Skuldfinansiering – vad är det & hur fungerar det?

Få ordning på ekonomin med skuldfinansiering ✓Lån för skuldfinansiering ✓Varför skuldfinansiering? ✓Olika alternativ ✓Så kan Zensum hjälpa till
  • Bolån oavsett anställningsform
  • Bolån med bet.anmärkningar
  • Individuell helhetsbedömning
Urval partners privatlån/bolån

Bolån med individuell bedömning

Bolån med individuell bedömning

Säger storbanken nej till bolån finns det idag många bra alternativ oavsett vilket situation du befinner dig i.
Säger storbanken nej till bolån finns det idag många bra alternativ oavsett vilket situation du befinner dig i.

Zensum jämför med flera olika aktörer och kan hjälpa dig att få ett bolån oavsett om du har en betalningsanmärkning eller saknar fast anställning.

  • Bolån oavsett anställningsform
  • Bolån med bet.anmärkningar
  • Individuell helhetsbedömning
Privatlån
2023-08-14
Skuldfinansiering – vad är det & hur fungerar det?

Få ordning på ekonomin med skuldfinansiering – så fungerar det

Har du betalningsanmärkningar, en skuld hos Kronofogden eller många dyra krediter? En skuldfinansiering kan hjälpa dig att städa upp i privatekonomin och förbättra din kreditvärdighet. Här kan du läsa om vad skuldfinansiering innebär, vilka krav som ställs och var du kan få hjälp med skuldfinansiering. 

Vad innebär skuldfinansiering?

Skuldfinansiering är ett sätt att lösa mindre lån och högkostnadskrediter genom att baka ihop dem till ett större samlingslån med lägre ränta och bättre villkor. Att sälja av eller pantsätta ägodelar för att kunna betala av skulder är också en typ av skuldfinansiering. 

Viktigt att veta är att skuldfinansiering inte är samma sak som skuldsanering. Skuldsanering kan ansökas om ifall du har skulder som är så stora att du inte bedöms kunna betala av dem inom en överskådlig framtid. Skuldsanering beviljas av Kronofogden och innebär att en del av dina skulder skrivs av och att du får ett förbehållsbelopp att leva på tills dess att resten är betalt. 

När kan skuldfinansiering vara bra?

Skuldfinansiering genom lån syftar till att minska antalet krediter för att dels få ned kostnaderna för lån, dels förbättra din kreditvärdighet. Det kan även användas för att lösa skulder hos Kronofogden och få din privatekonomi på fötter igen. 

Behov av skuldfinansiering kan komma av flera orsaker. Idag går det exempelvis väldigt lätt att både handla på faktura och ta snabba lån, som sms-lån, vilket kan verka som en bra idé till en början. Skyhöga räntor gör dock att även små krediter snabbt kan bli så pass stora att du inte har råd att betala tillbaka dem. 

Inkomstbortfall till följd av arbetslöshet eller långvarig sjukdom kan också göra att privatekonomin inte går ihop och att obetalda räkningar blir till skulder som växer sig större hos inkassobolag och Kronofogden. Oavsett varför man blir skuldsatt är det något som försvårar livet och gör det både krångligare och dyrare att leva. Det kan till exempel vara svårt att få bostadslån, hyreskontrakt och olika typer av abonnemang. Då kan hjälp genom skuldfinansiering vara ett bra alternativ. 

Lästips: 7 sätt att bli skuldfri

Så fungerar skuldfinansieringslån

Skuldfinansieringslån innebär att du tar ett nytt lån för att kunna betala bort andra lån och krediter. Det är alltså ett större lån, för vilket räntan oftast också är lite lägre och villkoren bättre. Jämfört med att ha flera mindre krediter, blir ett enda större lån både billigare och enklare. Det ser också bättre ut i kreditupplysningar hos UC. 

Är du i behov av lån för skuldfinansiering finns flera olika möjligheter:

Bolån för skuldfinansiering

Har du redan ett befintligt bolån kan du ansöka om att utöka det för att kunna betala av skulder. Detta kan vara ett bra alternativ om du har låneutrymme kvar på din bostad eftersom lån med säkerhet vanligtvis har lägre ränta än blancolån. 

Skuldfinansiering utan säkerhet (privatlån)

Om utökning av bolån inte är något alternativ kan du också söka skuldfinansieringslån utan säkerhet. Då ansöker du bara om ett vanligt privatlån, även kallat blancolån. Lån utan säkerhet har högre ränta än lån med säkerhet och villkoren kan variera mycket mellan olika långivare. Tänk därför på att jämföra räntor hos flera olika banker innan du bestämmer dig. 

Omstartslån

Ett omstartslån är ett privatlån specifikt avsett för att hjälpa den som är skuldsatt att få ordning på sin ekonomi. Har du svårt att få ett vanligt lån, till exempel för att du har skulder hos Kronofogden eller betalningsanmärkningar, kan ett omstartslån fungera. 

Lån med medlåntagare

En medlåntagare kan vara bra om du inte beviljas ett vanligt lån på egen hand. Två sökande innebär nämligen mer trygghet för banken eftersom medlåntagaren är solidariskt betalningsansvarig för lånet. Detta innebär att hen är skyldig att betala om du inte kan. En medlåntagare kan till exempel vara en partner, en förälder eller ett syskon – huvudsaken är att personen har stabil ekonomi och god kreditvärdighet. 

