Privatlån
2024-02-15
Resa i sommar 2024 - 4 enkla tips för en ännu trevligare resa!
TA KONTROLL ÖVER DIN EKONOMI
→ STARTA HÄR
Kostnadsfri tjänst - digital ansökan

Resa i sommar 

Vare sig du ska resa till Spanien, Danmark eller till Grekland är det viktigt att planera innan. Nu mer än någonsin förut. Innan du reser bör du ha jämfört olika alternativ och gjort en budget för den resan du väl bestämt dig för. I denna artikel går Zensum igenom vad du bör tänka på innan du bokar din resa i sommar. 

1. Val av resmål - jämför innan du bokar

Precis som det är klokt att jämföra pris på allt möjligt (som blancolån, el eller hemelektronik) är det även klokt att jämföra priser innan du bokar din resa. På jämförelsesajter som Booking.com, Momondo.se och Trivago.se kan du enkelt jämföra kostnader för flyg, hotell och hyrbil. 

2. Sista minuten

Att ha is i magen och vänta med att boka din resa kan spara dig en hel del pengar. Sista minuten-resor reas ofta ut till kraftigt rabatterade priser där du kan få en paketresa med flyg och hotell för betydligt mindre pengar än om du hade bokat flyg och hotell separat några månader tidigare. Att boka sista minuten innebär dock en risk eftersom att det resmål du önskar resa till kan vara slutsålt. Sista minuten-resa är med andra ord ingenting för dig som gillar att planera långt i förväg

3. Res i Sverige 

Att resa i Sverige blev väldigt populärt under pandemin, och hotell och restauranger runt om i landet blev snabbt fullbokade. Har du inte lust eller råd att resa långt, kan en Sverige “hemester” vara minst lika avkopplande som en utlandsresa. Att resa inrikes med tåg eller miljöbil är även bättre för miljön. 

4. Gör en resebudget

Att resa kan tyvärr innebära en stor stress om kostnaderna oförutsett skenar iväg. Därför kan det vara bra att ha en resebudget. På så sätt vet ni hur mycket pengar ni kan spendera och när det är dags att sätta stopp.

Budget inför resan

Först och främst är det viktigt att punkta ner vad ni vill ha ut av resan. Skriv därför ned:

  • Vart ni vill resa
  • Vilka sevärdheter eller restauranger ni vill besöka
  • Antalet resenärer som reser tillsammans
  • Krav på standard (restauranger, hotell) 

När ni har koll på ovanstående har ni kanske ett hum om ungefär vad er resa kommer kosta. Efter det är det bara att sätta igång och leta efter bra priser på hotell och flyg som lever upp till dina personliga krav på standard. När de största kostnaderna, hotell och flyg, är betalda så vet ni ungefär vad ni har råd att spendera på annat, såsom mat och nöjen. 

Att resa ska kännas avkopplande och roligt och inte tvärtom. Undvik därför att låna pengar till resa. Många som väljer att låna till resa får dyra räkningar som skickas hem flera månader, eller år, efter att självaste resan ägt rum. Sådan är mindre roligt. Försök istället att spara pengar inför resan. Har ni redan fler dyra lån, avbetalningar eller kreditkort så kan det vara en god ide att se över att samla dina lån

Budget under resan

Ibland kan saker bli ännu dyrare än vad man från början hade tänkt, och ibland är det tvärtom betydligt billigare än vad man räknat med! Att göra en budget inför din resa kan tyckas enkelt, men att faktiskt hålla sig till den när ni väl är på plats är lite svårare. Därför är det bra att hålla koll på din budget även under resans gång. Ni behöver inte sitta med penna och papper och räkna på varenda krona (om ni inte vill, förstås) men att veta ungefär hur mycket pengar ni kan spendera per dag gör det enklare att göra val när ni t ex shoppar eller väljer restaurang.

Här visas ett urval av våra 5-stjärniga omdömen. Betyg beräknas baserat på alla omdömen hos Trustpilot, med beaktande av aktualitet, mängd och stjärnbetyg. Omdömens äkthet kontrolleras delvis. Zensum bjuder in kunder som har använt tjänsten via sms/epost att lämna omdömen. Kunder som lämnar omdömen via omdömeslänken verifieras automatiskt. Kunder som inte använder länken när de lämnar omdömen kan Zensum inte verifiera.