Privatlån
2024-02-15
Låna till aktier – hur fungerar det?
TA KONTROLL ÖVER DIN EKONOMI
→ STARTA HÄR
Kostnadsfri tjänst - digital ansökan

Låna till aktier – hur fungerar det?

Genom att låna till aktier får du en hävstångseffekt på din investering – men ökar samtidigt risken i portföljen. Hur fungerar det med lån till aktier och hur kan du göra om du vill låna pengar för att investera? Det reder vi ut i denna artikel.

Kan man låna pengar för att köpa aktier?

Det går ofta utmärkt att låna pengar för att köpa aktier. Genom att belåna din aktieportfölj har du möjlighet att få en högre avkastning än vad som vore möjligt om du endast satsar ditt eget kapital. Du uppnår något som kallas för hävstångseffekt.

Men i de flesta fall är rådet ändå att avstå från att låna pengar för att köpa aktier. Orsaken är den höjda risken.

Fördelar

·  Hävstångseffekt – högre avkastning på din investering

·  Ökad likviditet i portföljen – ta vara på köptillfällen när de uppstår

Nackdelar

·  Högre risk med aktiekursen – hävstången fungerar även omvänt, om aktierna sjunker i värde

·  Lånet ska betalas tillbaka – även om din investering misslyckas

·  Risk för betalningssvårigheter – du kan få svårt att betala tillbaka dina skulder om investeringen slår fel

Olika typer av lån till aktier

Är du beredd att bära den ökade risken och vill ta ett lån till aktier finns några olika alternativ:

Värdepapperskredit

En värdepapperskredit är en kredit som är direkt kopplad till din aktieportfölj. Den bygger på att din aktieportfölj blir bankens säkerhet för lånet. Därmed kan du ofta få en fördelaktig ränta ifall portföljen är väldiversifierad och innehåller relativt stabila aktier.

Värdepapperskrediter utfärdas av den bank där du har dina aktier. Fördelen med denna låneform är att det är smidigt och lätt att komma igång samt att räntan är konkurrenskraftig.

Nackdelen är att det finns begränsningar i vilka värdepapper som går att belåna.

Bolån

Att utöka bolånet är ett relativt billigt sätt att låna till aktier på. Bolåneräntan är som regel fördelaktig jämfört med andra typer av lån, oavsett ränteläge. Den är ofta i nivå med räntan på en värdepapperskredit, eller lägre, men det kan skilja sig mellan olika banker. Jämför!

Fördelen med att använda bolånet till att köpa aktier är som sagt räntan, men även att de flesta redan har ett bolån som är lätt att utöka.

Nackdelen är att det finns risk att du, på grund av amorteringskravet, blir tvungen att amortera mer om du lånar mer.

Försök gärna att förhandla ner bolåneräntan innan du utökar bolånet. Här kan du jämföra bolån gratis.

Privatlån

Slutligen finns privatlån som alternativ för dig som vill låna för att investera. Generellt sett är det inte lönsamt att ta ett blancolån som det också heter, eftersom räntan äter upp större delen av den avkastning som är rimlig att förvänta sig.

Generellt avråder vi från att ta privatlån för att köpa aktier. Det kan dock finnas undantag. Ska du göra en privat investering (i onoterat bolag) men inte har möjlighet att använda ett bolån och du är tämligen säker på din investering? Då kan ett privatlån ändå vara rätt. Jämför räntan på privatlån noga innan du bestämmer dig.

Hur gör man för att låna pengar för att investera i värdepapper?

Om du vill låna pengar för att investera i värdepapper gäller samma principer som för investeringar generellt. Analysera och bestäm vilka aktier som du ska köpa och se till att diversifiera din aktieportfölj.

Tänk på risken

I och med att risken ökar när du lånar till aktier är det extra viktigt att tänka över vad du köper. All investering i aktier innebär en risk och det finns ingen garanti att du får tillbaka vad du satsat. Har du lånat pengar till aktier finns förstås en risk att skulden och räntekostnaden är kvar även om din aktieinvestering inte lyckas. 

Så fungerar det att investera med bolån/lån

Köper du aktier med pengar från bolån eller annat lån fungerar det precis som när du köper aktier som vanligt. Du för över pengarna till ditt aktiekonto och därefter handlar du. Du amorterar och betalar sedan ränta på ditt bolån/lån som vanligt.

Så fungerar investering med värdepapperskredit

Om du vill låna pengar för att investera via en värdepapperskredit hos din bank behöver du först ansöka om en kredit.

När värdepapperskrediten beviljats kommer du att se att tillgängligt belopp att köpa aktier för ökat. Du kan där se hur stor andel av tillgängligt belopp som är dina egna pengar och hur mycket som är kredit.

