Privatlån
2024-02-15
Sälja bil med lån - vi listar vad du behöver tänka på
TA KONTROLL ÖVER DIN EKONOMI
→ STARTA HÄR
Kostnadsfri tjänst - digital ansökan

Sälja din bil med lån till bästa pris - Zensum guidar dig

Om du behöver byta bil men har lån kvar på din nuvarande bil så finns det några olika sätt att gå tillväga för att sälja eller byta in bilen. Här förklarar Zensum hur du gör steg för steg. Tänk också på att du kan lösa eventuella restskulder på bilen innan du säljer den för att få bästa möjliga pris vid försäljning.

Sälja bil med lån kvar - 6 steg

 1. Samla ihop alla relevanta dokument
  Förutom registreringsbevis och ägarbevis är det bra att ta fram besiktningsprotokoll, servicebok, kvitton på utförda reparationer med garanti kvar. Kort och gott är det bra att samla alla papper som visar på hur bilen blivit omhändertagen och vad den är värd.

 2. Värdera bilen
  Få din bil värderad så att du vet hur mycket pengar du kan få för den. Om du vill sälja den med lån kvar så får du räkna med en viss värdeminskning på grund av lånet.

 3. Piffa till bilen
  Genom att tvätta och städa bilen kommer du se till att eventuella köpare ser bilens bästa sida. Om du har fler än en uppsättning däck så putsa gärna fälgarna på de andra däcken också.

 4. Lämna korrekta uppgifter till intresserade köpare
  Säg att bilen har lån kvar och huruvida det ska lösa samtidigt som försäljningen eller om lånet ska skrivas över på nästa ägare.

 5. Be om legitimation på köpare
  Kontrollera att köparen är den hon eller han utger sig för att vara. Om köparen vill provköra bilen så kolla att personen har körkort och följ med i bilen. Om du säljer till en bilhandlare eller bilförmedling går köpet ofta smidigare tillväga.
 1. Skriv kontrakt
  Skriv ett noggrant köpekontrakt med all information. Du kan ladda ner färdiga mallar från internet, eller skriva ett eget som båda köpare och säljare undertecknar. Till exempel Konsumentverket har ett köpekontrakt för bil.

Sälja bilen innan den är betald

Det går utmärkt att sälja en bil som du har lån kvar på, men det kan vara lite krångligare än om du inte har lån på bilen. Det är ingen som tycker det är konstigt att man finansierat sin bil genom lån eftersom bilar kostar ganska mycket och ibland händer dessutom oförutsedda saker i livet som kan innebära att man kanske behöver byta bil tidigare än planerat. 

Om du säljer en bil med lån och den nya ägaren ska överta lånet i och med köpet så är det viktigt att du har informerat din långivare om det innan så de kan guida er rätt.

Byta bil med lån hos bilhandlare

Om du vill sälja din belånade bil så kan det kännas enklast att gå till en bilhandlare och sälja den till dem samtidigt som du köper en nya bil av dem, men det är inte säkert att du får hela värdet av din bil då. Bilhandlaren hjälper dig oftast att lösa lånet på bilen samtidigt som de tar över ägandet, men det kan betyda att de indirekt tar betalt för jobbet genom att ge dig en lägre värdering på bilen än om du sålde den skuldfri.

Om du hittat en bil du verkligen vill ha hos en bilhandlare så kan det dock vara snabbast och smidigast att byta in din bil med lån hos just det företaget.

Sälja bil med lån till privatperson

Om du säljer din bil till en privatperson medan du har lånet kvar så behöver du antingen lösa lånet samtidigt eller så behöver personen som köper bilen överta lånet. Enklast är såklart om du kan lösa lånet innan du säljer bilen, då är bilen skuldfri och köparen brukar vara villig att betala fullpris. Det andra alternativet är att sälja bilen billigare och skriva över lånet på den nya ägare. 

Om du säljer bilen till en privatperson som tar över lånet så är det ofta smidigast om du hjälper köparen att tala med långivaren om exakt vad det innebär att över lånet. På så sätt behöver köparen inte oroa sig utan får svar på alla sina frågor direkt.

Byta bil med lån på andra sätt

Om du har lån kvar på bilen du äger och du både vill lösa det lånet innan du säljer bilen vidare och låna ytterligare lite pengar för att kunna finansiera en större eller nyare bil så kan du ta ett billån. Billånet kan hjälpa dig att både täcka den befintliga skulden och ge dig pengar till den överskjutande delen för nya bilen. 

Genom att lösa ditt gamla billån med ett nytt billån har du bättre koll på vad den nya bilen kommer att kosta dig per månad och även vad totalkostnaden blir.

Vanliga frågor om att sälja en bil med lån

Får man sälja en bil som har lån kvar?

Ja det får man. Naturligtvis bör du berätta för köparen att bilen är belånad. Och som köpare bör man alltid kolla skulder på bilen, som lån eller fordonsskulder.

Kan man sälja en bil med lån kvar?

Ja, det går. Men tänk på att köparen ofta inte vill betala fullt värde.

Var kan man sälja en bil med lån kvar?

Du kan sälja fordonet till en privatperson, till en bilförmedling eller till en bilhandlare.

Kan man byta in en bil med lån kvar?

Ja, de flesta bilhandlare brukar vara villiga att köpa en bil med lån eller förmedla en kontakt som kan köpa den, när du byter in din bil mot en ny bil hos dem.

Är det bra att sälja en bil som har lån kvar? 

Det är oftast bättre att sälja en bil utan lån, så om du kan lösa lånen innan du säljer bilen är det att föredra. Men om du behöver så kan du sälja bilen med lånet kvar.

Här visas ett urval av våra 5-stjärniga omdömen. Betyg beräknas baserat på alla omdömen hos Trustpilot, med beaktande av aktualitet, mängd och stjärnbetyg. Omdömens äkthet kontrolleras delvis. Zensum bjuder in kunder som har använt tjänsten via sms/epost att lämna omdömen. Kunder som lämnar omdömen via omdömeslänken verifieras automatiskt. Kunder som inte använder länken när de lämnar omdömen kan Zensum inte verifiera.