Privatlån
2024-02-15
Köpa bil kontant | Hur funkar det? – En guide från Zensum
TA KONTROLL ÖVER DIN EKONOMI
→ STARTA HÄR
Kostnadsfri tjänst - digital ansökan

Köpa bil kontant – en hjälpsam guide från Zensum

Att köpa bil kontant är ett bra sätt att slippa månatliga avbetalningar och lån som kan belasta både din ekonomi och kreditvärdighet. Samtidigt finns nackdelar som snabb värdeminskning och lång sparhorisont att ta hänsyn till. Här har vi samlat sådant som är bra att veta om att köpa bil kontant, vilka för- och nackdelar det innebär samt hur du kan tänka kring kontantköp vs billån. 

Vad innebär det att köpa bil kontant?

Vid ett kontant bilköp betalar du bilen med egna pengar istället för att finansiera med lån eller leasing. Det går att köpa bil kontant både privat och genom en bilhandlare. Köper du bil av en privatperson görs betalningen oftast med banköverföring till säljaren, medan bilhandlare kan erbjuda betalning med kort, PG- eller BG-överföring eller faktura. 

Läs mer: Köpa bil av en privatperson.

Varför köpa bil kontant?

Det finns flera fördelar med att köpa bil kontant istället för att använda bilfinansiering med lån eller leasing. Saknar du till exempel fast inkomst eller av annan anledning inte kan få ett lån med bra villkor, är kontantköp ett bättre alternativ än en högkostnadskredit med dyr ränta. 

Kontantköp är också bra om du vill slippa månatliga betalningar och istället ta en större engångskostnad. Betalar du kontant är du även fri att sälja bilen när du vill eftersom du inte är bunden till något lån. Det är lättare att både köpa och sälja varför kontanta bilaffärer ofta går snabbare. Slutligen påverkas inte heller din kreditvärdighet om du betalar kontant, vilket är positivt om du exempelvis ska söka bolån. 

Finns det några nackdelar?

För att kunna köpa en bil kontant behöver du ha tillgång till hela köpeskillingen själv. Beroende på vilken bil du vill ha, av vilken årsmodell och vilket märke, kan det lång tid att spara ihop tillräckligt med kapital. Detta kan vara en nackdel om du har behov en bil snabbt, men saknar medel att köpa för. 

Ytterligare nackdelar med kontantköp är att pengarna blir låsta i bilen, samt att värdeminskningen på bilar är stor. Du får mindre pengar kvar att exempelvis investera i sådant som istället kan öka i värde, som aktier och fonder, eller sätta undan som en buffert för oförutsedda utgifter. Den dag du säljer bilen bör du heller inte räkna med att få tillbaka det du gav, utan snarare betydligt mindre. 

Köpa bil kontant eller låna – vad är bäst?

Att köpa bil kontant eller med hjälp av lån har bägge sina för- och nackdelar. Vilket alternativ som är bäst kan variera utifrån situation och förutsättningar. Vill du slippa kreditupplysning, räntekostnader och att vara bunden till ett lån i flera år är ett kontantköp förmodligen rätt väg att gå. 

Har du lågt sparkapital eller vill ha pengar kvar till en buffert eller att investera i sådant som kan öka i värde, kan finansiering med billån istället vara bättre. Viktigt är att du ser till dina förutsättningar och behov och väljer det som passar just dig bäst

Sammanfattning 

  • Kontanta bilköp kan göras både privat och genom bilhandlare
  • En större engångskostnad istället för månatliga betalningar. 
  • Beroende på om du köper privat eller via bilhandlare kan du betala bilen med kort, faktura eller banköverföring. 
  • Har både för- och nackdelar jämfört med finansiering genom lån. Vid kontantköp slipper du räntekostnader och kreditupplysning, men dina pengar blir också låsta i bilen och värdeminskningen på bilar är stor. 

Planera ditt bilköp med hjälp av Zensum

Ska du köpa en ny bil och funderar på om kontantköp eller lån är rätt för dig? I vår artikel om bilfinansiering kan du läsa mer om olika sätt att finansiera en bil och vilka för- och nackdelar som finns med respektive betallösning. 

Överväger du att ta lån för att köpa en begagnad bil privat kan du också få hjälp att jämföra villkor för billån och privatlån mellan flera olika banker och långivare för att hitta det med bäst villkor, samt jämföra med kostnaden för ett kontantköp. Snabbt, enkelt och smidigt. 

Vanliga frågor om att köpa bil kontant

Hur betalar man en ny bil kontant?

Ett kontant bilköp kan betalas på olika sätt. Köper du av en privatperson sker betalning oftast med banköverföring, medan en bilfirma kan erbjuda betalning med kort och faktura. 

Är det värt att casha en bil?

Vill du undvika lån kan det vara ett bra alternativ. Däremot är värdeminskningen på nyare bilar stor, så det är inte en lönsam investering på det sättet.

Vad är fördelarna med att köpa bil kontant?

Du slipper räntekostnader och är fri att sälja bilen när du vill eftersom du inte är bunden till något lån. Det tas heller ingen kreditupplysning som kan påverka din kreditvärdighet.

Finns det några nackdelar med att betala bil kontant?

Vid ett kontant bilköp blir pengarna låsta i bilen och kan inte plockas ut på annat sätt än att du säljer den igen. Värdet på bilar sjunker också snabbt så man får sällan tillbaka det man gav. 

Här visas ett urval av våra 5-stjärniga omdömen. Betyg beräknas baserat på alla omdömen hos Trustpilot, med beaktande av aktualitet, mängd och stjärnbetyg. Omdömens äkthet kontrolleras delvis. Zensum bjuder in kunder som har använt tjänsten via sms/epost att lämna omdömen. Kunder som lämnar omdömen via omdömeslänken verifieras automatiskt. Kunder som inte använder länken när de lämnar omdömen kan Zensum inte verifiera.