Varje aktie som är godkänd för belåning har ett så kallat belåningsvärde som är en procentsats av aktiekursen. Om en aktie till exempel kostar 100 kronor och har ett belåningsvärde på 80% innebär det att du har möjlighet att låna 80 kronor av banken för att köpa fler aktier för.

I takt med att värdet på portföljen ökar får du därför också mer kredit att handla för (upp till din kreditlimit).

Men om aktierna sjunker i värde minskar låneutrymmet och du kan behöva sälja aktier för att inte bli överbelånad. Sjunker aktierna snabbare än vad du räknat med kan banken behöva sälja dem för att täcka sin risk, vilket kan bli en dålig affär för dig.

Vad ska man tänka på om man lånar pengar för att köpa aktier?

Slutligen avlutar vi med några konkreta tips för dig som funderar på att låna till aktier:

·  Inget för nybörjare: Har du nyligen börjat med aktier bör du helt avstå från att belåna portföljen.

·  Tänk på räntan: Om du förväntar dig att dina aktier kommer att stiga med exempelvis 10% per år i snitt behöver räntan på lånet vara långt under denna nivå för att det ska vara värt risken. Är räntorna höga för tillfället är det därför troligen inte lönt att låna för att köpa aktier.

·  Se till det finansiella läget: Är börsen inne i en tjurmarknad eller björnmarknad? Det påverkar risken med ditt lån till aktier. Satsa i medvind eller försöka ”fånga en fallande kniv”? Det sistnämnda brukar vara mycket riskabelt.

·  Diversifiera portföljen noga: Köp flera olika aktier i olika branscher och gärna också på olika marknader.

·  Utnyttja inte hela låneutrymmet (för värdepapperskredit): Sjunker en aktie i värde kan du tvingas sälja till en ofördelaktig kurs.

·  Se till den totala risken i din ekonomi: Ditt lån för att investera bör sättas i relation till övriga lån och tillgångar som du har. Räkna in risken att din investering inte går som det var tänkt – har du råd att betala lånet då?

·  Även lånade pengar schablonbeskattas: Om du investerar lånade pengar i ett ISK eller en KF betalar du schablonskatt på hela beloppet. Det gäller även en värdepapperskredit som är outnyttjad.

Tips – Det är ofta klokt att spara pengar från sin lön och sedan investera istället för att försöka skynda genom att låna pengar till aktier. Se istället lån som en möjlighet när du blivit riktigt varm i kläderna. Läs gärna vår artikel om att spara ihop en miljon också för inspiration.

Så kan Zensum hjälpa dig med att låna till aktier

Zensum ger dig möjligheten att få flera erbjudanden från olika banker om du funderar på att utöka ditt bolån, vilket som sagt är ett av två bra sätt att låna för att köpa aktier. Du får då helt utan kostnad och förpliktelser erbjudanden inom 24 timmar efter ansökan. Du är välkommen att skicka in din ansökan här.

Vanliga frågor

Kan man låna pengar till aktier?

Ja – du kan låna exempelvis genom en så kallad värdepapperskredit eller genom att utöka ditt bolån.

Hur gör man för att låna till aktier?

Du kan utöka ditt bolån eller så kan du ansöka om en så kallad värdepapperskredit hos den bank där du har din aktieportfölj.

Hur hög är räntan om man lånar till aktier?

Köper du aktier med bolånet är det rådande bolåneränta som gäller. Handlar du med värdepapperskredit hänger räntan ofta ihop med hur risken i din portfölj ser ut. En väldiversifierad portfölj med stabila aktier kan ge en ränta som är lägre än de flesta blancolån.

Varför låna pengar för att köpa aktier?

Genom att låna pengar för att köpa aktier får du en hävstångseffekt på ditt sparande. Om din portfölj exempelvis stiger med 10% och du har en hävstång på 1,5X betyder det att dina innehav stiger i värde med 15% i förhållande till vad du investerat med egna pengar.

När kan man låna för att investera?

Du kan låna för att investera om du har möjlighet att få en värdepapperskredit. Du behöver ha en aktieportfölj och troligtvis också en städad ekonomi. För att använda bolånet för att investera gäller ordinarie villkor för bolån.

När betalar jag ränta för mitt aktielån?

Vanligtvis dras ränta i slutet av månaden – oavsett om det är en värdepapperskredit eller ett bolån som du finansierar dina aktieköp med.

Här visas ett urval av våra 5-stjärniga omdömen. Betyg beräknas baserat på alla omdömen hos Trustpilot, med beaktande av aktualitet, mängd och stjärnbetyg. Omdömens äkthet kontrolleras delvis. Zensum bjuder in kunder som har använt tjänsten via sms/epost att lämna omdömen. Kunder som lämnar omdömen via omdömeslänken verifieras automatiskt. Kunder som inte använder länken när de lämnar omdömen kan Zensum inte verifiera.