Privatlån
2024-02-15
Vad är minusränta? – Zensum förklarar

Vad är minusränta?

När inflationen ligger på en mycket låg nivå kan Riksbanken sänka styrräntan för att stimulera ekonomin. I den här artikeln går vi igenom vad minusränta är och hur det påverkar dig som privatperson och låntagare.

Vad är minusränta och vilken funktion har styrräntan?

Minusränta är när Riksbankens styrränta är negativ, det vill säga lägre än noll procent. Styrräntan, som tidigare kallades för reporäntan, är Riksbankens verktyg för att hålla inflationen på en lagom nivå i samhället. En sänkning av styrräntan gör att att det blir billigare att låna pengar och dyrare att spara på sparkonto. Omvänt leder en höjning till att det blir dyrare att låna och billigare att spara. Genom att höja eller sänka styrräntan kan Riksbanken alltså bromsa in eller stimulera ekonomin i samhället.

Vilken effekt får minusränta?

En negativ styrränta får effekten att det kostar att spara och att det lönar sig att låna. Det innebär i teorin att du behöver betala ränta på pengarna du sparar på sparkonto, och i en lånesituation får du istället pengar. I praktiken har bankerna dock aldrig infört minusränta på privatpersoners sparanden och lån när styrräntan har varit negativ, eftersom det skulle innebära en förlustaffär för bankverksamheten. Företag har däremot varit tvungna att betala ränta på sitt sparande i perioder av minusränta.

Hur påverkar minusränta mig som låntagare?

För privatpersoner är minusränta något positivt eftersom det innebär att det blir billigare att låna pengar. Även om minusränta hittills aldrig har applicerats på privatpersoners lån innebär det en mycket låg räntenivå, vilket betyder att du får mer pengar över till annat när du har betalat dina lånekostnader. När räntan är låg är det dessutom betydligt lättare att bli beviljad större lån jämfört med när räntan är högre, eftersom det inte blir en lika stor påfrestning på din privatekonomi. 

Jämför lån genom Zensum

Även om minusränta innebär att räntenivån i samhället är låg är det viktigt att du fortfarande jämför flera låneerbjudanden när du ska låna pengar, oavsett om det gäller ett bolån, privatlån eller samlingslån. I slutändan kan nämligen några få procentenheter göra stor skillnad för din privatekonomi. När du jämför lån genom Zensum tar vi en enda kreditupplysning på dig, och skickar vidare din ansökan till några noggrant utvalda långivare. De återkommer sedan med låneerbjudanden som våra lånehandläggare hjälper dig att jämföra. På så sätt kan du vara säker på att du lånar pengar till lägsta möjliga ränta.

Vanliga frågor om minusränta

Vad innebär negativ styrränta?

En negativ styrränta, även kallad minusränta, är när räntan är lägre än noll procent.

Vad händer när det är minusränta?

Vid minusränta skapas en omvänd situation där du får betala för att spara och får betalt för att låna pengar. 

Vad händer med lån vid minusränta?

I teorin ska du få betalt för att låna vid minusränta, men i praktiken brukar bankerna inte sänka sina egna räntor så pass lågt eftersom det skulle innebära en förlustaffär för dem.

Har vi haft minusränta i Sverige?

Ja, minusränta infördes för första gången 2015 och fram tills 2022 var det periodvis minusränta i Sverige. Detta påverkade främst företag, som kunde få betala ränta på pengar som placerades på sparkonto.

Vad är minusränta? – Zensum förklarar

Minusränta | Förklaring ✓ Så fungerar negativ ränta ✓ Minusräntans funktion i samhället ✓ Så påverkas du som låntagare ✓ Läs mer hos Zensum.
  • Bolån oavsett anställningsform
  • Bolån med bet.anmärkningar
  • Individuell helhetsbedömning
Urval partners privatlån/bolån

Bolån med individuell bedömning

Bolån med individuell bedömning

Säger storbanken nej till bolån finns det idag många bra alternativ oavsett vilket situation du befinner dig i.
Säger storbanken nej till bolån finns det idag många bra alternativ oavsett vilket situation du befinner dig i.

Zensum jämför med flera olika aktörer och kan hjälpa dig att få ett bolån oavsett om du har en betalningsanmärkning eller saknar fast anställning.

  • Bolån oavsett anställningsform
  • Bolån med bet.anmärkningar
  • Individuell helhetsbedömning
Se alla omdömen