Privatlån
2024-02-15
Vad är konsumentkredit? – Zensum förklarar
TA KONTROLL ÖVER DIN EKONOMI
→ STARTA HÄR
Kostnadsfri tjänst - digital ansökan

Vad är konsumentkredit?

Om du tar ett privatlån, handlar på kredit eller skaffar ett kreditkort har du tecknat en konsumentkredit. Här går förklarar vi vad som definierar en konsumentkredit, vilka typer det finns och vad du ska tänka på när du tecknar en. 

Vad betyder konsumentkredit?

Konsumentkredit är ett samlingsnamn för alla typer av krediter som är avsedda för privat konsumtion. Bland konsumentkrediter ingår exempelvis privatlån, köp av vara eller tjänst på avbetalning eller kredit, högkostnadskrediter, kreditlån och kreditkort. Lån med säkerhet räknas inte som konsumentkrediter, dock regleras bolån till viss del av konsumentkreditlagen. Konsumentkreditlagen är en lag som anger hur villkor för konsumentkrediter får se ut, och syftar till att skydda konsumenter som ingår kreditavtal med företag.

Olika typer av konsumentkrediter

Konsumentkrediter kan delas in i tre kategorier; privatlån, krediter och högkostnadskrediter.

  • Privatlån: Ett lån som inte är knutet till ett specifikt objekt utan som låntagaren kan använda som den vill. 
  • Kredit: Ett slags lån där kredittagaren får förfoganderätten över en summa pengar under en viss tidsperiod (kredittid). Till skillnad mot privatlån sätts pengarna aldrig in på kredittagarens konto.
  • Högkostnadskredit: Ett slags snabblån som kännetecknas av att dess ränta är minst 30 procentenheter högre än Riksbankens referensränta.

Hur fungerar konsumentkrediter?

Bedömning av din kreditvärdighet

När du ska ta någon form av konsumentkredit behöver lån- eller kreditgivaren först bedöma om du har förutsättningar att återbetala lånet, ofta genom en kreditupplysning. Detta är något de är skyldiga till enligt konsumentkreditlagen och ska motverka att du ska få ekonomiska problem.

Dyrare än lån med säkerhet

Jämfört med bolån, vissa fritidshuslån eller andra lån med säkerhet är konsumentkrediter betydligt dyrare eftersom lån utan säkerhet innebär en större risk för långivaren. Däremot finns det stora kostnadsskillnader mellan olika konsumentkrediter, så det lönar sig alltid att jämföra flera alternativ.

Du bestämmer över konsumentkrediten

Oavsett om du tar ett privatlån eller har ett kreditkort är det upp till dig att bestämma vad pengarna ska användas till.  Det finns alltså inga specifika krav kring användningen från kreditgivaren. 

Vem kan teckna en konsumentkredit?

För att teckna en konsumentkredit behöver du åtminstone:

  • vara folkbokförd i Sverige
  • vara minst 18 år
  • ha en årsinkomst på 120 000 kronor
  • inte ha några skulder hos Kronofogden.

Olika aktörer kan dock ställa egna krav kring vad som behöver uppnås för att du ska få teckna konsumtionskredit hos dem. Vissa kan till exempel ha som kravställning att inte bevilja konsumtionskrediter till personer under 20 år, andra kan vilja se en högre årsinkomst.

Viktigt att tänka på innan du tecknar en konsumentkredit 

Vad kostar konsumentkrediten?

Om du överväger att teckna någon slags konsumentkredit är det viktigt att du förstår kreditens totala kostnad och inverkan på din ekonomi innan du skriver på avtalet. Läs noggrant igenom förköpsinformationen och se över lånets effektiva ränta – den visar vad lånets verkliga kostnad blir på årsbasis.

Undvik att låna för ren konsumtion

Försök att ha som riktlinje att undvika lån som går till ren konsumtion, dessa kan nämligen lätt leda till att du hamnar i en situation där dina skulder växer sig större och större. Om du då skulle behöva låna för att exempelvis ha råd med en kontantinsats till en bostad finns risken att långivare anser att du är för skuldsatt för att bevilja lånet. 

Jämför lån från flera långivare

Ett enkelt sätt att försäkra dig om att du får ett så fördelaktigt lån som möjligt är att jämföra offerter från flera långivare. När du använder Zensums kostnadsfria jämförelsetjänst tar vi en enda kreditupplysning på dig, därefter skickade vi vidare din ansökan till de långivare vi samarbetar med. Inom kort återkommer de till dig med erbjudanden som du kan få hjälp av våra certifierade handläggare att jämföra. Ifall du hittar ett alternativ som passar dig är det bara att gå vidare med det, men det är ingenting du binder dig till.

Vanliga frågor om konsumentkredit

Hur lång är återbetalningstiden för konsumentkrediter?

Det varierar beroende på vilken typ av konsumentkredit det gäller, men något som är värt att ta i beaktning är att totalkostnaden för krediten blir högre ju längre du har den.

Hur ansöker jag om konsumentkredit?

Du kan till exempel vända dig till oss på Zensum, vi hjälper dig att jämföra privatlån från flera långivare helt kostnadsfritt.

Vad är skillnaden på konsumentkredit och kreditlån?

Kreditlån är en form av konsumentkredit som fungerar ungefär som ett kreditkort – du betalar endast ränta på de pengar du väljer att använda.

Är konsumentkredit ett privatlån?

Ja, en konsumentkredit kan vara ett privatlån, men även kontokrediter, kreditkort och kreditköpavtal räknas som konsumentkrediter.

Här visas ett urval av våra 5-stjärniga omdömen. Betyg beräknas baserat på alla omdömen hos Trustpilot, med beaktande av aktualitet, mängd och stjärnbetyg. Omdömens äkthet kontrolleras delvis. Zensum bjuder in kunder som har använt tjänsten via sms/epost att lämna omdömen. Kunder som lämnar omdömen via omdömeslänken verifieras automatiskt. Kunder som inte använder länken när de lämnar omdömen kan Zensum inte verifiera.