Privatlån
2024-02-15
Vad är kreditränta? – Zensum förklarar
TA KONTROLL ÖVER DIN EKONOMI
→ STARTA HÄR
Kostnadsfri tjänst - digital ansökan

Vad är kreditränta?

När du ska ta ett lån behöver du reda på hur dess villkor kommer att påverka dig ekonomiskt. Att se över krediträntan är en del av det, men det räcker inte om du vill veta hur mycket lånet faktiskt kommer kosta. Här berättar vi vad du behöver känna till om kreditränta, inklusive varför den i vissa fall är missvisande.

Förklaring av kreditränta

Kreditränta är den kostnad som du får betala till långivaren för ett lån eller utnyttjad kredit. Denna ränta kallas även för nominell ränta och används främst i marknadsföringen av lån och krediter. Krediträntan inkluderar inte andra avgifter som långivaren kan ta ut för lånet, såsom uppläggnings- och aviavgift.

Läs mer: Så sänker du din bolåneränta

Faktorer som påverkar krediträntan

Även om en långivare kan marknadsföra en viss räntesats för sina lån är det inte säkert att du får just den räntesatsen när du själv ansöker om ett. Det beror på att räntan är personlig och baseras på hur stor risk långivaren bedömer att du inte kan återbetala lånet som avtalat. I samband med att du skickar in din låneansökan tar långivaren en kreditupplysning på dig för att ta reda på hur din privatekonomi ser ut. Några avgörande faktorer är om du har några befintliga skulder och hur höga fasta kostnader du har i förhållande till dina inkomster.

Så räknar du ut krediträntan

Formel: 

lånebelopp i kronor x ränta i decimalform = kreditränta i kronor

Exempel:

Du vill ta ett lån på 50 000 kronor. En långivare erbjuder dig ett lån med en kreditränta på 10 %.

50 000 x 0,10 = 5 000

Krediträntan för lånet blir 5 000 kronor, därutöver kan långivaren ta ut andra avgifter.

Här kan du läsa mer om hur du räknar ut dina räntekostnader.

Då kan krediträntan vara missvisande

Det är viktigt att vara medveten om att krediträntan sällan ger en verklig bild av kostnaden för ett lån, inte minst om lånet marknadsförs som räntefritt. I dessa fall kompenseras den låga räntan ofta med höga avgifter så att långivaren ska få in precis lika mycket pengar som om räntan hade legat på en normal nivå. Ett sätt att ta reda på vad kostnaden för ett lån blir är att undersöka vad det har för effektiv ränta, den visar nämligen vad lånet kostar per år inklusive ränta och samtliga avgifter.

Vanliga frågor om kreditränta

Är ränta och kreditränta samma sak?

Ja, kreditränta är den ränta som du får betala för att låna pengar av en långivare.

Hur beräknas kreditränta?

För att räkna ut hur mycket krediträntan blir i kronor multiplicerar du lånebeloppet med räntesatsen i decimalform.

Hur får jag bäst kreditränta på mitt lån?

Du jämför lån från flera långivare och tittar i första hand på lånens effektiva ränta. På så sätt kan du välja låneerbjudandet med bäst villkor.

Här visas ett urval av våra 5-stjärniga omdömen. Betyg beräknas baserat på alla omdömen hos Trustpilot, med beaktande av aktualitet, mängd och stjärnbetyg. Omdömens äkthet kontrolleras delvis. Zensum bjuder in kunder som har använt tjänsten via sms/epost att lämna omdömen. Kunder som lämnar omdömen via omdömeslänken verifieras automatiskt. Kunder som inte använder länken när de lämnar omdömen kan Zensum inte verifiera.