Privatlån
2024-02-15
Kreditvärdighet – allt du behöver veta
TA KONTROLL ÖVER DIN EKONOMI
→ STARTA HÄR
Kostnadsfri tjänst - digital ansökan

Det du behöver veta om kreditvärdighet

Du har säkert koll på att det är din kreditvärdighet som avgör både om banken kommer att bevilja din låneansökan och hur lånevillkoren kommer att se ut. Men vad innebär egentligen kreditvärdighet? I den här artikeln berättar vi det du behöver veta om kreditvärdighet och ger dig verktyg som du kan använda för att förbättra den.

Vad är kreditvärdighet?

Kreditvärdighet är ett mått som speglar en individs betalningsförmåga, det vill säga personens möjlighet att ta sig an olika ekonomiska åtaganden utifrån sin aktuella livssituation. Måttet används främst i samband med att företag ska bedöma en potentiell kunds förutsättningar att stå för de kostnader som en produkt eller tjänst medför, samt vilken risk de själva skulle ta genom att ingå avtal med kunden. I vissa fall, såsom med lån, är kreditvärdigheten avgörande för de lånevillkor kunden kommer att få – en hög kreditvärdighet ger lägre ränta, och tvärtom.

Hur mäts kreditvärdighet?

Kreditvärdighet mäts enligt en skala där ett lågt kreditbetyg innebär att du har en svag betalningsförmåga, och högt kreditbetyg betyder att du har en god betalningsförmåga. För att få fram en individs kreditvärdighet görs en kreditupplysning, vilket innebär att ett kreditupplysningsföretag tar fram alla relevanta uppgifter kring personens ekonomi och omvandlar dem till ett betyg. 

UC, Upplysningscentralen, har följande betygsskala: 

  • Svag
  • Mindre bra
  • Bra
  • Mycket bra 
  • Utmärkt

Vilka faktorer påverkar kreditvärdigheten?

De exakta faktorerna som ligger till grund för kreditupplysningsföretagens bedömning kan variera, men grundfaktorerna är vanligtvis desamma. De viktigaste parametrarna är inkomster, utgifter, livssituation, lån och krediter. Att ha ett fast jobb med en hög inkomst, låga utgifter, få skulder, inga hemmavarande barn och att äga sin bostad ger ett högre kreditbetyg än att exempelvis vara ensamstående med låg inkomst. 

Fem sätt att förbättra din kreditvärdighet på

Även om kreditvärdigheten baseras på helhetsbilden av din livssituation är det viktigt att känna till att du kan påverka ditt kreditbetyg – ibland med ganska små medel. Här får du några konkreta tips på vad du själv kan göra för att förbättra din kreditvärdighet.

1. Betala din räkningar i tid

En förutsättning för att du ska få ett högt kreditbetyg är inte bara att du har utrymme för nya ekonomiska åtaganden, utan också att du tar hand om dina befintliga. Var därför mycket noggrann när det kommer till att betala dina räkningar i tid, det visar andra företag att du är en kund att lita på.

2. Vänta ut eventuella betalningsanmärkningar

Om du har en betalningsanmärkning sedan tidigare kommer ditt kreditbetyg förbättras så fort den har försvunnit. Vänta därför med att ansöka om lån till dess om du vill öka chansen att få så bra lånevillkor som möjligt.

3. Sluta låna för konsumtion

Att ta smålån för att konsumera påverkar din kreditvärdighet negativt. Se istället över din ekonomi och fundera på hur du kan gå tillväga för att se till att din lön ska räcka till det du behöver. 

4. Undvik tjänster eller lån med UC-kontroll

Varje gång ett företag begär en kreditupplysning på dig registreras det i ditt kreditregister, vilket sänker ditt betyg. Var därför försiktig med att ta lån eller köpa tjänster med UC-kontroll.

5. Ta en kreditupplysning på dig själv 

Om du vill få perspektiv på din egen privatekonomi kan du ta en kreditupplysning på dig själv. Det ger dig nämligen tillgång till samma data som bankerna grundar sin bedömning på utan att ditt kreditregister belastas.

Kan jag samla lån trots dålig kreditvärdighet?

Hos Zensum kan du enkelt undersöka om du kan baka ihop befintliga lån, avbetalningar och krediter till ett enda samlingslån med låg ränta. Det enda du behöver göra är att skicka in en ansökan, så återkommer vi till dig med erbjudanden. Att använda vår tjänst är kostnadsfritt och du förbinder dig inte till något genom att ansöka.

Vanliga frågor om kreditvärdighet

Vad menas med hög kreditvärdighet?

Hög kreditvärdighet är när en person har en god betalningsförmåga och möjlighet att ta sig an nya ekonomiska åtaganden.

Var kan man se sin kreditvärdighet?

Om du vill se vad du har för kreditvärdighet kan du göra en kreditupplysning på dig själv, exempelvis via UC.

Hur lång tid tar det att förbättra sin kreditvärdighet?

Tiden det tar att förbättra sin kreditvärdighet beror på ursprungsläget och vad som behöver förändras.

Kan man låna med låg kreditvärdighet?

I vissa fall är det möjligt att låna med låg kreditvärdighet, men du kan få betydligt bättre villkor om du försöker förbättra ditt kreditbetyg eller skaffar en medlåntagare att låna med.

Här visas ett urval av våra 5-stjärniga omdömen. Betyg beräknas baserat på alla omdömen hos Trustpilot, med beaktande av aktualitet, mängd och stjärnbetyg. Omdömens äkthet kontrolleras delvis. Zensum bjuder in kunder som har använt tjänsten via sms/epost att lämna omdömen. Kunder som lämnar omdömen via omdömeslänken verifieras automatiskt. Kunder som inte använder länken när de lämnar omdömen kan Zensum inte verifiera.