Privatlån
2023-05-12
Tjäna pengar snabbt – 19 tips från Zensum

19 sätt att tjäna pengar snabbt

Behöver du få pengar omgående? Det kan vara frestande att låna, men det är oftast smartare att arbeta lite extra istället. Här går vi igenom 19 sätt att tjäna pengar snabbt – utan att öka skulderna. Låt dig inspireras!

Tjäna pengar snabbt hemifrån

Du behöver inte skaffa ett jobb för att tjäna pengar. Det finns mycket du kan göra hemifrån:

1. Hyr ut bilen

Du kan tjäna snabba pengar på att hyra ut din bil när du inte använder den. Det finns tjänster och appar som gör det enkelt. Det är ofta möjligt att få mellan 3 000 och 6 000 kronor per månad, men ibland betydligt mer, beroende på märke, modell och årsmodell. GoMore och Heap är exempel på sådana tjänster.

2. Sälj sådant du inte behöver

De flesta av oss har ganska mycket skräp hemma som inte används. Möbler, kläder, elektronik, samlarobjekt och andra prylar. Rensa garderober, vinden, källaren eller garaget och sälj rubbet på Blocket eller ordna en loppis!

3. Hyr ut båten

Har du en motorbåt eller segelbåt som du inte använder så ofta? Hyr ut den! Idag är det ett relativt enkelt och tryggt sätt att få in pengar snabbt tack vare tjänster som Skipperi och Click&Boat.

4. Hyr ut ditt boende

Airbnb känner du till. Det finns även fler sätt att tjäna extra pengar genom att hyra ut sin bostad. Qasa, Bostadsportal och Bostad Direkt är några alternativ. Tänk bara på att du måste ha godkännande från bostadsrättsföreningen först om du bor i en bostadsrätt.

5. Sälj hembakat

Har du en talang för att baka? Då kan du tjäna snabba pengar idag genom att baka något gott och sälja. Är det i små mängder krävs inget tillstånd så länge som du har en regelriktig etikett på påsen. Sälj till grannar, på torget eller knacka dörr. Det kanske kräver lite mod men det kan det vara värt!

6. Hyr ut prylar

Nuförtiden går det att hyra ut det mesta – inte bara bilar, båtar och bostäder. Har du en skruvdragare, en actionkamera, snöskoter eller en släpvagn som står och samlar damm? Hyr ut och tjäna extra pengar hemifrån. Hygglo och Rentl är exempel på plattformar som gör det möjligt.

7. Var hund- eller kattvakt

Gillar du djur och behöver tjäna pengar snabbt kan det vara en god idé att ta hand om någons katt eller hund. Yoopies, Dogley, Rover, Care och Pawshake är plattformar där du kan erbjuda dina tjänster.

Tjäna pengar snabbt online

Nätet ger många nya möjligheter att tjäna pengar snabbt. Här är våra favoriter:

8. Svara på enkäter

Finns det något enklare sätt att tjäna pengar snabbt online än att svara på enkäter? Det finns flera sajter som erbjuder ersättning där det enda kravet är att du berättar vad du tycker. Norstatpanel, Toluna och Monosurveys till exempel. Det handlar inte om några stora belopp, men likväl en extra inkomst.

9. Sälj bilder eller musik

Om du fotar, ritar, målar eller gör vektorbaserad grafik kan du sälja den online som royalty-fria bilder via sajter som exempelvis Alamy, 500px, SmugMug Pro och Shutterstock. Gör du musik eller jinglar kan du sälja även detta på nätet genom tjänster som Spotify, Tunecore, Artlist och Epidemic Sound.

10. Hitta personer

Bli en headhunter – visst låter det spännande? Faktum är att du kan tjäna pengar online enbart genom att tipsa företag om vissa personer som du tror skulle passa bra för en viss anställning. Nappar både bolaget och personen i fråga får du en ersättning. Exempelvis Bounty Hunter Sverige erbjuder denna tjänst.

11. Hitta datorbuggar

Du kan tjäna pengar fort online genom att testa programvara eller webbtjänster. Vissa företag anlitar stora mängder ”vanliga” användare som får testköra produkter och rapportera eventuella fel. Testbirds är ett av dessa.

12. Frilansa

Känner du till Fiverr? Eller kanske UpWork? Dessa plattformar är till för dig som vill erbjuda dina tjänster på nätet mot en ersättning. Kanske är du bra på att skriva, göra en voice over, rita en logotyp eller spela in videos? Allt detta kan du få betalt för!

Tjäna extra pengar snabbt genom att jobba

Om du vill tjäna lite mer pengar och inte drar dig från att lämna hemmets trygga vrå finns ännu fler alternativ:

13. Jobba extra

Det kanske enklaste sättet att tjäna extra pengar snabbt är genom att jobba övertid eller helg på ditt nuvarande jobb (om du har ett). Dels är det enkelt för du känner ju redan till ditt arbete, dels brukar det ge bra betalt per timme jämfört med alternativen.

