Bolån
2023-03-31
Olika typer av lån – guiden om alla olika låneformer

Olika typer av lån – stor guide

Det finns många olika typer av lån. Både lån med och utan säkerhet. Det finns privatlån, bolån, billån, båtlån och många andra låneformer. I Zensums stora låneguide går vi igenom olika slags lån och lär oss vad skillnaden mellan dem är så att du lättare ska kunna hitta ett lån som passar dig.

Vilka olika typer av lån finns det?

I grund och botten finns det två låneformer:

·      Lån utan säkerhet

·      Lån med säkerhet


Namnet avslöjar egentligen vad det handlar om, men en liten utveckling är ändå på sin plats. Ett lån utan säkerhet innebär att banken inte kräver någon pant eller garanti för att du ska få låna pengar av dem.

Om du tar ett lån med säkerhet lämnar du någon form av pant till banken
. De flesta hypotekslån som de också kallas är bolån men det finns även vissa billån, båtlån, skoterlån och andra lån som är med säkerhet.

Fördelen med lån utan säkerhet är att de är enkla och ofta går snabbt att få. Lån med säkerhet medför i sin tur fördelen att du får en lägre ränta.

Vi kan även dela upp dessa två typer av lån i flera slags lån inom varje kategori. Låt oss titta lite närmare!

Lån utan säkerhet

Många av de lån som beviljas är utan säkerhet. De passar bra för relativt små lånebelopp. Inom denna kategori finns många olika lån att välja bland.

Privatlån

Privatlån är den vanligaste typen av lån. Det är ett slags lån utan säkerhet som kan vara från 10 000 kronor upp till 600 000 kronor. Räntan brukar vara någonstans mellan 3 och 25 procent. Detta är också samlingsnamnet för många andra låneformer. Exempelvis är de flesta billån, husvagnslån och båtlån i själva verket privatlån.

Blancolån

Blancolån (eller blankolån med k) är egentligen samma sak som privatlån, det vill säga ett lån utan säkerhet. Ordet ”blanco” syftar till att något är utelämnat, i det här fallet säkerheten för lånet.

Medlemslån

Vissa fackförbund erbjuder sina medlemmar ett så kallat medlemslån. Det är ett slags privatlån som fackförbundet förhandlat fram villkoren för så att alla medlemmar får samma ränta.

Peer-to-peer-lån (P2P)

Peer-to-peer-lån är när du lånar pengar av andra privatpersoner. Det sker via en särskild plattform som har hand om ansökan, kreditupplysning och amorteringar.

Lån utan UC

Lån utan UC är ett slags lån som inte använder Upplysningscentralen för att göra en kreditupplysning. Istället används någon av de andra kreditupplysningsföretagen på marknaden. Dessa lån är snabblån som marknadsförs mot personer som har låg kreditvärdighet eller som vill kunna ansöka om ett lån utan att försämra sitt kreditbetyg.

Tips
– Hos Zensum kan du ansöka om privatlån hos flera långivare med en enda kreditupplysning!

SMS-lån och snabblån

SMS-lån eller snabblån som de kallas är små lån som har en mycket hög ränta. Långivarna erbjuder snabba utbetalningar och ibland även på kvällar och helger. Denna typ av lån ska du helst undvika.

Mikrolån

Mikrolån är ett slags lån utan säkerhet som syftar till att stimulera entreprenörskap i tredje världen. I Sverige används ordet mikrolån ibland synonymt med snabblån.

Företagslån

Många företagslån är utan säkerhet och finns till för att företag snabbt ska kunna få extra likviditet eller låna pengar till en investering.

Lån med säkerhet

Lån med säkerhet har någon form av pant. Denna typ av lån har fördelen att räntan blir mycket lägre än för blancolån.

Bolån

Bolån är den vanligaste typen av lån med säkerhet. Denna låneform innebär att banken har din lägenhet, villa eller ditt fritidshus som säkerhet för att du ska få låna. Du kan som mest låna till 85 procent av bostadens värde. Kontantinsatsen får du finansiera på annat sätt, till exempel med ett kontantinsatslån. Tack vare säkerheten kan du få en låg ränta.

