Privatlån
2024-02-15
Handla på avbetalning – Så fungerar det
TA KONTROLL ÖVER DIN EKONOMI
→ STARTA HÄR
Kostnadsfri tjänst - digital ansökan

Handla på avbetalning – så fungerar det

Avbetalning ger dig möjlighet att delbetala en vara eller tjänst som är lite dyrare i inköp. Det kan vara ett bra alternativ om du inte vill eller kan betala hela köpesumman på en gång – men vilka villkor du får från kreditgivaren spelar stor roll. Här kan du läsa mer om hur avbetalning fungerar, när det kan vara förmånligt och vilka risker du behöver ta hänsyn till.
 

Vad är avbetalning?

Avbetalning är en typ av kredit som innebär att du köper en produkt, men betalar för den i efterhand. Betalningarna delas upp under en viss period, ofta ett förbestämt antal månader, varför avbetalning också kallas för delbetalning.
 

Hur handlar man på avbetalning?

Avbetalningsköp kan göras på ett par olika sätt. Många butiker och företag erbjuder egna alternativ för avbetalning på en vara eller tjänst – ofta i samarbete med något kreditinstitut – där du får ingå ett avtal om delbetalning i samband med köpet. I avtalet finns specificerat under vilken period avbetalningen ska ske och hur mycket du ska betala varje gång. 

Ett annat sätt att köpa på avbetalning är att betala hela beloppet med ett kreditkort, och sedan dela upp betalningen av kreditkortsfakturan på flera tillfällen. I det här fallet kan du själv välja hur mycket du ska betala varje månad och hur många gånger du vill dela upp betalningen på.
 

Kreditupplysning i samband med avbetalningsköp

Ett avbetalningsköp innebär i praktiken att säljaren lånar ut pengar till dig genom att låta dig delbetala. För att vara säker på din kreditvärdighet görs därför en kreditupplysning i samband med att köpet görs. I upplysningen visas bland annat din inkomst samt eventuella skulder hos Kronofogden och betalningsanmärkningar. 

För att få göra en kreditupplysning måste företaget ha godkända skäl. Hur mycket av din personliga information de får ta del av beror också på hur riskfylld krediten anses vara. Därför finns två olika typer av kreditupplysningar:

Personupplysning

Personupplysning är den mest omfattande kreditupplysningen som visar allt från inkomst och eventuella skulder, till civilstånd och fastighetsinnehav. Denna upplysning används bland annat vid ansökan om bolån eller större privatlån.

Mikroupplysning

Mikroupplysning visar bara information om inkomst, skulder och anmärkningar. Den här typen av kreditupplysning används vid mindre riskfyllda krediter – till exempel mindre konsumtionsköp med avbetalning. 

Räntefri avbetalning vs. ränteburen avbetalning – vad är skillnaden?

Villkoren för ett avbetalningsköp kan skilja sig mycket åt mellan olika butiker och kreditgivare – framförallt när det gäller eventuell ränta. En del erbjuder räntefria avbetalningar, medan andra lägger på ränta som gör att produkten du inhandlat i slutändan blir dyrare än det ursprungliga priset. 

En räntefri avbetalning innebär att du inte behöver betala någon ränta på det belopp du handlat för. Detta är det billigaste och mest förmånliga alternativet. Vid ränteburen avbetalning tillkommer ränta varje månad, som en slags avgift för att du delbetalar. Hur hög räntan är kan variera kraftigt mellan olika företag, varför det är viktigt att kolla igenom villkoren noggrant innan du genomför ett köp.
 

När kan det vara förmånligt med avbetalningsköp?

Avbetalningsköp kan vara bra om du ska göra ett dyrare inköp – till exempel kostsam elektronik, en bil eller en ny soffa – men inte vill eller har möjlighet att betala hela beloppet på en gång. Då kan exempelvis ett billån möjliggöra finansieringen av köpet.
 

Risker med avbetalning 

Precis som alla typer av lån och krediter är även avbetalningsköp förenat med en del risker. Det kan verka lockande att inhandla en dyr produkt och få betala av lite i taget. Men med en hög ränta – eller om du inte följer avbetalningsplanen – kan det stå dig mycket dyrt. 

Innan du tar något på avbetalning (som företag eller privatperson) är följande risker viktiga att känna till:

 • Missar du eller blir sen med en avbetalning har kreditgivaren rätt att ta ut dröjsmålsränta.
 • Har du inte råd att betala enligt den ursprungliga planen och vill förlänga avbetalningsperioden finns risk att du får en betydligt högre ränta.
 • Avbetalningsköp kan påverka din kreditvärdighet negativt och göra det svårare att få lån om du har många kreditförfrågningar registrerade hos kreditupplysningsföretagen.
   

Viktigt att tänka på vid avbetalningsköp

 • Räntefri avbetalning är mest förmånligt, även om uppläggningsavgift och fakturaavgift kan tillkomma. 
 • Vid ränteburen avbetalning – kontrollera villkoren noggrant och be att få se det totala beloppet du ska betala varje månad, såväl som vad den slutliga kostnaden blir. 
 • Titta på vilken effektiv ränta du kommer få, snarare än den nominella räntan. I den effektiva räntan är alla övriga avgifter inkluderade, varför denna blir mer rättvisande. 
 • Räkna ut vad slutpriset för produkten blir. Undvik avbetalningsköp med hög ränta som gör att du får betala mycket mer än ursprungspriset.
   

Vanliga frågor om avbetalning


Vad betyder ordet avbetalning?

Ordet avbetalning syftar till att du betalar av lite åt gången för en vara eller tjänst du köpt, istället för att betala hela beloppet på en gång. 

Hur fungerar en avbetalning?

Avbetalning innebär oftast att du ingår ett avtal om att betala ett visst belopp varje månad under en viss period, tills dess att produkten du köpt är slutbetald. 

Är avbetalning kredit?

Ja, avbetalning är en form av kredit eftersom du får tillgång till varan/tjänsten först och betalar i efterhand. 


Vad är skillnaden mellan avbetalning och delbetalning?

Avbetalning och delbetalning används ofta synonymt och syftar till samma sak.

Här visas ett urval av våra 5-stjärniga omdömen. Betyg beräknas baserat på alla omdömen hos Trustpilot, med beaktande av aktualitet, mängd och stjärnbetyg. Omdömens äkthet kontrolleras delvis. Zensum bjuder in kunder som har använt tjänsten via sms/epost att lämna omdömen. Kunder som lämnar omdömen via omdömeslänken verifieras automatiskt. Kunder som inte använder länken när de lämnar omdömen kan Zensum inte verifiera.