Bolån
2024-02-15
Ränteavdrag på bolån – så fungerar det
TA KONTROLL ÖVER DIN EKONOMI
→ STARTA HÄR
Kostnadsfri tjänst - digital ansökan

Ränteavdrag på bolån – så fungerar det

Som låntagare har du rätt att göra avdrag på ränteutgifter för alla lån utom CSN-lån i samband med att du deklarerar. I den här artikeln går vi igenom vad du behöver veta om ränteavdraget för ditt bostadslån, såsom hur det fungerar och vad som krävs för att du ska få ränteavdrag.

Vad är ränteavdrag för bolån?

Ränteavdrag är en typ av skattereduktion som innebär att du har rätt att dra av en viss procent av räntekostnaderna för ditt bolån när du deklarerar. Du har endast rätt att göra ränteavdrag om dina ränteutgifter är högre än dina kapitalinkomster, det vill säga att du har ett underskott av kapital. Kapitalinkomster är de pengar som du tjänar genom att du äger något, till exempel när du säljer en bostad eller får avkastning på aktier. Syftet med ränteavdraget är att det ska bli billigare att ta lån, så att fler privatpersoner ska få möjlighet att exempelvis äga sin egen bostad.

Hur fungerar ränteavdrag för bolån?

Ränteavdraget betalas ut i samband med skatteåterbäringen, såvida du inte väljer att jämka skatten. Vanligtvis skickar långivaren kontrolluppgifter gällande räntebetalningarna direkt till Skatteverket, så det enda du behöver göra för att få avdrag på dina ränteutgifter är att granska och skriva under din inkomstdeklaration.

Hur stort ränteavdrag kan jag få?

Storleken på ränteavdraget avgörs av kapitalunderskottet. Om ditt kapitalunderskott understiger 100 000 kr får du göra avdrag på 30 % av det totala underskottet. Är underskottet högre än så utgör avdraget 21 % av den del som överstiger 100 000 kr.

För att räkna ut om du har underskott i kapital drar du bort räntekostnaderna från dina kapitalinkomster. Om summan bli mindre än noll har du rätt att göra ränteavdrag.

Exempel:

Du har betalat 80 000 i räntor och tjänat 20 000 på kapitalinkomster. Ditt kapitalunderskott blir då 60 000 kr. 

20 000 - 80 000 = -60 000 

För att sedan räkna ut hur mycket din slutskatt kommer att reduceras multiplicerar du kapitalunderskottet med 0,3.

60 000 x 0,3 = 18 000

Enligt exemplet kommer slutskatten att reduceras med 18 000 kr.


Krav för att göra ränteavdrag för bostadslån

Du har endast rätt att göra ränteavdrag för bolån om du:

  • Betalat både skatt och ränta det år du vill göra avdrag för.
  • Har ett underskott i kapital.
  • Har räntekostnader på minst 1000 kr.
  • Är betalningsansvarig för lånet.

Jämkning av skatten

Om du föredrar att betala mindre i skatt varje månad istället för att få mer i skatteåterbäring i samband med deklarationen kan du jämka din skatt. Du ansöker om jämkning på Skatteverkets hemsida, där du uppger hur mycket du förväntas få i kapitalinkomster och hur mycket du betalar i ränta. När Skatteverket har godkänt din ansökan lämnar du beskedet till din arbetsgivare.


Flytta ränteavdrag mellan sambos

När två personer står på ett lån fördelas ränteavdraget automatiskt lika mellan parterna. Betalar du och din sambo olika mycket på lånet, till exempel om du betalar 60 % och din sambo betalar 40 %, behöver ni meddela detta till banken så att ränteavdraget fördelas rätt. Om ni av någon anledning inte har gjort det är det enkelt att åtgärda. I inkomstdeklarationen fyller ni i hur mycket respektive part har betalat i räntekostnader så fördelas avdraget därefter.

Ränteskillnadsersättningen är avdragsgill

Som låntagare har du rätt att lösa ditt lån när du vill, även om du har bunden ränta. Men om du väljer att lösa lånet i förtid har långivaren rätt till ersättning, så kallad ränteskillnadsersättning, för att de ska få de intäkter de förväntade sig när de beviljade ditt lån. Något som är bra att känna till är att även ränteskillnadsersättningen behandlas på samma sätt som andra räntekostnader – du får därmed ränteavdrag även för den. 

Här visas ett urval av våra 5-stjärniga omdömen. Betyg beräknas baserat på alla omdömen hos Trustpilot, med beaktande av aktualitet, mängd och stjärnbetyg. Omdömens äkthet kontrolleras delvis. Zensum bjuder in kunder som har använt tjänsten via sms/epost att lämna omdömen. Kunder som lämnar omdömen via omdömeslänken verifieras automatiskt. Kunder som inte använder länken när de lämnar omdömen kan Zensum inte verifiera.