14. Ge blod

På vissa platser kan man få en liten ersättning för att ge blod eller plasma. Ibland är det bara ett symboliskt presentkort, men på sina håll är det flera hundra kronor. Värt att undersöka! Och du bidrar ju samtidigt till något värdefullt.

15. Var barnvakt

Låt oss inte glömma det klassiska tricket att fixa pengar snabbt – att erbjuda sig att vara barnvakt. Knappast något du blir rik på men några hundralappar borde du kunna få för att passa någons barn i några timmar.

16. Erbjud läxhjälp

Att hjälpa barn med sina läxor är både nyttigt och kul. Dessutom kan du tjäna en extra slant på det. Tjänster som myNanny och Studybuddy hjälper dig att hitta uppdrag.

17. Bli matbud

Tjänster som Foodora, Bolt och Uber Eats har gjort det möjligt för mängder med människor att tjäna extra pengar vid sidan av jobbet. Allt du behöver är en cykel, moped, motorcykel eller bil – och en mobiltelefon förstås.

18. Arbeta som statist

Vore det inte lite kul att vara med i en filminspelning och få betalt samtidigt? Ersättningen för att jobba som statist varierar mycket, men det rekommenderade arvodet är 999 kronor per dag plus OB-tillägg. Kolla in Statist.se för att hitta uppdrag!

19. Plocka svamp och bär

Finns det något härligare än att vistas i skog och mark? Under hösten kan du få ihop pengar ganska snabbt genom att plocka bär och svamp och sedan sälja till uppköpare. Det går att få kontakt med dessa via Facebook.

Spara pengar istället för att fixa ”nya” pengar

Att hitta sätt att skaffa pengar är ofta lösningen, men det går även att spara för att få slantarna att räcka till.

Här finns det ofta massor du kan göra – några tips:

·  Se över och samla lån och krediter: Betala inte onödigt hög ränta för dina lån. Har du flera lån kan det löna sig att baka ihop dem till ett större privatlån.

·  Ät inte ute: Det är flera gånger dyrare att äta en måltid ute jämfört med att laga maten själv. Äter du lunch ute på jobbet? Här finns massor av pengar att spara.

·  Var noga med handlingen: Maten är dyr men viss mat är dyrare än annan. Generellt sett är det betydligt billigare att äta vegetariskt än att köpa kött. Du behöver inte bli vegan, men minska på köttintaget så ska du se att det gör skillnad i plånboken. Använd gärna kuponger och jämför priser i olika butiker.

·  Kolla elförbrukningen: Elräkningen är ofta en stor kostnad. Undersök vilka prylar som drar mest el och använd dem sedan sparsamt eller byt ut dem mot energisnålare alternativ.

·  Kör mindre bil: Bilen kostar alltid mycket pengar. Kör mindre, eller ännu bättre – sälj bilen!

Läs mer i vår artikel om att spara pengar

Tjäna pengar eller låna?

Det kan vara lockande att ta ett lån när det behövs extra pengar. Som regel är det dock en dålig idé, speciellt om du behöver pengarna för konsumtion. Har du inte tillräckligt med medel för att betala räkningarna blir ett lån bara en tillfällig lösning – och det kommer surt efter. Som du kan se i listan ovan finns det mängder med sätt att få pengar snabbt utan lån. Prova några av dessa först!

Ta bara ett lån om det är absolut nödvändigt och var då noga med att jämföra olika långivare för att få en så låg ränta som möjligt. Det kan du göra genom Zensum här.

Vanliga frågor

Hur kan man tjäna pengar snabbt?

Det finns mängder med sätt – bland annat genom att hyra ut bilen, båten eller bostaden, sälja sådant du inte behöver, sälja hembakat, hyra ut prylar eller vara katt- eller hundvakt.

Vad kan man tjäna mycket pengar på?

Du kan tjäna mycket pengar om du blir en expert inom ett visst område och ständigt försöker göra framsteg där. Till exempel som bloggare, influencer eller affiliatemarknadsförare.

Vad kan man sälja snabbt för att tjäna pengar?

Sälj sådant som du har hemma och som du inte behöver. Du kan tjäna extra mycket genom att sälja sådant som är i säsong, exempelvis en pulka på vintern eller en studsmatta på sommaren.

Tjäna pengar snabbt – 19 tips från Zensum

Så kan du tjäna pengar snabbt online, hemifrån eller genom att jobba extra ✓ Snabba pengar – stor lista ✓ Många tips.
  • Bolån oavsett anställningsform
  • Bolån med bet.anmärkningar
  • Individuell helhetsbedömning
Urval partners privatlån/bolån

Bolån med individuell bedömning

Bolån med individuell bedömning

Säger storbanken nej till bolån finns det idag många bra alternativ oavsett vilket situation du befinner dig i.
Säger storbanken nej till bolån finns det idag många bra alternativ oavsett vilket situation du befinner dig i.

Zensum jämför med flera olika aktörer och kan hjälpa dig att få ett bolån oavsett om du har en betalningsanmärkning eller saknar fast anställning.

  • Bolån oavsett anställningsform
  • Bolån med bet.anmärkningar
  • Individuell helhetsbedömning
Se alla omdömen