Vad krävs för att få låna till skuldfinansiering?

Olika långivare har olika krav för lån, varför villkoren för att beviljas en kredit kan skilja sig åt mellan olika aktörer. En del banker är mycket restriktiva med lån om du har betalningsanmärkningar, medan andra beviljar det mot en högre ränta. 

Till skillnad från vid skuldsanering genom Kronofogden finns inga krav på att du måste ha ohanterbara skulder för att få skuldfinansiering. Ett skuldfinansieringslån är egentligen bara ett vanligt lån, med eller utan säkerhet, som du använder för att omfinansiera andra krediter och samla lån. Kraven för skuldfinansiering är således samma som när du söker lån rent generellt. 

Sök skuldfinansieringslån via Zensum – jämför villkor hos flera olika banker

Eftersom räntor och villkor varierar stort mellan olika långivare är det viktigt att du jämför erbjudanden hos olika aktörer innan du tar ett skuldfinansieringslån hos någon. Detta för att vara säker på att du får ett så förmånligt lån som möjligt. 

Hos Zensum kan du söka lån hos flera olika banker och kreditgivare samtidigt med endast en ansökan – och en enda kreditupplysning. Ju färre kreditupplysningar, desto bättre för din kreditvärdighet. Du fyller i dina ansökningsuppgifter för lån med eller utan säkerhet och får inom kort svar om låneerbjudanden från våra samarbetspartners. Givetvis väljer du själv om du vill tacka ja och till vilket. 

Har du frågor om tjänsten eller önskar hjälp med din ansökan? Välkommen att  höra av dig till oss via mail eller telefon. 

Vanliga frågor om skuldfinansiering

Vad är skillnaden mellan skuldfinansiering och skuldsanering?

Skuldfinansiering innebär att du löser gamla krediter och skulder med hjälp av ett nytt lån. Vid skuldsanering får du hjälp med dina skulder hos Kronofogden.

Varför bör jag göra en skuldfinansiering?

En skuldfinansiering kan hjälpa dig att sänka dina månadskostnader för lån, förbättra din kreditvärdighet och underlätta din privatekonomi.

Kan man göra en skuldfinansiering med betalningsanmärkningar?

Ja, vissa långivare beviljar lån även om du har betalningsanmärkningar, dock med högre ränta. Ett omstartslån specifikt för skulder kan också vara ett alternativ. 

Vad kostar skuldfinansiering?

Skuldfinansiering kostar som ett vanligt lån. Du betalar ränta varje månad, vilken beroende på lånets storlek och långivare kan variera.

Ansök om ett privatlån

Zensum har sedan 2013 hjälpt sina kunder att jämföra lån kostnadsfritt. Samla dina lån och sänk dina kostnader.

Totalt lånebelopp
Lånetid
8 år
Ungefärlig månadskostnad:
1 985 kr
Gå vidare
Välj syfte med lånet
Vill du lösa nuvarande lån (ej bolån)?
Ange den del av lånet på 150 000 kr som du vill använda till att lösa dina nuvarande lån.
?
Ange ungefärlig nuvarande skuld för lån/krediter du vill lösa (ej bolån).
Syfte för övriga 100 000 kr
Vad är syftet med lånet?
Civilstånd
Ange antal barn/ungdomar, under 21 år, som föräldrarna är underhållsskyldiga för.
Boendeform
Hyra och driftskostnader (din del)
?
I boendekostnaden ingår hyra och övriga driftskostnader. Ej räntor och amorteringar.
Amorteringar och räntor ska inte räknas med.
Anställningsform
Månadslön
Arbetsplats
Anställd sedan
Anställd till
Vilken företagsbransch?
Kontaktuppgifter
Personnummer
Är du eller familjemedlem i en politisk utsatt ställning?
?
Enligt lag måste bankerna ställa denna fråga.
Medsökande
Ta bort
?
Medsökande är en person som tillsammans med dig står på lånet.
En medsökande ökar chansen till mer relevanta bud.
Medsökande Civilstånd
Ange antal barn/ungdomar, under 21 år, som föräldrarna är underhållsskyldiga för.
Medsökande Boendeform
Boendekostnad
?
I boendekostnaden ingår amortering, hyra och övriga driftskostnader.
Ange ungefärlig boendekostnad
Medsökande Anställningsform
Månadslön
Arbetsplats
Anställd sedan
Anställd till
Vilken företagsbransch?
Medsökande Kontaktuppgifter
Medsökande Personnummer
Är du eller familjemedlem i en politisk utsatt ställning?
?
Enligt lag måste bankerna ställa denna fråga.
Genom att klicka på “Jämför nu” godkänner du vårt användaravtal och vår dataskyddspolicy. Det kommer även genomföras en kreditupplysning på dig och en eventuell medsökande.

Boka telefonmöte

Zensum Säker är en trygghetsförsäkring som erbjuds i samarbete med AXA.

Under telefonmötet ger vi dig mer information och svarar på dina eventuella frågor. Telefonmötet är kostnadsfritt.
Välj vilken dag du vill bli kontaktad
Hämtar tider
När på dagen ska vi ringa?
Vilken tid vill du att vi ringer?
Kontaktuppgifter
Genom att klicka på “Boka tid” godkänner du att vi ringer upp dig.
Se alla omdömen