Seniorlån

Äldre personer kan ha svårt att få lån. Därför finns det speciella seniorlån som är ett slags lån där lägenheten eller villan pantsätts. Pengarna kan sedan användas till konsumtion, exempelvis för att resa. Lånet amorteras inte utan återbetalningen sker när bostaden säljs.

Lån antingen med eller utan säkerhet

Det finns vissa låneformer som antingen kan vara med eller utan säkerhet. Här är de vanligaste:

Billån

Det finns billån och andra fordonslån med säkerhet och de som är i form av blancolån. Om du vill låna till att köpa en bil privat eller om du inte vill betala någon kontantinsats är det ett billån utan säkerhet du bör välja. Köper du en ny eller bättre begagnad bil av en auktoriserad bilhandlare kan det gå att ta ett billån där bilen fungerar som säkerhet. På så sätt kan du också få en lägre ränta.

Båtlån

Båtlån är en annan typ av lån där det går att välja mellan att ha båten som säkerhet eller inte. Köper du av en godkänd fackhandlare brukar det gå att finansiera båten med upp till 80 procent av värdet. Alternativet är att ta ett båtlån i form av ett privatlån. Det är detta alternativ som gäller om du köper av en privatperson.

MC-lån

MC-lån fungerar på samma sätt som billån och båtlån. Du kan låna upp till 80 procent av motorcykelns värde, givet att du köper den hos en MC-handlare. Köper du en begagnad hoj av en privatperson kan du istället ta ett MC-lån utan säkerhet som i själva verket är ett vanligt blancolån.

Renoveringslån

Om du vill renovera din lägenhet eller villa finns det två typer av lån att välja mellan. Ett renoveringslån med säkerhet är egentligen samma sak som att utöka bolånet. Det ger en låg ränta. Har du inte nog med låneutrymme kan du istället ansöka om ett privatlån för att renovera.

Byggnadslån

Byggnadslån finns både i form av blancolån och som ett speciellt lån med säkerhet. Det sistnämnda liknar ett bolån med minst 15 procent kontantinsats men är en egen låneform med särskilda villkor.

Vanliga frågor om olika typer av lån

Vilka olika typer av lån finns det?

Det finns i princip två typer av lån – med eller utan säkerhet. Sedan finns det i själva verket många fler olika lån inom dessa två lånetyper.

Vad är lån med säkerhet?

Lån med säkerhet betyder att banker tar en slags pant eller hypotek som det också heter för att du ska få låna. Ofta är det bostaden, men det finns även lån med säkerhet där en bil, båt eller MC är själva panten.

Vad är lån utan säkerhet?

Lån utan säkerhet innebär att du inte behöver lämna någon pant, till exempel din bostad, för att få låna.

Vad är blancolån?

Blancolån är samma sak som privatlån, det vill säga ett lån utan säkerhet.

Olika typer av lån – guiden om alla olika låneformer

Vilket lån passar mig bäst? Vi hjälper dig hitta rätt i vår stora guide om olika typer av lån. Lär dig skillnaden mellan alla olika låneformer hos Zensum.
  • Bolån oavsett anställningsform
  • Bolån med bet.anmärkningar
  • Individuell helhetsbedömning
Urval partners privatlån/bolån

Bolån med individuell bedömning

Bolån med individuell bedömning

Säger storbanken nej till bolån finns det idag många bra alternativ oavsett vilket situation du befinner dig i.
Säger storbanken nej till bolån finns det idag många bra alternativ oavsett vilket situation du befinner dig i.

Zensum jämför med flera olika aktörer och kan hjälpa dig att få ett bolån oavsett om du har en betalningsanmärkning eller saknar fast anställning.

  • Bolån oavsett anställningsform
  • Bolån med bet.anmärkningar
  • Individuell helhetsbedömning
Se alla omdömen