Bolån
2024-02-15
Hyra eller köpa bostad 2024 – vad passar dig?

Hyra eller köpa bostad 2024 – vad passar dig?

Står du inför valet (och kvalet) att hyra eller köpa bostad och undrar vad som är bäst 2024? Här går vi igenom för- och nackdelar med alternativen och andra viktiga faktorer att ta hänsyn till när du ska fatta ditt beslut.

För- och nackdelar med att hyra

Fördelar:

 • Hyresvärden ansvarar för underhåll och renoveringar, du behöver därmed inte en lika tilltagen buffert som om du ägde bostaden.
 • Du slipper ett större bolån som tynger din ekonomi, vilket i sin tur gör det enklare för dig att få andra typer av lån.
 • Att hyra gör dig betydligt mindre bunden och du kan enkelt byta bostad eller flytta till en annan stad utan att behöva fundera på om du ska sälja eller hyra ut din bostad.
 • Du behöver inte ha sparat ihop till en kontantinsats för att få tillgång till ditt nya hem – det är bara att flytta in.

Nackdelar:

 • Hur mycket du får ändra i bostaden är i de flesta fall mycket begränsat, både när det kommer till renoveringar och mindre förändringar.
 • Om bostaden ligger i ett populärt område och du bor i andra hand kan månadskostnaden för att hyra många gånger bli betydligt högre än att äga. Skillnaden är att du inte betalar av ett lån som gör att bostaden en dag blir din.
 • Eftersom bostadsköerna är långa kan det ta lång tid innan du får ett förstahandskontrakt.
 • Hyr du i andra hand finns risken att du behöver flytta betydligt oftare än du hade velat.

För- och nackdelar med att köpa 

Fördelar:

 • Att köpa bostad är en långsiktig investering som förhoppningsvis kan leda till att du går med vinst vid en försäljning.
 • Ett bolån är inte bara en skuld, att amortera på lånet blir en form av bundet sparande som går till dig när du säljer bostaden.
 • Du har fria händer att förändra bostaden precis som du vill.
 • Ju mer du betalar på ditt bolån, desto lägre blir dina boendekostnader – du gör med andra ord gör din framtida ekonomi en tjänst.

Nackdelar:

 • För att få ett bolån krävs en kontantinsats på minst 15 % av bostadens värde. Såvida du inte hunnit spara ihop den summan kan den finansieras med ett privatlån, vilket innebär att du blir mer skuldsatt.
 • Dina månadskostnader påverkas i stor grad av ränteläget, särskilt i början när du ännu inte har hunnit amortera på lånet.
 • Du behöver själv stå för vitvaror, underhåll och renoveringar. Beroende på bostadens skick kan dessa kostnader bli höga, även om förändringarna samtidigt kan öka bostadens värde.
 • För att långivare ska bevilja ditt lån behöver du en relativt hög inkomst så att du klarar eventuella räntehöjningar.

Läs mer: Zensums guide till att köpa bostad

Hyr ut din bostad

Om du äger bostad och behöver ta ett jobb i en annan stad eller vill bo utomlands under en period finns möjligheten att hyra ut den och på så sätt täcka boendekostnaderna. Tänk dock på att du inte får ta ut en högre hyra än vad som anses ”skäligt”. Du kan därför inte räkna med en stor vinst, utan snarare se det som att hyran gör att du slipper sälja. Innan du skaffar en hyresgäst till din bostadsrätt behöver du dessutom få uthyrningen godkänd av din bostadsrättsförening.

Faktorer som avgör om ett bostadsköp blir en bra investering

Lång tidshorisont

För att göra en bra affär behöver du se bostadsköpet som en långsiktig investering och vara beredd på att vänta ut eventuella nedgångar på bostadsmarknaden. Har du tillräckligt med is i magen kommer det troligtvis att löna sig i slutändan – även om det i vissa fall kan ta många år.

Område

Vilket område bostaden ligger i är avgörande för dess värde. Utgå från dina egna preferenser när du väljer bostad, men undersök också om kommunen har några planer som kan påverka en framtida efterfrågan innan du köper.

Ränteförändringar

Det finns en direkt koppling mellan räntorna och bostadspriserna; går låneräntorna upp sjunker vanligtvis priserna, och vice versa. Det innebär att det är dumt att köpa en dyrare bostad när räntorna är rekordlåga eftersom en räntehöjning då kan leda till att lånekostnaderna blir en alltför stor ekonomisk börda. Innan du ger dig in på bostadsmarknaden är det viktigt att du funderar på hur din ekonomi skulle klara en rejäl räntehöjning, det har hänt förut och kan hända igen.

Jämför bolån

Att jämföra priser på flera produkter är extra viktigt när du ska ta ett bolån och varenda tiondel i räntesatsen spelar stor roll för din ekonomi och levnadsstandard. På Zensum hjälper vi dig att göra en lånejämförelse så att du ska få koll på vad marknaden erbjuder innan du fattar ett avgörande beslut för din ekonomi. Skicka in din ansökan till oss och få svar från långivarna inom 24 timmar. Helt kostnadsfritt och utan att du förbinder dig till något.

Läs mer: Zensums stora guide till att köpa hus

Vanliga frågor om att hyra eller köpa bostad

Är det mer lönsamt att köpa eller hyra lägenhet?


Det beror på flera faktorer, såsom dina lånevillkor, ränteläget och hur länge du kommer att bo i bostaden.

Varför hyra bostad istället för att köpa?


En av de främsta fördelarna med att hyra bostad är att du slipper påverkas av räntesvängningar och därmed får en mer förutsägbar ekonomi.

Varför köpa bostad istället för att hyra?


Generellt och historiskt sett har bostäder varit en bra investering, och mycket tyder på att det kommer fortsätta så när befolkningen ständigt ökar.

Hyra eller köpa bostad 2024 – vad passar dig?

Hyra eller köpa bostad år 2024 | För- och nackdelar ✓ Hyr ut din bostad ✓ Viktiga faktorer att hänsyn till ✓ Tips & råd ✓ Läs mer hos Zensum
 • Bolån oavsett anställningsform
 • Bolån med bet.anmärkningar
 • Individuell helhetsbedömning
Urval partners privatlån/bolån

Bolån med individuell bedömning

Bolån med individuell bedömning

Säger storbanken nej till bolån finns det idag många bra alternativ oavsett vilket situation du befinner dig i.
Säger storbanken nej till bolån finns det idag många bra alternativ oavsett vilket situation du befinner dig i.

Zensum jämför med flera olika aktörer och kan hjälpa dig att få ett bolån oavsett om du har en betalningsanmärkning eller saknar fast anställning.

 • Bolån oavsett anställningsform
 • Bolån med bet.anmärkningar
 • Individuell helhetsbedömning
Se alla omdömen