Bolån
2024-02-15
Köpa lägenhet till barn – 5 tillvägagångssätt
TA KONTROLL ÖVER DIN EKONOMI
→ STARTA HÄR
Kostnadsfri tjänst - digital ansökan

Köpa lägenhet till barn – tips till dig som förälder 

Som ung och ny på arbetsmarknaden kan det vara svårt att få bolån till en första egen bostad. Här delar vi med oss av tips om hur du som förälder kan hjälpa till och vad som är viktigt att tänka när man ska köpa lägenhet till barn.

Fem sätt att hjälpa ditt barn med första bostadsköpet

Bli medlåntagare

Som medlåntagare står du på bolånet tillsammans med ditt barn, men barnet blir ägare av själva bostaden. Ni blir solidariskt betalningsansvariga, vilket innebär att du måste betala ränta och amortering om ditt barn inte kan. 

Det här kan vara ett bra alternativ om pengar till kontantinsats finns, men barnet själv inte uppfyller kraven på inkomst och/eller övrig ekonomisk stabilitet – till exempel om han eller hon fortfarande studerar, är ny på arbetsmarknaden eller saknar fast anställning. 

Med en medlåntagare är det ofta lättare att dels bli beviljad ett bolån, dels få bättre villkor. Det innebär dock ett ekonomiskt ansvar för medlåntagaren, vilket är viktigt att känna till.

Bidra till (eller betala) kontantinsatsen 

Kravet på 15% kontantinsats ställer till det för många unga som inte jobbat särskilt länge och därför inte hunnit spara så mycket själva. Inte sällan krävs ett par hundra tusen i kontanta medel för att få låna till en bostadsrätt

Om du som förälder har den ekonomiska möjligheten att bidra till eller kanske betala hela kontantinsatsen kan det vara en välkommen hjälp om ditt barn uppfyller lånekraven på inkomst och anställning, men saknar medel till kontantinsatsen. 

Hjälper du till med kontantinsatsen som ett lån är det bra att upprätta ett skuldebrev där villkoren ni kommit överens om står med – till exempel eventuell ränta samt när lånet ska vara återbetalt. 

Äga bostadsrätt tillsammans med barn

Ett tredje sätt att köpa bostad till barn är att gå in som ägare tillsammans med barnet. Du som förälder står som medlåntagare, precis som i första alternativet, men delar också ägandet med barnet. 

Att köpa bostad till barn och dela på ägandet ger dig möjlighet att bestämma hur stor del av bostaden du ska äga och hur mycket ditt barn ska äga. Viktigt att tänka på är att du som delägare i bostaden kan få en skatteeffekt med reavinstskatt den dag lägenheten säljs eller ditt barn köper ut dig. 

Överlåta bostad till barnet

Överlåtelse av en bostad innebär att du ger hela eller en del av en bostad till ditt barn som gåva. Barnet behöver inte ta något bolån, men ett gåvobrev måste upprättas och barnet måste likväl bli godkänd av bostadsrättsföreningen. Är barnet under 18 år finns även regler kring förvaltarskap och eventuell god man att ta hänsyn till. 

Att överlåta en bostad till barn är alltså inte så enkelt som att bara ge bort den. Här kan du med fördel ta hjälp av banken och/eller en jurist för att säkerställa att allt blir rätt. 

Borgensman

Som borgensman ger du banken en garanti om att du betalar ränta och amortering om ditt barn inte kan. Du står inte med på lånet, men ansvaret liknar i övrigt det för medlåntagare. 

Att bli borgensman kan hjälpa ditt barn att få lån beviljat och används fortfarande hos vissa banker. Fler och fler går dock mot att istället föredra en medlåntagare.

Bra att tänka på om du ska köpa bostadsrätt till barn

Sammanfattningsvis finns alltså flera olika vägar att gå för dig som vill hjälpa ditt barn att få sin första egna bostadsrättslägenhet. Hjälpen innebär dock ett ekonomisk och/eller juridiskt åtagande för dig som förälder, varför det är viktigt att ha några saker i åtanke:

  • Blir du medlåntagare är du solidariskt betalningsansvarig tillsammans med ditt barn. Kan barnet inte betala ränta och amorteringar är du skyldig att göra det. Detsamma gäller om du blir borgensman.
  • För att bli medlåntagare måste du själv ha en stabil ekonomi. Banken gör en kreditupplysning även på dig. 
  • Skriv avtal trots att det gäller ditt barn – skuldebrev om du hjälper till med ett lån, och gåvobrev om du ger bort en bostad till barnet. 

Vanliga frågor om att köpa lägenhet till barn

Ska föräldrar hjälpa sina barn att köpa lägenhet?

Det finns givetvis inget som säger att föräldrar måste eller bör hjälpa sina barn att köpa lägenhet. Har man möjlighet kan det dock vara en bra hjälp in på bostadsmarknaden. 

Får föräldrar köpa bostadsrätt till barn?

Ja, föräldrar får köpa bostadsrätt till barn och överlåta som gåva. Det finns dock vissa regler att förhålla sig till och ett gåvobrev måste upprättas. 

Hur kan jag hjälpa mitt barn att köpa sin första lägenhet?

Här finns flera olika alternativ. Du kan gå in som medlåntagare, erbjuda dig att äga bostaden tillsammans med ditt barn, köpa lägenheten till barnet som gåva eller hjälpa till med kontantinsats. 

Här visas ett urval av våra 5-stjärniga omdömen. Betyg beräknas baserat på alla omdömen hos Trustpilot, med beaktande av aktualitet, mängd och stjärnbetyg. Omdömens äkthet kontrolleras delvis. Zensum bjuder in kunder som har använt tjänsten via sms/epost att lämna omdömen. Kunder som lämnar omdömen via omdömeslänken verifieras automatiskt. Kunder som inte använder länken när de lämnar omdömen kan Zensum inte verifiera.