Bolån
2024-02-15
Amorteringsunderlag – allt du behöver veta

Amorteringsunderlag – allt du behöver veta

Vill du undersöka möjligheten att byta bank för att få bättre villkor på ditt bolån? För att den nya banken ska kunna matcha eller ge dig bättre villkor behöver de uppgifter om dina befintliga. I den här artikeln går vi igenom allt du behöver känna till om amorteringsunderlag.

Vad är amorteringsunderlag?

Amorteringsunderlag är ett dokument som innehåller uppgifter om villkoren för ditt bolån. Det visar bland annat hur din bank har beräknat hur mycket du ska amortera, hur mycket bostaden är värd och storleken på din amorteringsgrundande skuld. Om du överväger att flytta ditt bolån kommer den nya banken att begära ett amorteringsunderlag för att kunna säkerställa att villkoren de erbjuder uppfyller amorteringskravet.

Vilka uppgifter innehåller ett amorteringsunderlag?

Ett amorteringsunderlag innehåller uppgifter om

 • bostadens nuvarande värde
 • datum när det amorteringsgrundande värdet fastställdes
 • storleken på den amorteringsgrundande skulden
 • skuld som inte omfattas av amorteringskrav
 • skuld som omfattas av amorteringskrav
 • total amortering på objektet (per månad)
 • total amortering som omfattas av amorteringskrav (per månad).

Så beställer du ett amorteringsunderlag

Rutinen för att beställa ett amorteringsunderlag ser olika ut beroende på vilken bank du är kund hos. Det är inte ovanligt att det tar upp till en vecka från att du kontaktar banken till att du får dokumentet, så tänk på att beställa underlaget i tid om du vill att flytten av lånet ska gå så snabbt som möjligt.

Så kan du förbättra lånevillkoren för ditt bolån

Eftersom bolån vanligtvis rör sig om stora belopp kan en sänkning av räntan göra stor skillnad för din privatekonomi – även när det endast handlar om någon enstaka procentenhet. Tänk dock på att om du har bundit hela eller delar av lånet kan du behöva betala ränteskillnadsersättning om du löser det i förtid. I en sådan situation är det inte säkert att det lönar sig att byta bank, även om du får en lägre ränta. Om du vill undersöka vilka möjligheter du har är du varmt välkommen att höra av dig till oss på Zensum. Vi hjälper dig helt kostnadsfritt att jämföra låneerbjudanden från flera långivare så att du kan vara säker på att du har det mest fördelaktiga alternativet.

Vanliga frågor om amorteringsunderlag

Var hittar jag mitt amorteringsunderlag?

För att få tillgång till amorteringsunderlaget för ditt bolån behöver du kontakta din bank. 

Hur lång tid tar det att få ett amorteringsunderlag?

Det varierar beroende på vilken bank du är kund hos. Det kan ta allt från någon dag till en vecka eller mer. Var därför ute i god tid när du ska beställa amorteringsunderlag.

Varför vill banken ha amorteringsunderlag när jag byter bank?

Den nya banken behöver amorteringsunderlaget för ditt bolån för att kunna försäkra sig om att de erbjuder dig villkor som uppfyller det lagstiftade amorteringskravet.

Amorteringsunderlag – allt du behöver veta

Vad är ett amorteringsunderlag? ✓ Vilka uppgifter dokumentet innehåller ✓ Flytt av bolån ✓ Så beställer du amorteringsunderlag ✓ Läs mer hos Zensum
 • Bolån oavsett anställningsform
 • Bolån med bet.anmärkningar
 • Individuell helhetsbedömning
Urval partners privatlån/bolån

Bolån med individuell bedömning

Bolån med individuell bedömning

Säger storbanken nej till bolån finns det idag många bra alternativ oavsett vilket situation du befinner dig i.
Säger storbanken nej till bolån finns det idag många bra alternativ oavsett vilket situation du befinner dig i.

Zensum jämför med flera olika aktörer och kan hjälpa dig att få ett bolån oavsett om du har en betalningsanmärkning eller saknar fast anställning.

 • Bolån oavsett anställningsform
 • Bolån med bet.anmärkningar
 • Individuell helhetsbedömning
Se alla omdömen