Vad är skatt och hur fungerar det? | Komplett guide från Zensum

Allt du behöver veta om skatt och hur det fungerar ✓Olika typer av skatt ✓Syfte med statlig skatt ✓Så påverkas du av skatter ✓Så räknas skatt ut
 • Bolån oavsett anställningsform
 • Bolån med bet.anmärkningar
 • Individuell helhetsbedömning
Urval partners privatlån/bolån

Bolån med individuell bedömning

Bolån med individuell bedömning

Säger storbanken nej till bolån finns det idag många bra alternativ oavsett vilket situation du befinner dig i.
Säger storbanken nej till bolån finns det idag många bra alternativ oavsett vilket situation du befinner dig i.

Zensum jämför med flera olika aktörer och kan hjälpa dig att få ett bolån oavsett om du har en betalningsanmärkning eller saknar fast anställning.

 • Bolån oavsett anställningsform
 • Bolån med bet.anmärkningar
 • Individuell helhetsbedömning
Privatlån
2023-08-09
Vad är skatt och hur fungerar det? | Komplett guide från Zensum

Så fungerar skatt – en komplett guide

Skatt är olika typer av lagstadgade avgifter som syftar till att täcka offentliga utgifter i samhället. I den här artikeln hittar du information om vilka olika skatter det finns, hur skatt beräknas och hur det påverkar dig som medborgare. 

Vad är skatt?

Skatt är en lagstadgad avgift som privatpersoner såväl som näringsidkare och organisationer är skyldiga att betala till staten, kommun och/eller region. Skatterna syftar i huvudsak till att finansiera olika typer av viktiga samhällsfunktioner som sjukvård, infrastruktur, skola och äldreomsorg.

Hur hög skatt man betalar som företagare eller privatperson beror på vilket land man bor i eftersom olika länder har olika skattetryck. I Sverige är skatterna relativt höga jämfört med många andra länder, men det gör också att de offentliga samhällsfunktionerna är tillgängliga och likvärdiga för alla. I länder med lägre skatter måste invånare betala dyra pengar för exempelvis utbildning, social omsorg och vård. 

Olika typer av skatt

De flesta länder har olika typer av skatter. Detta gäller även i Sverige. Skatterna i sig är alla avgifter som betalas in till det offentliga, men vad de baseras på skiljer sig åt. I Sverige har vi bland annat:

 • Inkomstskatt: skatt på inkomst från lönearbete. 
 • Punktskatt: särskild konsumtionsskatt på vissa typer av varor och tjänster – till exempel tobak, alkohol och koldioxidutsläpp. Syftar dels till att öka statens intäkter, dels till att minska konsumtionen av vissa varor och tjänster. 
 • Moms: kallas även mervärdesskatt. Betalas på konsumtion av varor och tjänster. Olika typer av produkter har olika moms – till exempel gäller 12% moms för livsmedel men 25% moms för majoriteten av övriga konsumtionsprodukter. 
 • Trängselskatt: betalas när du kör en bil eller annat fordon på vissa specifika vägar. Trängselskatten syftar till att minska biltrafiken på vissa tungt trafikerade vägar och områden. 
 • Fordonsskatt: betalas på personbilar, motorcyklar, lastbilar, mopeder, husbilar och bussar för att dessa ska få framföras på allmän väg.
 • Marginalskatt: en del av inkomstskatten. Marginalskatt betalar du på din sista intjänade tusenlapp och nivån beror på om du tjänar över eller under en viss brytpunkt.
 • Fastighetsavgift: tidigare kallat fastighetsskatt. Betalas på egna fastigheter som småhus och gårdar, men inte lägenheter. 

Beräkning av statlig skatt och hur hög eller låg den är skiljer sig åt mellan respektive skattetyp. Vissa skatter dras också automatiskt – till exempel inkomstskatt och moms (för privatpersoner), medan andra måste betalas in manuellt någon eller några gånger per år. 

