Privatlån
2024-02-15
Låna till resa? - Testa 4 smartare alternativ till reselån

Låna till resan? Vi har 4 smartare alternativ

Vi förstår att man ibland bara längtar bort. Att det är viktigt att få miljöombyte och att man vill skapa minnen med familj och vänner. Att låna pengar till en resa kan kosta mer än det smakar - därför ger vi här tips på några smarta sätt att finansiera din resa utan att ta lån.

Innan resan: Dra ner på onödiga kostnader

Kanske köper du ofta en kaffe på stan, eller beställer hämtmat? Kanske prenumererar du på mer än en streaming-tjänst fast du bara kan titta på en i taget? Dra ner på onödiga kostnader och vanor som inte skänker lika mycket glädje som en resa skulle göra. Kolla igenom hur det är för just dig så kanske du upptäcker att du inte ens behöver låna pengar till din resa.


Spara pengar genom att:

 • Ta med kaffe i en termosmugg
 • Laga mat i storkok och frys in 
 • Köp tidningar i lösnummer när du verkligen vill ha en, istället för att prenumerera
 • Se över dina månadsabonnemang
 • Kolla nog igenom familjens garderob innan ni köper nya kläder
 • Handla begagnat som förstahandsval
 • Använd en spar-app och överför pengar till ditt sparkonto direkt när du hoppar över ett onödigt köp


Du kan välja att spara ihop en specifik summa till en specifik resa, eller spara så mycket du kan och sen hitta en resa som gör att du kan hålla den budgeten. Båda alternativen kommer ge dig möjlighet att uppleva roliga saker och skapa minnen för livet.

Innan resan: Tjäna extrapengar

Tycker du att det tar för lång tid att spara pengar till din resa? Då är det bra att identifiera sätt du kan tjäna mer pengar på istället. Här är det egentligen bara din fantasi som sätter gränser, men vi har några förslag på vad som kanske kan passa.

 • Tycker du att du har för mycket saker? Rensa på vinden/i källaren och sälj sakerna på loppis. Rensa familjens garderob och sälj begagnade kläder på nätet.
 • Har du en talang för något andra har svårt för? Du kanske är expert på att skruva Ikea-möbler. Erbjud folk att betala för din hjälp.
 • Gillar du att tillverka saker? Gör det och sälj det på en marknad eller online. Du kan till exempel tillverka smycken, stöpa ljus, måla tavlor, sy tygpåsar, brodera kuddfodral, virka dukar, tälja träfigurer. 
 • Gillar du att laga mat? Sätt upp en lapp i grannskapet och erbjud hemlagade matlådor.
 • Gillar du att baka? Erbjud grannar eller vänner att leverera hembakt bröd till helgen eller bullar och kakor till kalaset.
 • Trivs du bäst i skogen? Plocka vilda bär, svampar och örter och sälj till de som inte orkar plocka själva.
 • Är utbildning det bästa du vet? Bli läxhjälpare och stötta nästa generation medan du tjänar pengar till din resa.
 • Är du bra på att prata med människor? Sök extrajobb som till exempel telefonintervjuare, mötesbokare eller kundtjänstmedarbetare.
 • Har du tillgång till cykel eller bil? Bli en del av gig-ekonomin och kör till exempel ut leveranser av mat från restauranger och livsmedelsbutiker.

Nu är det din tur. Ta fram papper och penna och skriv när alla dina idéer på hur just du skulle kunna tjäna pengar till en resa. 

Vill du inte starta ett eget företag kan du undersöka möjligheten att fakturera via en faktureringstjänst. Kolla också på Skatteverket vilka regler som gäller för hobbyverksamhet och näringsverksamhet.

När du bokar resan: Jämför de billigaste alternativen

Oavsett vilken summa pengar du sparat ihop så är det väl investerad tid i att jämföra alternativ för din resa. Du kan kolla om det går att få rabatt på de aktiviteter ni vill göra på resan och om det är värt att åka under lågsäsong istället för högsäsong och på så sätt göra resan ännu lite billigare. 


