Att spara pengar kan betyda olika saker för olika personer. Vissa är intresserade av ett kortsiktigt sparande för att få koll på ekonomin eller för att kunna köpa något speciellt. Andra letar efter det bästa sättet att spara pengar långsiktigt. Det är egentligen två sidor av samma mynt. Här är Zensums guide på hur du tar kontroll över din ekonomi och bygger upp ett sparande – oavsett vilken sparhorisont du har.
Börja med att skaffa ett buffertsparande. Det är ett bankkonto där du sparar en del av lönen varje månad. Ifall något oförutsett händer har du alltid pengar att täcka kostnaden med och du slipper krediter och dyra lån. Skulle du bli ofrivilligt arbetslös eller få lägre lön på grund av sjukskrivning har du möjlighet att använda din buffert för att kunna täcka dina löpande kostnader.
Det finns även en poäng med att börja sitt långsiktiga sparande med ett buffertspar. Det tillåter dig nämligen att låta de pengar du sparar på lång sikt vara i fred. För ska du bygga ett stort långsiktigt sparkapital är det nämligen bäst att inte röra sparpengarna utan låta dem jobba.
Många svenskar har bolån och en del har dessutom privatlån och kreditkortsskulder. Vill du investera pengar kan det vara klokt att först se över din lånesituation. Helt enkelt – gör rent hus med din ekonomi! Börja med att samla dina lån. Dels ger det en bättre överblick över ekonomin, dels finns chans att få en lägre ränta och betala färre avgifter. Har du bolån kan du absolut förhandla om räntan på det.
Därefter är det ofta smart att amortera lite extra, men det beror på vad det är för lån, vad räntan är och hur hög din belåningsgrad är. Har du ett privatlån innebär en extra amortering att du spar ränteutgiften för de pengar du betalar in.
Ifall du har ett bolån och inte ligger nära bolånetaket kan det däremot vara bättre att investera pengarna långsiktigt i stället för att amortera eftersom det troligtvis ger en bättre avkastning.
”Spara och ha kvar” eller ”den som spar hen har” – känns det bekant? Oavsett om ditt mål är att spara till ett hus, spara till en miljon eller tio så kommer du att ha stor nytta av att börja spara pengar lite här och där till vardags. Det finns ofta ganska små men många ”pengatjuvar” som hindrar dig från att bygga upp ett sparkapital.
Här finns det verkligen mycket att göra. Du kan storhandla för att sänka matkostnaderna. Gör matlåda i stället för att äta ute. Skippa kaffe på stan och ta med en termos i stället. Pendlar du kan du kanske fundera på att börja cykla i stället för att ta bilen.
Se över alla abonnemang och löpande avgifter. Elavtal, mobilabonnemang, bredband och streamingtjänster. Allt som du betalar varje månad för kan ha en stor effekt på ditt sparande om du bara kan sänka kostnaden litegrann.
Många vill spara ihop en slant till något konkret som inte ligger allt för långt in i framtiden. Det kan handla om insatsen till en lägenhet, en ny bil eller ett bröllop. Vi kan kalla det för att målspara.
Vad det innebär att spara kortsiktigt är individuellt men hur långt det är kvar tills du ska använda pengarna måste avgöra hur du spar dina pengar. Vi brukar säga att om det är mindre än fem år kvar tills du ska använda pengarna gynnas du av att lägga upp ett ganska säkert sparande. Då innebär aktier och aktiefonder troligtvis för hög risk.
Ett vanligt bankkonto ger tyvärr sämre avkastning än vad inflationen är idag. Lägger du pengarna där kan de tappa värde. Alternativet kan vara att binda pengarna under några år. Är du beredd att ta lite mer risk kan du lägga pengarna i en räntefond. Ligger sparmålet 5 snarare än 1–2 år fram i tiden kanske en blandfond kan vara ett bra sparande.
Om du sparar till något längre fram i tiden – om 5 år eller mer – kan aktier eller fonder vara ett bra sparalternativ. Denna typ av investeringar brukar klassas som ”hög risk” eftersom aktiemarknaden kan svänga en del.
Men avkastningen brukar vara i storleksordningen 8 – 10 procent per år i snitt. Är du långsiktig gör det inte så mycket att värdet på portföljen dippar lite ibland. Tack vare något som kallas för ränta på ränta kan denna fina avkastning göra underverk för ditt sparkapital på sikt.
Att köpa fonder, exempelvis indexfonder, är det enklaste sättet att börja spara pengar på lång sikt. Det kan räcka med en Sverigefond och en global fond. Vill du köpa aktier så är vårt tips att köpa bra bolag som växer och tjänar pengar. Lägg inte alla ägg i samma korg – ha alltid minst 10 – 15 aktier i portföljen så att du sprider på riskerna. Försök inte tajma marknaden utan lägg hellre upp ett månadssparande. Att använda en sparrobot eller fondrobot kan vara ett alternativ.
Du kan spara pengar genom att minska onödiga utgifter i vardagen, sänka dina lånekostnader och placera pengar långsiktigt i aktier eller fonder.
Hur du sparar pengar bäst beror på när du vill kunna använda dem. På kort sikt kan ett bundet sparkonto, räntefonder eller blandfonder vara bäst – på lång sikt aktiefonder eller aktier.
Långsiktigt brukar den bästa sparformen vara aktier eller fonder.
På lång sikt och med en sparhorisont på över 5 år brukar det vara bäst att investera pengarna i aktier eller fonder. Investerar du i aktier bör du sprida på riskerna genom att ha minst 10–15 olika aktier i portföljen.
På lång sikt är det troligtvis fonder eller aktier som är bäst. Köper du aktier ska du komma ihåg att sprida på risken genom att köpa minst 10–15 olika bolag i flera olika branscher.
Här visas ett urval av våra 5-stjärniga omdömen. Betyg beräknas baserat på alla omdömen hos Trustpilot, med beaktande av aktualitet, mängd och stjärnbetyg. Omdömens äkthet kontrolleras delvis. Zensum bjuder in kunder som har använt tjänsten via sms/epost att lämna omdömen. Kunder som lämnar omdömen via omdömeslänken verifieras automatiskt. Kunder som inte använder länken när de lämnar omdömen kan Zensum inte verifiera.