Varför betalar vi skatt, och vad går pengarna till?

Det huvudsakliga syftet med skatt är att finansiera viktiga samhällsfunktioner. Det svenska samhället bygger mycket på att alla är med och betalar till det offentliga, så att det offentliga ska finnas likvärdigt tillgängligt för alla. Svenska skatteintäkter finansierar till exempel:

 • Sjukvård
 • Social omsorg
 • Skolor
 • Infrastruktur
 • Kollektivtrafik
 • Offentlig renhållning
 • Tandvård
 • Äldreomsorg
 • Kommunala bostadsbolag

Skatt är också ett effektivt sätt för svenska staten att styra konsumtion av vissa varor och tjänster i en viss riktning. Till exempel syftar punktskatt på varor som alkohol och tobak till att begränsa konsumtionen av dessa, precis som trängselskatten finns till för att minska trafiken (och utsläppen) på vissa gator. 

Så fungerar det

Hur vi betalar skatt ser olika ut för de olika skattetyperna. Vissa skatter betalas automatiskt, och för vissa gäller att man själv måste göra en inbetalning

Exempel på skatt som dras automatiskt i samband med köp är moms. När du handlar något i en butik, exempelvis mat eller elektronik, är en del av beloppet du betalar moms. Butiken är sedan ansvarig för att betala in momsen till Skatteverket. Inkomstskatt och marginalskatt är andra skattetyper som dras automatiskt av din arbetsgivare. 

Fordonsskatt, reavinstskatt och trängselskatt är exempel på skatter som du själv är ansvarig fr att betala in. Äger du en bil får du en faktura på fordonsskatten en gång per år eller kvartal. Säljer du en bostad eller värdepapper med beskattningsbar vinst ska det redovisas och betalas med nästa års deklaration. 

Hur räknar man ut skatt?

Skatt beräknas utifrån en procentsats, vilken ser olika ut för olika typer av skatt. För vissa varor/tjänster betalar du mer i skatt, och för vissa mindre. 

Följande är exempel på procentsatser för några vanliga skatter:

 • Livsmedel: 12%
 • Böcker och tidsskrifter: 6%
 • Möbler och kläder: 25%
 • Inkomst: ca 30% (olika kommuner har olika inkomstskatter men snittet ligger på omkring 30%).
 • Vinst på bostadsförsäljning: 22%
 • Vinst på värdepapper: 30%
 • Fordonsskatt: beräknas bland annat utifrån bilens ålder och koldioxidutsläpp och varierar därför. 

Hur påverkas du av olika skatter?

Skatter påverkar alla i ett samhälle – såväl privatpersoner som företag och olika typer av organisationer. Å ena sidan gör skatter att man får behålla mindre av sin inkomst och betala mer för konsumtion av varor och tjänster, men å andra sidan är det tack vare skatter vi har fungerande vägar, kollektivtrafik, offentlig skola, sjukvård och andra grundläggande samhällsfunktioner. 

Hur mycket du betalar i skatt och vilka skatter du berörs av påverkas till viss del av hur dina förutsättningar ser ut. Vissa skatter, som moms, betalas lika av alla medan skatter som inkomstskatt, fordonsskatt och fastighetsavgift kan variera. 

Vidare kan man i vissa fall också få göra skatteavdrag på en del kostnader och intäkter. Detta kan till exempel vara aktuellt om du har bolån, då du bland annat kan ha rätt till ränteavdrag samt möjlighet att jämka på bolånet. Läs mer ränteavdrag och jämkning av bolån

Förbättra din ekonomi med hjälp av Zensum

Skatter är lagstadgade avgifter som måste betalas. Således kan de vara svåra att påverka på annat sätt än att man exempelvis kan undvika att äga en fastighet eller en bil. Upplever du att skatter har stor inverkan på din ekonomi kan du däremot se över andra utgifter för att underlätta – däribland kostnader för lån, vilka ofta kan vara höga med både ränta och amortering. 

