Bolån
2023-09-15
Ansök om bolån som pensionär

Bolån för pensionär – vad gäller?

Undrar du om det är möjligt för dig att ta bolån trots att du har gått i pension? I den här artikeln berättar Zensum vad som gäller kring bolån för pensionärer och hur du kan öka dina chanser till att få bolånet beviljat.

Går det att få bolån som pensionär?

Det finns inga regler som säger att pensionärer inte får ta bolån, men i praktiken är det många som nekas – ofta på grund av låg inkomst. Ibland beror det på bankens skuldkvotstak som begränsar hur stort lån man får ta i förhållande till sin inkomst. Taket ligger vanligtvis på 4-6 gånger låntagarens årliga bruttoinkomst, men den exakta summan kan variera hos olika långivare. I andra fall kan banken göra bedömningen att låntagaren har för låg inkomst för att både klara lånekostnaderna och övriga utgifter. Det är dock viktigt att komma ihåg att alla banker inte gör samma bedömning, ibland kan räcka att vända sig till en annan långivare för att få sin låneansökan beviljad.

 

Så ökar du dina chanser till att få bolån

 1. Öka dina inkomster 

Fundera på om du på något sätt kan öka dina inkomster, till exempel genom att hyra ut ett rum i din bostad. Att minska utbetalningstiden för pensionen så att du får ett större belopp under en period är sällan ett bra alternativ, i värsta fall kan det leda till att du inte får pension senare i livet.

 

2. Sänk dina utgifter 

Att sänka sina utgifter är ett enkelt sätt att öka chanserna till bolån. Börja med att göra en budget där du listar dina inkomster och utgifter, den kan hjälpa dig att upptäcka vilka kostnader du kan dra ner på.

 

3. Skaffa medlåntagare

Genom att skaffa en medlåntagare blir ni flera som ansvarar för lånet, och banken kan då göra bedömningen att det är tryggt att låna ut pengar till dig. En medlåntagare kan vara en vän eller familjemedlem, och i praktiken innebär åtagandet att de blir skyldiga att betala om du inte har råd. Se till att medlåntagaren är införstådd med detta så att det inte uppstår tråkiga konflikter.

 

4. Vänd dig till en låneförmedlare 

Ibland kan anledningen till att du inte får bolån vara att du inte har hittat rätt långivare. Genom att vända dig till en låneförmedlare kan du få kostnadsfri hjälp med att skicka ut din ansökan till flera lämpliga långivare. Det ökar inte bara chansen att ditt lån blir beviljat, du kan dessutom vara säker på att du får bästa möjliga villkor.

 

5. Samla lån och krediter

Om du redan har flera lån och krediter kan det vara en god idé att baka ihop dem till ett samlingslån. Det hjälper dig både att få bättre koll på din ekonomi och förbättra din kreditvärdighet – vilket i sin tur förbättrar förutsättningarna för nya lån.

 

Går det att ta ett seniorlån istället för bolån? 

Tidigare har pensionärer som inte beviljats bolån rekommenderats att ansöka om seniorlån. Kostnaden för seniorlån var flera procentenheter högre än för vanliga bolån, vilket ofta kunde leda till låntagarna fick ekonomiska problem. Detta lån säljs inte längre, men vissa långivare erbjuder lån som liknar seniorlån. Om du överväger att ta ett sådant; läs noggrant igenom villkoren så att du är medveten om lånets verkliga kostnad innan du skriver på några avtal.

 

Vanliga frågor om bolån för pensionärer

Kan pensionärer ansöka om bolån?

Ja, alla över 18 år kan ansöka om bolån. 
 

När kan pensionärer nekas bolån?

Den vanligaste anledningen till att pensionärer nekas bolån är att deras inkomst är för låg.
 

Hur kan jag som pensionär få bolån?

Du kan till exempel skaffa en medlåntagare, försöka öka dina inkomster eller minska dina utgifter.

Kan pensionärer ha medlåntagare?

Ja, en medlåntagare ökar chansen till att lånet beviljas. Var dock säker på att medlåntagaren är införstådd med vad det solidariska betalningsansvaret innebär.

Varför nekas pensionärer bolån?

Ofta är anledningen att banken anser att det är för stor risk att låntagaren inte klarar de kostnader som lånet medför.

Ansök om bolån som pensionär

Med Zensum kan du som är pensionär ansöka om bolån. Skräddarsydda lösningar för alla.
  • Bolån oavsett anställningsform
  • Bolån med bet.anmärkningar
  • Individuell helhetsbedömning
Urval partners privatlån/bolån

Bolån med individuell bedömning

Bolån med individuell bedömning

Säger storbanken nej till bolån finns det idag många bra alternativ oavsett vilket situation du befinner dig i.
Säger storbanken nej till bolån finns det idag många bra alternativ oavsett vilket situation du befinner dig i.

Zensum jämför med flera olika aktörer och kan hjälpa dig att få ett bolån oavsett om du har en betalningsanmärkning eller saknar fast anställning.

  • Bolån oavsett anställningsform
  • Bolån med bet.anmärkningar
  • Individuell helhetsbedömning
Se alla omdömen