Att jämföra när du bokar resa:

 • Är resa med flyg, tåg, bil eller buss billigast?
  Jämför olika färdsätt för att hitta det billigaste och bästa för er.
 • Jämför pris på semesterboende
  Jämför priser för boende på jämförelsesajter.
 • Lokala transporter
  Kan ni använda kollektivtrafik eller finns det cyklar att låna? Hur lätt är det att gå mellan olika platser?
 • Behöver ni hyra bil?
  Kolla vad som ingår i era befintliga reseförsäkringar, det blir ofta extra dyrt att ta försäkring via hyrfirman. Jämför pris mellan olika biluthyrningsfirmor och kolla om du har rabatt via något medlemskap.
 • Utflykter på resmålet
  Kolla upp utflykterna ni vill göra i förväg, ifall man får rabatt på förköp eller om det finns samarbeten mellan hotellet ni bor på och utflyktsmålet ni vill åka till. Kolla dina medlemskap och sök på nätet efter rabatter.
 • Jämför med paketresor
  Kolla om det är billigare med paketresa än att sätta ihop sin egen resa. Jämför boende med hel- eller halvpension, där internet ingår och med gratis buss till närmaste strand, äventyrsbad eller annat utflyktsmål på orten.

Under resan: Spendera smart

Äntligen är ni iväg! Det är få saker som kan mäta sig med känslan av att vara på en efterlängtad resa. Och genom att hålla koll i en budgetapp vet du att ni kommer kunna göra allt ni vill. Det skadar dock inte att ha några extra spartips med sig för resan också.


Så här kan du se till att spara in på onödiga kostnader även under resans gång:

 • Ta med en termosflaska för vatten
  Kolla om kranvattnet går att dricka. Köp annars en stor dunk vatten på mataffären och fyll på din flaska från den. På så sätt slipper du betala överpris för vatten.
 • Ta med snacks till mellanmål
  Salta pinnar, frukt och kex är toppen att ha med när hungern slår till mellan måltiderna. Du slipper också onödiga kostnader på fika bara för att man behöver få i sig något snabbt.
 • Bestäm vad du helst vill spendera på
  Kanske vill du hellre äta lyxig frukost och en enklare middag? Kanske föredrar du att spendera pengar på upplevelser istället för att köpa hem souvenirer? Fundera igenom vad som ger dig mest glädje och spendera pengarna där istället för på de andra sakerna.
 • Kort eller kontant?


Olika länder har olika inställning till att betala med kort. Ibland får man rabatt om man betalar kontant och det kan bli en dubbel besparing eftersom bankerna ofta tar en växlingsavgift på några procent på varje köp man gör. Kolla vad som gäller på ditt resmål.

Låna pengar till resa - är det värt det?

När du lånar pengar till en resa så är det värt att tänka på att du lånar från ditt framtida jag. Lånet ska betalas tillbaka och det betyder att du kanske kan få svårare att spara till nästa resa. Dessutom är det viktigt att ta med kostnaden för räntor på ett reselån när du tittar på hur mycket resan totalt kommer kosta. Fundera alltså på om det är värt risken att låna pengar till en semester. Kanske är det bättre att börja spara och vänta lite med resan?

FAQ

Vad är ett reselån?

Ett reselån är ett lån du tar specifikt för att använda pengarna till att resa. Vi föreslår att du finansierar resor till exempel genom att spara. Har du redan ett dyrt reselån kan du samla dina lån hos oss och jämföra om vi kan sänka kostnaden. 

Kan jag låna pengar till en resa hos Zensum?

Ja, du kan låna pengar till resa via Zensum - men vi rekommenderar att du finansierar resan på annat sätt, till exempel genom att spara.

Låna till resa? - Testa 4 smartare alternativ till reselån

Funderar du på att låna pengar till en resa? Missa inte dessa 4 ekonomiskt hållbara alternativ: ✓Spartips ✓Så bokar och reser du smartare ✓Extrainkomster
 • Bolån oavsett anställningsform
 • Bolån med bet.anmärkningar
 • Individuell helhetsbedömning
Urval partners privatlån/bolån

Bolån med individuell bedömning

Bolån med individuell bedömning

Säger storbanken nej till bolån finns det idag många bra alternativ oavsett vilket situation du befinner dig i.
Säger storbanken nej till bolån finns det idag många bra alternativ oavsett vilket situation du befinner dig i.

Zensum jämför med flera olika aktörer och kan hjälpa dig att få ett bolån oavsett om du har en betalningsanmärkning eller saknar fast anställning.

 • Bolån oavsett anställningsform
 • Bolån med bet.anmärkningar
 • Individuell helhetsbedömning
Se alla omdömen