Privatlån
2024-02-15
Vill du betala bil med kort? - Guide till kortbetalning vid bilköp→
TA KONTROLL ÖVER DIN EKONOMI
→ STARTA HÄR
Kostnadsfri tjänst - digital ansökan

Om att betala bil med kort

Ett bilköp är en stor investering och du kan finansiera köpet på flera olika sätt. En fråga som ofta dyker upp är huruvida man kan betala en bil med kort. I denna artikel tittar vi närmare på detta alternativ och belyser dess för- och nackdelar.

Kan man betala en bil med kort?

Ja, det är vanligtvis möjligt att betala en bil med kort när du gör köpet hos en bilhandlare. Men det finns flera faktorer att överväga när du vill betala med ett kreditkort eller betalkort:

 • Transaktionsgränsen. Kort har ofta en transaktionsgräns som i vissa fall kan vara lägre än kostnaden för bilen. Du kan då behöva kontakta din bank eller kortutgivare för att tillfälligt höja gränsen.
 • Avgifterna. Vissa bilförsäljare kan lägga på en extra avgift om du betalar med kort. Detta gör de för att täcka sina kostnader för korttransaktionen.
 • Alternativen. Många bilhandlare föredrar kontant betalning. Men det finns även alternativ att överväga, såsom att ansöka om ett räntefritt billån via ett låneinstitut.
 • Förhandlingsutrymmet. Om du har möjlighet att betala hela beloppet direkt kan detta ge dig ett visst utrymme att förhandla med bilhandlaren om tillval och liknande. Detta gäller oavsett om du betalar med ett kreditkort eller betalkort.
 • Acceptansen. I slutändan måste säljaren vara villig att acceptera kortbetalning för denna typ av transaktion. Vissa bilhandlare kan ha policyer mot detta på grund av avgifterna för korttransaktioner. I andra fall för de över denna kostnad på kunden, det vill säga på dig som köper bilen.

Hur fungerar det att köpa bil med kort?

Överväger du att finansiera bilköpet med ett kort? Då är det en bra idé att först kontrollera att bilhandlaren accepterar denna betalningsmetod. Du kan också vilja dubbelkolla att din kreditgräns är tillräckligt hög för att täcka kostnaden, om du har tänkt köpa bil med kreditkort. Alternativt kan det kännas tryggt att kolla saldot på det bankkonto som är kopplat till kortet, om du planerar att betala med ett betalkort.

När du väljer att köpa bil med kort ser processen vanligtvis ut så här:

 1. Förberedelser. Innan du beger dig till bilhandlaren är det en god idé att kolla din kreditgräns eller ditt kontosaldo. Kontrollera även vilka eventuella avgifter som kan tillkomma om du väljer att köpa bil på kredit.
 2. Förhandling. Var inte rädd att förhandla om priset. Kanske kan du även få en viss rabatt på priset alternativt något tillval eller tillbehör om du betalar med kort.
 3. Betalning. När du har kommit överens med bilhandlaren och skrivit på köpeavtalet kan du genomföra betalningen. Kom ihåg att spara all dokumentation från köpet.

Värt att tänka på

När du bestämmer dig för att köpa bil på kredit med ett kreditkort finns det vissa saker som du bör tänka på. Nedan belyser vi för- och nackdelarna med att göra detta.

Fördelar

 • Bonuspoäng och cashback. Många kreditkort erbjuder olika former av belöningar som kan göra det lönsamt att köpa bil med kreditkort. Två exempel på sådana är bonuspoäng och cashback.
 • Köpskydd. Vissa kort erbjuder försäkringar och skydd som träder i kraft vid större köp.

Nackdelar

 • Risk för extra avgift. Vissa bilhandlare lägger på en avgift om du väljer att köpa bil kontant med kort. Anledningen till detta är att handlaren oftast måste betala en transaktionsavgift till kortutgivaren eller banken för varje kortbetalning. För större inköp, som exempelvis ett bilköp, kan denna avgift bli ganska hög. Vissa bilhandlare väljer därför att föra över denna kostnad till dig som kund.
 • Ränta. Om du finansierar bilköpet med ett kreditkort och inte kan betala av hela summan direkt påförs du ränta. Det kan i så fall vara bättre att låna till bil via ett traditionellt billån.

Så kan Zensum hjälpa till

Känner du att betala bil med kreditkort inte är det bästa alternativet för dig? Då kan Zensum hjälpa dig att hitta ett fördelaktigt lån utifrån dina förutsättningar och ditt behov. Du kan jämföra flera olika lånemöjligheter, inklusive ett räntefritt billån och andra sätt att finansiera ditt bilköp.

Tänk på att det kan vara ett praktiskt alternativ för vissa att låna pengar till bilköpet, men att detta har sina för- och nackdelar. Därför bör du alltid göra ett noggrant övervägande och försöka identifiera den bästa finansieringslösningen för dig.

Vanliga frågor om att betala bil med kort

Går det att finansiera bilköpet med ett kreditkort?

Ja, det går oftast att betala en bil med ett kreditkort eller betalkort. Huruvida detta är möjligt beror dock på bilhandlarens policy och ditt kortavtal gentemot kortutgivaren eller banken.

Vilka typer av kort accepteras vanligtvis för kortköp?

De flesta bilhandlare accepterar vanligt förekommande kreditkort såsom Visa och Mastercard. I mer sällsynta fall kan bilhandlarna även acceptera andra kort, såsom American Express (Amex).

Finns det några fördelar med att betala en bil med kreditkort?

Ja, genom att betala med ditt kreditkort kan du få bonuspoäng och ett extra köpskydd. Dock kan ett kortköp medföra höga avgifter och ränta om du inte betalar tillbaka hela beloppet i tid.

Här visas ett urval av våra 5-stjärniga omdömen. Betyg beräknas baserat på alla omdömen hos Trustpilot, med beaktande av aktualitet, mängd och stjärnbetyg. Omdömens äkthet kontrolleras delvis. Zensum bjuder in kunder som har använt tjänsten via sms/epost att lämna omdömen. Kunder som lämnar omdömen via omdömeslänken verifieras automatiskt. Kunder som inte använder länken när de lämnar omdömen kan Zensum inte verifiera.