god idé att titta lite extra på källare, vind och badrum och var uppmärksam på fuktskador. Är det mycket som behöver renoveras är det viktigt att du uppskattar hur mycket det kommer att kosta och hur mycket du kan göra själv. Är du osäker kan du alltid ta med en snickare på en omvisning. På så sätt kan du ta reda på om du verkligen har råd att köpa huset och göra de renoveringar som behövs.

Glöm inte att besiktiga fritidshuset

Trots att säljaren har en viss upplysningsskyldighet omfattas du som köpare enligt lag av en stor undersökningsplikt. Därför måste du försäkra dig om att alla fel och brister kommer fram inför köpet. När du har kommit lite längre i köpprocessen är det alltså viktigt att du besiktigar fritidshuset. Med utgångspunkt i besiktningsutlåtandet kan du sedan välja att köpa huset på de villkor som säljaren kräver, be om att få en garanti från säljaren, diskutera ett lägre pris eller avstå från köpet.

Vanliga frågor om att köpa fritidshus

Vart kan man köpa fritidshus?

Du kan hitta fritidshus och sommarstugor runt om i Sverige.

Vad ska man tänka på när man ska köpa fritidshus?

Ha en budget, gör en önskelista, hitta ett bra läge, gå på visningar, håll koll på kostnaderna och besiktiga huset innan du skriver på kontraktet.
 

Varför ska man köpa en sommarstuga?

Många väljer att köpa en sommarstuga för att komma bort från stadsbruset, komma närmare naturen och ha en plats att samla nära och kära på.

Här visas ett urval av våra 5-stjärniga omdömen. Betyg beräknas baserat på alla omdömen hos Trustpilot, med beaktande av aktualitet, mängd och stjärnbetyg. Omdömens äkthet kontrolleras delvis. Zensum bjuder in kunder som har använt tjänsten via sms/epost att lämna omdömen. Kunder som lämnar omdömen via omdömeslänken verifieras automatiskt. Kunder som inte använder länken när de lämnar omdömen kan Zensum inte verifiera.