Privatlån
2024-05-14
Att köpa bil på avbetalning – så fungerar det 🚗
TA KONTROLL ÖVER DIN EKONOMI
→ STARTA HÄR
Kostnadsfri tjänst - digital ansökan

Att köpa bil på avbetalning – så fungerar det

Ett bilköp är ofta en stor investering, och alla har inte möjlighet att betala hela summan direkt. Det är här som möjligheten att köpa bil på avbetalning kommer in i bilden. I den här artikeln utforskar vi vad det innebär att göra en sådan bilaffär och vad som kan vara bra att tänka på.

Vad det innebär att köpa bil på avbetalning

När du väljer att köpa bil på avbetalning betyder detta i grund och botten att du delbetalar bilköpet. Du betalar då en viss summa varje månad istället för hela bilens pris på en och samma gång. Du förbinder dig vanligtvis till en avbetalningsplan som sträcker sig över ett antal år.

I vissa fall kan delbetalningen bli mer förmånlig om du betalar en handpenning på bilen och endast delbetalar återstoden av köpeskillingen. Det är dock inte alla bilköpare som har pengar sparade till handpenningen. Om du saknar detta sparkapital men har en stabil inkomst kan du istället vilja köpa bil utan kontantinsats.

Värt att känna till när du vill delbetala en bil

Innan du väljer att göra slag i saken och köpa bil på avbetalning kan du vilja tänka på att:

  • Se till din betalningshistorik. En god betalningshistorik är oftast ett krav för att kunna låna till bil.
  • Räkna in ränta och övriga avgifter. Innan du skriver under ett låneavtal vill du vara medveten om räntan och avgifterna för lånet. Dessa kostnader kan du även räkna in i slutpriset då den faktiska kostnaden för bilen ökar i takt med dina lånekostnader.
  • Försäkra bilen. Bilen måste vara försäkrad innan du kan börja köra den på allmänna vägar.

Om du inte önskar delbetala bilen kan du istället välja att betala bilköpet med kort, förutsatt att bilfirman accepterar denna betalningsmetod. Alternativt kan du be din bank utfärda ett så kallat betalningsalternativ. Det är ett dokument som garanterar för säljaren (i detta fall bilfirman) att pengarna för transaktionen finns tillgängliga och kommer att betalas. När allt är klart och du är redo att fullfölja köpet kan bilfirman lösa in denna garanti. Genom att göra detta får de den summa pengar som anges i garantin överförda till sig från din bank. Detta är en trygg metod för större transaktioner och används ofta i situationer där direktbetalning inte är tillämplig eller önskvärt.

Så fungerar det i praktiken när du delbetalar en bil

Exakt hur det fungerar i praktiken när du delbetalar en bil kan variera lite grann beroende på upplägget. Du kan välja att göra denna affär med en motpart i form av en:

  • Bilfirma. Det är vanligt för privatpersoner att köpa bil på avbetalning via en bilfirma. Generellt anses det dessutom tryggare att göra detta jämfört med att göra ett bilköp där en annan privatperson står som säljare. Många bilfirmor erbjuder egna finansieringslösningar via tredje part när du önskar göra ett bilköp på avbetalning.
  • Privatperson. Det är även möjligt att köpa bil på avbetalning via en privatperson, förutsatt att säljaren erbjuder ett sådant upplägg för finansieringen. Enklast är dock att du som köpare använder dig av ett privatlån för att finansiera köpet av bilen.

Processen för att köpa bil på avbetalning

Generellt sett ser dock processen ut ungefär så här:

  1. Låneansökan och kreditprövning. Först görs en kreditprövning för att fastställa din betalningsförmåga. Beroende på utfallet av kreditprövningen kan du erbjudas olika erbjudanden om finansiering.
  2. Välj avbetalningsplan. Du kommer överens om en avbetalningsplan med bilfirman eller långivaren. Denna plan innefattar oftast eventuell kontantinsats, månatliga betalningar, ränta och avbetalningstid.
  3. Underteckna avtalet. När du har godkänt avbetalningsplanen undertecknar du avtalet för delbetalningen.
  4. Månatliga betalningar. Du börjar sedan göra månatliga betalningar enligt avtalet. Det är viktigt att göra dessa i tid för att undvika dröjsmålsavgifter.
  5. Slutbetalning och ägande. När alla avbetalningar är gjorda, och eventuell slutbetalning har erlagts, överlåts det fullständiga ägandet av bilen till dig.

Om du finansierar köpet på annat sätt, såsom genom ett privatlån, kan dock processen se lite annorlunda ut.

Zensum kan vara till hjälp när du vill finansiera ditt bilköp

Zensum är en låneförmedlare som gör det enkelt att jämföra villkor för bilfinansiering. Du erbjuds inte möjlighet till bilköp på avbetalning, men väl andra finansieringslösningar som gör det möjligt att förverkliga drömmen om en ny bil.

Vanliga frågor om att köpa bil på avbetalning

Är det bra att köpa bil på avbetalning?

Ja, om du har en stabil ekonomi men saknar tillräckligt med sparkapital för tillfället kan det vara ett bra alternativ. Men tänk på att bilköpet blir dyrare när det görs på avbetalning, på grund av räntan.

Vad krävs för att köpa en bil på avbetalning?

De grundläggande kraven för att få köpa en bil på avbetalning inkluderar en stabil inkomst och ingen eller låg skuldsättning i övrigt. Ibland kan även en kontantinsats krävas för att köpet ska kunna göras.

Kan man köpa bil på avbetalning utan kontantinsats?

Ja, vissa långivare och bilfirmor erbjuder privatpersoner möjligheten att köpa bil på avbetalning utan kontantinsats. Värt att tänka på är att räntan på dessa billån kan vara högre.

Här visas ett urval av våra 5-stjärniga omdömen. Betyg beräknas baserat på alla omdömen hos Trustpilot, med beaktande av aktualitet, mängd och stjärnbetyg. Omdömens äkthet kontrolleras delvis. Zensum bjuder in kunder som har använt tjänsten via sms/epost att lämna omdömen. Kunder som lämnar omdömen via omdömeslänken verifieras automatiskt. Kunder som inte använder länken när de lämnar omdömen kan Zensum inte verifiera.