Bolån
2024-02-15
Kontantinsats - Vad är det? vi på Zensum förklarar!

Kontantinsats - Vad är det egentligen? Zensum ger dig svaren

Kontantinsatsen är enkelt förklarat de 15 % som du behöver betala själv på din bostad. När man köper en bostad och tar ett bostadslån kan bolånet, eller bottenlånet som det också kallas, aldrig täcka mer än 85 % av bostadens pris. Därför behöver du alltid själv betala en kontantinsats på minst 15%.

Vad är en kontantinsats?

En kontantinsats är den andel av ett bostadsköp som inte kan finansieras av ett traditionellt bolån. Du måste alltså själv stå för minst 15 % av priset på bostaden. Många väljer att finansiera denna delen med hjälp av sparade pengar, men om dessa inte finns kan du till exempel välja att ta ett kontantinsatslån även kallat privatlån. 

Vad innebär bolånetaket?

År 2010 infördes en ny lag av finansinspektion som kallas bolånetak vilket gjorde att det inte längre var möjligt att ta ett lån för hela bostadspriset. Idag kan man låna upp till 85 % av bostadens pris och resterande 15 % måste du finansiera själv. 

När använder man sig av en kontantinsats?

När du ska finansiera ett bostadsköp och väljer att ta ett bolån så behöver du betala minst 15 % av bostadens pris själv. Dessa 15 % kallas för kontantinsats. För att banken ska kunna lita på att du kan betala tillbaka lånet tar de ut en kontantinsats.

Bra att lägga en högre kontantinsats än vad som krävs 

När du köper en bostadsrätt, villa eller ett radhus måste du alltid betala minst 15 % av bostadspriset själv. Självklart är det väldigt bra om du kan betala mer än så med egna pengar. Ju mer du har betalat av lånet desto lägre månadskostnad kommer ditt bolån ha. Även om räntan för ett bostadslån i regel är låg, är det positivt att kunna betala av sitt lån så fort som möjligt. 

Finansiera kontantinsatsen på andra sätt?

Har du inte pengar till en kontantinsats för den lägenhet eller villa du vill finansiera finns det, trots bolånetakets lag, andra vägar att gå. Nedan listar vi två alternativ: 


  • Köp bostaden tillsammans med någon annan. Har du en medsökande kan du både bli beviljad ett större lån, men också lägga in en större kontantinsats.
  • Ta ett privatlån eller blancolån. Detta kallas även kontantinsatslån och fungerar precis som andra privatlån. Ett lån utan säkerhet helt enkelt.

Vanliga frågor om kontantinsats

Vad är skillnaden mellan handpenning och kontantinsats?

  • Handpenningen är en förskottsbetalning som betalas direkt när du skrivit köpekontraktet. Det är en säkerhet för att du ska köpa bostaden och den brukar ligga på 10 %.
  • Kontantinsatsen betalar du först när du får tillträde till bostaden och den ska täcka minst 15 % av bostadens pris.

Är en insats samma sak som en kontantinsats? 

Ja det är det. Vissa benämner det som insats till en lägenhet exempelvis och menar då kontantinsats.

Är det fast eller rörlig ränta på ett bolån?

Det kan du välja själv. En fast ränta innebär att du betalar samma belopp av lånet varje avbetalningstillfälle i allt från 1 - 5 år, ibland mer. Väljer du rörlig ränta kan boräntan komma att ändras med tiden beroende på hur marknadsräntorna förändras. 

Kontantinsats - Vad är det? vi på Zensum förklarar!

Vad betyder kontantinsats? Vem behöver det? Varför använder man det? Hur fungerar det? Zensum reder ut allt om kontantinsats!
  • Bolån oavsett anställningsform
  • Bolån med bet.anmärkningar
  • Individuell helhetsbedömning
Urval partners privatlån/bolån

Bolån med individuell bedömning

Bolån med individuell bedömning

Säger storbanken nej till bolån finns det idag många bra alternativ oavsett vilket situation du befinner dig i.
Säger storbanken nej till bolån finns det idag många bra alternativ oavsett vilket situation du befinner dig i.

Zensum jämför med flera olika aktörer och kan hjälpa dig att få ett bolån oavsett om du har en betalningsanmärkning eller saknar fast anställning.

  • Bolån oavsett anställningsform
  • Bolån med bet.anmärkningar
  • Individuell helhetsbedömning
Se alla omdömen