Hos Zensum kan du jämföra både bolån och privatlån hos ett stort antal olika banker och långivare för att hitta den med bäst villkor. Du kan ansöka om lånelöfte hos samtliga av våra samarbetspartners med endast en kreditprövning, och få hjälp att flytta eller samla dina lån och på så vis sänka dina månadskostnader.

Vanliga frågor om skatt


När börjar man betala skatt?

Inkomstskatt betalas från det att du tjänar över ett visst grundbelopp per år. Detta gäller även om du är under 18 år.

Hur vet jag vilken skattetabell jag har?

Vilken skattetabell du har beror bland annat på vilken kommun du tillhör. Enklaste sättet att hitta din tabell är att titta på Skatteverkets webbplats eller kontakta deras kundtjänst.

Hur mycket får man tjäna utan att betala skatt?

Nuvarande gräns ligger på 22 208 kronor per år. Har du en lägre årsinkomst än så behöver du inte betala någon skatt. 

Hur mycket skatt dras på lönen?

Det beror på vilken skattetabell du tillhör och hur hög din lön är. I snitt ligger skatten på lön runt 30%.

Ansök om ett privatlån

Zensum har sedan 2013 hjälpt sina kunder att jämföra lån kostnadsfritt. Samla dina lån och sänk dina kostnader.

Totalt lånebelopp
Lånetid
8 år
Ungefärlig månadskostnad:
1 985 kr
Gå vidare
Välj syfte med lånet
Vill du lösa nuvarande lån (ej bolån)?
Ange den del av lånet på 150 000 kr som du vill använda till att lösa dina nuvarande lån.
?
Ange ungefärlig nuvarande skuld för lån/krediter du vill lösa (ej bolån).
Syfte för övriga 100 000 kr
Vad är syftet med lånet?
Civilstånd
Ange antal barn/ungdomar, under 21 år, som föräldrarna är underhållsskyldiga för.
Boendeform
Hyra och driftskostnader (din del)
?
I boendekostnaden ingår hyra och övriga driftskostnader. Ej räntor och amorteringar.
Amorteringar och räntor ska inte räknas med.
Anställningsform
Månadslön
Arbetsplats
Anställd sedan
Anställd till
Vilken företagsbransch?
Kontaktuppgifter
Personnummer
Är du eller familjemedlem i en politisk utsatt ställning?
?
Enligt lag måste bankerna ställa denna fråga.
Medsökande
Ta bort
?
Medsökande är en person som tillsammans med dig står på lånet.
En medsökande ökar chansen till mer relevanta bud.
Medsökande Civilstånd
Ange antal barn/ungdomar, under 21 år, som föräldrarna är underhållsskyldiga för.
Medsökande Boendeform
Boendekostnad
?
I boendekostnaden ingår amortering, hyra och övriga driftskostnader.
Ange ungefärlig boendekostnad
Medsökande Anställningsform
Månadslön
Arbetsplats
Anställd sedan
Anställd till
Vilken företagsbransch?
Medsökande Kontaktuppgifter
Medsökande Personnummer
Är du eller familjemedlem i en politisk utsatt ställning?
?
Enligt lag måste bankerna ställa denna fråga.
Genom att klicka på “Jämför nu” godkänner du vårt användaravtal och vår dataskyddspolicy. Det kommer även genomföras en kreditupplysning på dig och en eventuell medsökande.

Boka telefonmöte

Zensum Säker är en trygghetsförsäkring som erbjuds i samarbete med AXA.

Under telefonmötet ger vi dig mer information och svarar på dina eventuella frågor. Telefonmötet är kostnadsfritt.
Välj vilken dag du vill bli kontaktad
Hämtar tider
När på dagen ska vi ringa?
Vilken tid vill du att vi ringer?
Kontaktuppgifter
Genom att klicka på “Boka tid” godkänner du att vi ringer upp dig.
Se alla omdömen