Bolån
2024-02-15
Säkerhetsbyte på bolån ✓ Det här bör du tänka på

Säkerhetsbyte på bolån – vad gäller?

Om du har ett bolån på din nuvarande bostad men vill köpa en ny bostad så kan du göra ett så kallat säkerhetsbyte på ditt bolån. Då flyttar du ditt bolån till en ny bostad. I den här guiden förklara vi mer vad som gäller vid säkerhetsbyte på bostadslån. 

Vad innebär säkerhetsbyte på bolån?

Att göra ett säkerhetsbyte på ett bolån innebär att du byter den bostad som står som säkerhet för just det bolånet. Om du köpte Hus A för 5 år sen och nu vill sälja det och köpa Hus B behöver du göra ett säkerhetsbyte på ditt bolån, eftersom hus A inte kommer vara ditt och därmed inte kan stå som säkerhet för ditt bolån.

Man kan säga att du behåller samma lån fast du byter bostad, och det är därför det kallas säkerhetsbyte. Banker och långivare är väldigt vana vid den här typen av säkerhetsbyte på bottenlån så det går oftast väldigt smidigt. Beroende på om ditt nuvarande bostadslån har fast eller rörlig ränta så är det också värdefullt att undersöka om du kan få bättre villkor på ditt bolån genom att förhandla om bolånet i samband med flytten, eller om du till och med får bättre villkor om du byter långivare.

Kan jag byta säkerhet när jag flyttar bolån till ny bostad?

Om du köper en ny bostad och säljer den som står som säkerhet för ditt bostadslån idag så behöver du göra ett säkerhetsbyte på ditt bolån. För banker och långivare är det här en normal process och genom kontakt med din långivare kan du få veta vilka villkor som gäller just där.

Du måste alltså byta säkerhet om du flyttar ett bolån till en ny bostad. Alternativet är att lösa ditt nuvarande lån och ta ett nytt lån för den nya bostaden.

Fördelar med att byta säkerhet på bolån:

 • Du behåller samma villkor som du har idag
 • Du behåller samma ränta på lånet (bara en fördel om du har en bra ränta)
 • Du slipper betala banken för att lösa ett bundet lån i förtid
 • Allting fungerar som det gjort hittills med dina amorteringar 

Nackdelar med att byta säkerhet på ett bolån:

 • Du har mindre förhandlingsutrymme då lånets storlek är samma
 • Du kanske kan få bättre lånevillkor hos en annan långivare nu
 • Du måste köpa en bostad som är minst lika mycket värd som den förra, för att den ska fungera som säkerhet

Kan jag byta säkerhet på lån med bunden ränta?

Du kan generellt göra ett säkerhetsbyte på bolån med bunden ränta, men din långivare gör alltid en individuell bedömning. Har du ett fördelaktigt lån med låg bunden ränta så är det värt att kolla upp möjligheten att behålla samma långivare och bara göra ett säkerhetsbyte när du säljer din bostad och köper en ny.

Har du hög bunden ränta bör du också kolla upp vad det skulle kosta att lösa lånet i förtid samt om du kan få bättre villkor hos andra långivare. Då handlar det om ett nytt bolån, istället för säkerhetsbyte, men det kan vara så att ett nytt bolån ger dig bättre villkor. Genom att jämföra vilka erbjudanden långivare ger dig säkerställer du att du får de bästa villkoren.

  

Vanliga frågor om säkerhetsbyte vid bolån

När kan det vara aktuellt med ett så kallat säkerhetsbyte?

När du säljer en bostad och köper en annan så blir den nya bostaden säkerhet för lånet, då gör du ett så kallat säkerhetsbyte.

Vad kostar det att göra ett säkerhetsbyte på bolån?

Om du väljer att behålla samma långivare kostar det ofta ingenting att göra ett säkerhetsbyte, men om du vill lösa ett lån i förtid behöver du ta hänsyn till eventuella merkostnader som din bank vill ha.

Går det att flytta över bundna lån till en ny bostad?

Oftast går det bra att byta säkerhet på bolånet från din gamla bostad till din nya, men långivaren gör alltid en individuell bedömning. Prata med din bank eller kontakta oss så kan vi guida dig.

Säkerhetsbyte på bolån ✓ Det här bör du tänka på

Säkerhetsbyte bolån -- vad gäller: när jag flyttar bolån till ny bostad; om jag har bunden ränta? ✓ Fördelar och nackdelar med säkerhetsbyte ✓ Vad kostar det?
 • Bolån oavsett anställningsform
 • Bolån med bet.anmärkningar
 • Individuell helhetsbedömning
Urval partners privatlån/bolån

Bolån med individuell bedömning

Bolån med individuell bedömning

Säger storbanken nej till bolån finns det idag många bra alternativ oavsett vilket situation du befinner dig i.
Säger storbanken nej till bolån finns det idag många bra alternativ oavsett vilket situation du befinner dig i.

Zensum jämför med flera olika aktörer och kan hjälpa dig att få ett bolån oavsett om du har en betalningsanmärkning eller saknar fast anställning.

 • Bolån oavsett anställningsform
 • Bolån med bet.anmärkningar
 • Individuell helhetsbedömning
Se alla omdömen