Privatlån
2024-02-15
Så fungerar refinansiering – Zensum förklarar
TA KONTROLL ÖVER DIN EKONOMI
→ STARTA HÄR
Kostnadsfri tjänst - digital ansökan

Så fungerar refinansiering

Om du har flera skulder i form av lån, avbetalningar och krediter kan du ansöka om att samla lånen till ett enda. Detta kallas för att refinansiera och kan vara ett effektivt sätt att minska dina lånekostnader samtidigt som du tar kontroll över din ekonomi. I den här artikeln går vi igenom vad du behöver veta om refinansiering.

Vad är refinansiering och vad är syftet?

Refinansiering är när du har en skuld och tar ett lån i motsvarande storlek från en annan långivare för att betala av skulden och samtidigt få bättre villkor. Det är särskilt effektivt om du har många mindre lån och krediter som ofta kommer med relativt höga kostnader. Genom att refinansiera med ett enda lån kan du helt enkelt minska dina utgifter samtidigt som du får färre räntor och avgifter att betala.

Hur fungerar refinansiering?

Första steget i att refinansiera din lån med ett privatlån är att räkna ut din sammanlagda skuld. Det är nämligen den summa som du ska ansöka om. När du ansöker om att samla lån via Zensum får du först fylla i ett formulär. Därefter tar vi en kreditupplysning på dig och skickar vidare din ansökan till några kvalitetssäkrade långivare, som sedan återkommer till dig med offerter. Du har 30 dagar på dig att jämföra deras erbjudanden, men du förbinder dig inte till något genom att använda vår tjänst. Om du har några frågor eller funderingar finns våra handläggare här för dig under hela processen

Vad ska jag tänka på vid refinansiering?

Om du ska refinansiera gamla skulder med ett nytt lån behöver du först kontrollera vad den totala kostnaden skulle bli för det nya lånet. Det gör du enkelt genom att titta på låneerbjudandets effektiva ränta, som visar den totala kostnaden för lånet inklusive avgifter. Vad gäller lånevillkor är det lätt hänt att lockas av en längre återbetalningstid och lägre månadskostnad, men i slutändan leder det till att lånet blir dyrare i sin helhet. Försök därför vara realistisk och välj en månadskostnad som din ekonomi klarar, men som inte gör att den totala lånekostnaden blir alltför hög.

När är refinansiering ofördelaktigt?

Att refinansiera befintliga skulder genom ett privatlån är fördelaktigt så länge lånevillkoren är mer fördelaktiga än alternativet. Det är därför viktigt att räkna ut vad den totala kostnaden blir för det nya lånet och jämföra den med kostnaderna för dina befintliga skulder. Om refinansieringen skulle innebära att dina lånekostnader blir högre är det bättre att låta bli.

Kan man refinansiera genom att utöka sitt bolån?

Att refinansiera skulder genom att utöka ett befintligt bolån är vanligtvis den mest lönsamma lösningen. Det beror på att lån med säkerhet innebär en lägre risk för långivaren, vilket resulterar i en lägre ränta. Om du har ett bolån – börja med att undersöka om du kan utöka det innan du undersöker vilka andra alternativ du har.

Vanliga frågor om refinansiering

Är refinansiering samma sak som att samla lån?

Ja, i praktiken är refinansiering, samlingslån och hopbakslån samma sak.

Kan jag få ett refinansieringslån om jag har betalningsanmärkningar?

Nej, om du vill ansöka om refinansieringslån via Zensum behöver du vänta tills betalningsanmärkningarna har försvunnit.

Kan jag refinansiera lån om jag är arbetslös?

För att refinansiera lån via Zensum behöver du ha en årsinkomst på minst 120 000 kronor.

Kan jag förbättra min kreditvärdighet genom att refinansiera skulder?

Ja, genom att refinansiera skulder kan du förbättra din kreditvärdighet.

Här visas ett urval av våra 5-stjärniga omdömen. Betyg beräknas baserat på alla omdömen hos Trustpilot, med beaktande av aktualitet, mängd och stjärnbetyg. Omdömens äkthet kontrolleras delvis. Zensum bjuder in kunder som har använt tjänsten via sms/epost att lämna omdömen. Kunder som lämnar omdömen via omdömeslänken verifieras automatiskt. Kunder som inte använder länken när de lämnar omdömen kan Zensum inte verifiera.