Privatlån
2024-02-15
Inkasso – Vad innebär det och vad händer?
TA KONTROLL ÖVER DIN EKONOMI
→ STARTA HÄR
Kostnadsfri tjänst - digital ansökan

Vad är inkasso? Detta är vad som händer

Har du fått ett krav från inkasso? Inkasso är ett sätt för företag att driva in sina skulder. Faktum är att det för dig som privatperson också är något fördelaktigt jämfört med om ärendet hamnar hos Kronofogden direkt. Har du fått ett inkassokrav är det viktigt att betala det på en gång så att du inte riskerar att få en betalningsanmärkning.

I denna artikel går vi igenom vad inkasso är, hur det fungerar och vad du kan göra för att undvika både inkassokrav och betalningsanmärkningar.

Vad är inkasso?

Inkasso är ett sätt att driva in en skuld som inte är betald. Den som ska ha pengarna, borgenären, kan vidta inkassoåtgärder mot den person eller det företag som ska betala, det vill säga gäldenären.

Inkasso finns till för att göra det lättare att driva in skulder innan ärendet eventuellt går vidare till Kronofogden.

Det finns ett flertal inkassoföretag som tar på sig uppdrag att driva in skulder. Vissa banker och finansinstitut har också inkassoverksamhet. Dessutom kan företag själva, eller andra bolag i samma koncern, bedriva egen inkassoverksamhet.

IMY har en lista med alla inkassobolag i Sverige.

Hur fungerar inkasso?

Är du sen med en betalning skickar vissa företag en betalningspåminnelse och oftast får du också betala en påminnelseavgift. Betalar du inte då får du ett inkassokrav.

Andra företag väljer att gå direkt till inkasso – och det är faktiskt tillåtet.

Vad är ett inkassokrav?

Inkassokrav är en faktura från inkasso och den fungerar i princip som vilken faktura som helst. Där ser du din skuld, dröjsmålsränta och inkassokostnad (inkassoavgift).

När du får ett inkassokrav är det viktigt att betala det innan datumet som står på fakturan. Har du betalat för sent bör du höra av dig till inkassoföretaget så att ärendet inte hinner gå vidare till Kronofogden.

Anser du att du fått ett felaktigt krav är det viktigt att du bestrider det.

När ett inkassobrev skickats börjar inkassolagen gälla. Den står under integritetsskyddsmyndighetens tillsyn.

Vad händer om man hamnar hos inkasso?

Ibland blandas inkasso och Kronofogden ihop, men det är två skilda saker. Inkasso innebär att ett företag anlitat ett inkassoföretag för att få sin skuld betald. Du får ingen betalningsanmärkning bara för att du fått ett inkassokrav.

Vad händer om en faktura går till inkasso?

När en faktura går till inkasso är det inkassobolaget som tar över ansvaret från den ursprungliga borgenären, det företag som du är skyldig pengar. Du ska därför betala till det konto som står på inkassokravet.

Betalar du i tid anses ärendet vara löst. Du har betalat din skuld, företaget som du var skyldigt har fått sina pengar och inkassobyrån har fått ersättning för jobbet.

Vad händer om man inte betalar inkasso?

Betalar du inte i tid kan inkassobolaget ansöka om ett betalningsföreläggande hos Kronofogden. Betalar du inkassokravet för sent är det därför viktigt att kontakta inkassoföretaget direkt så att det finns chans att stoppa ärendet.

Vad händer efter inkasso?

Efter att ärendet hamnat hos Kronofogden får du ett brev med betalningsföreläggande. Du behöver bekräfta att du mottagit brevet.

Stämmer inte kravet ska du bestrida det. Ifall kravet stämmer ska du betala skulden, ränta samt andra kostnader.

Om du varken betalar eller bestrider kravet meddelar Kronofogden ett utslag. Då får du samtidigt en betalningsanmärkning. Kronofogden kommer att försöka driva in skulden och lyckas inte det kan det bli aktuellt med utmätning av din egendom.

Så undviker du inkasso

Det bästa är givetvis att alltid betala alla fakturor i tid. Det kan hjälpa att ha autogiro så att pengarna dras från ditt konto direkt efter löning.

Om du får en faktura som du inte håller med om bör du bestrida den. Kontakta företaget som skickat fakturan och be dem korrigera misstaget.

Ifall du har svårt att betala skulden kan du också kontakta företaget som du är skyldig. Ofta går det att komma överens om en betalningsplan.

Slutligen – om du trots allt får ett inkassokrav är det klokt att betala det direkt och inte vänta till sista betalningsdatum.

Hur kan Zensum hjälpa?

Zensum är en låneförmedlare som samarbetar med ett stort antal banker och andra långivare. Om du har en skuld som är svår att hantera, exempelvis för privatlån, kan vi hjälpa dig att flytta lånet till en annan bank där villkoren är bättre. Det kan bland annat innebära en lägre månadskostnad.

Ifall du har många smålån och krediter kan vi hjälpa dig att samla dem så att det blir färre fakturor att hålla koll på i slutet av månaden. Det minskar risken för att du missar en betalning och därmed inkasso. Följaktligen minskar i och med detta även risken att din skuld till slut hamnar hos Kronofogden.

Vanliga frågor

Vad betyder inkasso?

Inkasso betyder att ett företag tagit hjälp av ett inkassobolag för att driva in en skuld. Det innebär att du får en ny faktura att betala för att lösa din skuld.

När hamnar man hos inkasso?

Man kan hamna hos inkasso om man inte betalat en skuld i tid. Vissa företag skickar först en betalningspåminnelse. Andra tar ärendet till inkasso direkt. Vissa anlitar Kronofogden på en gång.

Hur många påminnelser får man innan inkasso?

Det är olika eftersom det inte finns några lagar eller regler som bestämmer detta. Ibland får man ingen påminnelse innan inkasso, andra gånger får man en eller två påminnelser.

Hur lång tid tar det från inkasso till Kronofogden?

Det varierar mellan olika inkassoföretag. Det kan handla om allt från någon dag till någon vecka. Bäst är att agera direkt och betala på en gång eller kontakta inkassoföretaget och be om anstånd, alternativt återbetalningsplan.

Hur många inkasso innan Kronofogden?

Det räcker med ett enda inkassokrav som du inte betalar för att ärendet ska hamna hos Kronofogden. Vissa bolag går till Kronofogden direkt om du inte betalat en skuld.

Vad händer om man inte betalar inkasso?

Om du inte betalar inkasso tar inkassobolaget ärendet vidare till Kronofogden. Om du inte bestrider Kronofogdens betalningsföreläggande (ifall kravet är felaktigt) får du en betalningsanmärkning.

Vad är skillnaden mellan inkasso och Kronofogden?

Inkasso är en verksamhet för skuldindrivning som bedrivs av företag. Kronofogden är en statlig myndighet som har i uppdrag att driva in skulder. De flesta företag väljer att anlita inkasso istället för Kronofogden.

Kan skulden gå till Kronofogden direkt?

Ja. Det är upp till företaget som du är skyldig pengar att bestämma om att anlita inkasso eller skicka ärendet direkt till Kronofogden.

Här visas ett urval av våra 5-stjärniga omdömen. Betyg beräknas baserat på alla omdömen hos Trustpilot, med beaktande av aktualitet, mängd och stjärnbetyg. Omdömens äkthet kontrolleras delvis. Zensum bjuder in kunder som har använt tjänsten via sms/epost att lämna omdömen. Kunder som lämnar omdömen via omdömeslänken verifieras automatiskt. Kunder som inte använder länken när de lämnar omdömen kan Zensum inte verifiera.