Bolån
2024-02-15
Köpa ut sambo – så funkar det | Guide från Zensum
TA KONTROLL ÖVER DIN EKONOMI
→ STARTA HÄR
Kostnadsfri tjänst - digital ansökan

Köpa ut sambo – tips och råd till dig som ska separera

Står du inför en separation från din sambo och önskar bo kvar i er tidigare gemensamma bostad? Nedan hittar du tips och råd om hur det fungerar att köpa ut sin sambo, vad sambolagen säger och vad som är viktigt att tänka på för att det ska bli schysst åt bägge håll. 

Så säger sambolagen om gemensam bostad och separation

Inför en samboseparation är det viktigt att veta vilka regler som gäller och vad som faktiskt står i lagen om ägarskap av en gemensam bostad. Har du och din sambo en bostad som ni köpt under tiden ni varit tillsammans äger ni enligt lag 50% vardera av bostaden. Detta gäller oavsett om ni betalat lika mycket var vid köpet eller om en av er gått in med alla pengar. Enda undantaget från detta är om ni skrivit ett samboavtal om att bostaden ska räknas som enskild egendom för en av er.

Så går det till att köpa ut sambo

Vill du köpa ut din sambo kan du göra det genom ett av följande två alternativ: en bodelning eller ett vanligt utköp. 

Utköp genom bodelning

Vid en bodelning görs en form av fiktiv försäljning, i vilken ni räknar ut hur mycket ni skulle ha fått för bostaden vid en försäljning. Marknadsvärdet delas på hälften, men eftersom ingen faktisk försäljning sker slipper du som köper ut din sambo att betala lagfart (om det gäller ett hus). Eventuell vinstskatt räknas också bort och realiseras först den dag bostaden säljs. Den faller då på dig som bor kvar.


Räkneexempel för utköp genom bodelning:

Bostadens marknadsvärde: 4 000 000 kr

Inköpspris: -3 000 000 kr

Fiktivt mäklararvode: -70 000 kr

Renoveringskostnader: -200 000 kr

Vinst: 4 000 000-3 000 000-70 000-200 000 = 730 000

22% vinstskatt: 0,22*730 000 = 160 000 kr

Ovanstående uträkning visar hur mycket fiktiv vinstskatt som ska räknas bort. I nästa steg ska ni räkna ut summan som den ena parten ska lösas ut för. Detta görs enligt följande:

Marknadsvärde: 4 000 000 kr

Fiktivt mäklararvode: -70 000 kr

Vinstskatt: -160 600 kr

Summa: 3 769 400 kr

3 769 400 kr delat på två blir 1 884 700 kr, vilket alltså är summan du ska lösa ut din sambo för. 

Läs mer om sambo och bodelning.

Vanligt utköp

Vid ett vanligt utköp skrivs ett köpekontrakt med dig som köpande part och din före detta sambo som säljande part. Till skillnad från vid bodelning sker här en riktig försäljning, vilken den säljande parten också ska deklarera. Görs en vinst ska en vinstskatt på 22% betalas, men vid köp av ny bostad kan skatten skjutas upp. Vid förlust kan den säljande parten istället göra avdrag för det. 

Uträkning vid vanligt utköp görs så här:

Marknadsvärde: 4 000 000 kr

Fiktivt mäklararvode: -70 000 kr

Summa: 3 930 000 kr, vilket delat på två blir 1 965 000 kr.

I det här fallet blir summan som din sambo ska köpas ut för 1 965 000 kr. Görs en vinst får hen skatta 22% på den, eller skjuta upp om möjligt. För dig som kvarboende part realiseras vinstskatten den dag du säljer. 

Vad händer med bolånet?

Har ni lån på bostaden ska dessa lösas med 50% i samband med utköpet. Du som kvarboende tar då över hela bolånet. Använder vi siffrorna från exemplen ovan och ponerar att ni har 2 miljoner kronor i lån på bostaden, ska alltså 1 miljon kronor räknas bort från det du ska betala din före detta sambo. Enligt exemplen ovan ska du då köpa ut din sambo för 884 700 kr vid en bodelning, eller 965 000 kr vid ett vanligt utköp. 

Om du inte har råd att köpa ut din sambo

Att gå från att vara två som delar på bolån och övriga gemensamma kostnader till att betala allt själv kan vara tufft. Har du inte råd att köpa ut din sambo kan du istället överväga att bli utköpt själv, eller att ni säljer bostaden och köper varsin ny. 

Bra att tänka på vid samboseparation

  • Värdet på bostaden ska delas lika, såvida inget samboavtal finns. 
  • Utköp kan göras via bodelning eller vanligt utköp. Vid ett vanligt utköp tar den säljande parten sin del av skatten. Vid bodelning faller hela eventuella framtida vinstskatt på kvarboende part. 
  • Har ni svårt att komma överens? Ta hjälp av en jurist för att säkerställa att det blir schysst åt båda håll. 

Så kan vi på Zensum hjälpa dig

Vill du köpa ut din sambo behöver du lösa dennes del av marknadsvärdet på bostaden. Har du inte pengarna kontant behöver du ansöka om ett helt nytt bolån. Hos Zensum kan du jämföra ränta och villkor för bolån hos flera olika banker och långivare med en enda ansökan. Tjänsten är enkel och smidig, och säkerställer att du får bästa möjliga villkor på ditt lån. 

Jämför bolån här. 

Vanliga frågor om att köpa ut sambo


Hur mycket kostar det att köpa ut sambo?

Det beror på bostadens marknadsvärde, fiktivt mäklararvode, lån och om du gör det via bodelning eller ett vanligt utköp. 

Hur räknar man när man ska köpa ut sin sambo?

Uträkning kan göras på två olika sätt, beroende på om ni väljer utköp genom bodelning eller vanligt utköp. Se exemplen ovan.

Hur köper man ut sin sambo?

Utköp kan göras genom bodelning, i vilken man gör en slags fiktiv försäljning, eller genom ett vanligt utköp med ett köpekontrakt. 

Kan man vägra att bli utköpt?

Ja, man kan vägra att bli utköpt ur en sammanägd bostad. Kan man inte komma överens säger dock sambolagen att bostaden ska tillfalla den som har störst behov av den.

Här visas ett urval av våra 5-stjärniga omdömen. Betyg beräknas baserat på alla omdömen hos Trustpilot, med beaktande av aktualitet, mängd och stjärnbetyg. Omdömens äkthet kontrolleras delvis. Zensum bjuder in kunder som har använt tjänsten via sms/epost att lämna omdömen. Kunder som lämnar omdömen via omdömeslänken verifieras automatiskt. Kunder som inte använder länken när de lämnar omdömen kan Zensum inte verifiera.